Transporter

Läser följande på Naturskyddsföreningen: ”Transporterna har ökat lavinartat under det senaste århundradet. Som exempel så förflyttade sig en svensk i början av 1900-talet i genomsnitt cirka 1 kilometer per dag. Nu förflyttar vi oss 40 gånger längre. Person och godstransporter står nu för en fjärdedel av Sveriges energianvändning.”

Samtidigt konstaterar forskare att isen i Antarktis smälter.

”Det här går ut över de extrema temperaturförändringar vi kan förvänta oss. Vi har en rekordtemperatur på jorden.” ”Arktis självvärmer.”

”Arktis reglerar klimatet på hela jordklotet.”

”Det går inte att utesluta att vi nått en point av no return.”

”Det finns en väg fram” ”Bli fossila så snart som möjligt”

Det är viktigt – men ändå är motorvägarna fulla av bilar timme efter timme, dag efter dag, månad efter månad. Och vi konsumerar allt mer hysteriskt för var dag. Den globala industrin tänker inte i lokalsamhällen utan produkter transporteras kors och tvärs i världen in absurdum.

USA:s blivande president tror att klimathotet är en ”bluff” och tillsätter en miljöminister som är ”en stark försvarare för fortsatt användning av kol och olja. Så sent som i maj hävdade han (Prutti) att det inte finns några vetenskapliga bevis för människans påverkan på jordens uppvärmning. Han har under sin tid som Oklahomas justitieminister stämt EPA, det amerikanska Naturvårdsverket, för att de försökt göra sitt jobb, att skydda USA:s miljö.” (Aftonbladet den 9 december 2016)

Men det kom en positiv nyhet idag! Det ska bli billigare och enklare att åka tåg i Europa.

Det finns gott om tågräls i Europa – den lär räcka fem varv runt jorden.

Nu hoppas vi att de styrande även inser vilken fantastisk kombo cykel och tåg är så att det blir både enklare och billigare att ta cykeln med på tåget.