Klimatkrisen

”Bara på de sista 20 åren har vi fått 1 månad kortare vinter,på 1850-60 talet nån gång när missväxtåren/nödår kom så var det snö över gärdesgårdarna till midsommar.” svarade Lennart i Älvdalen när jag frågade om vårens ankomst i Älvdalen.

🙁

Trump väljs till president: ”– Det blir kallare. Det blir varmare. Det kallas för väder, sade han i en typisk tv-intervju.

2012 skrev Trump på Twitter att klimatkrisen är ett koncept som Kina har hittat på, för att tämja USA:s tillväxt. Twittermeddelandet finns fortfarande kvar. Sedan Trump vann presidentvalet har han rekryterat ett dussintal veteraner från oljeindustrin till ministerposter och nyckelroller i Vita huset. Många av dem förnekar att klimatkrisen är ett verkligt problem.”

I Sverige är fokus på flyktingkris istället för miljöfrågan.

Arktis isar smälter. 

”After 200,000 years of modern humans on a 4.5 billion-year-old Earth, we have arrived at new point in history: the Anthropocene. The change has come upon us with disorienting speed. It is the kind of shift that typically takes two or three or four generations to sink in.”

Vad händer när isarna smälter?

Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion: ”på 1990-talet började det talas allt mer om brytpunkter, bortom vilka naturliga processer sätts igång som möjligen skulle göra uppvärmningen ostoppbar. Den första var ett isfritt Arktis. Arktis är nämligen tack vare isens höga reflektivitet ett område som skickar ut mer värme i världsrymden än vad som kommer in – det är alltså en jordklotets air condition-apparat, som hjälper till att hålla hela planeten på lagom temperatur.

När isen försvinner och öppet vatten brer ut sig minskar denna förmåga att reflektera ut värme radikalt. Temperaturen stiger, men inte bara på Arktis, utan i hela världen. Den brytpunkten kan vi alltså redan vara på väg att passera.

Men än värre är nästa brytpunkt. I havsbotten och på tundran i de arktiska områdena finns jättelika lager av frusen metan. Metan är en uppåt trettio gånger så kraftfull växthusgas som koldioxid. Om det infrusna metanet i stor skala tinar och når atmosfären kan effekten bli en galopperande och ostoppbar växthuseffekt.

Jag hoppas ni är livrädda nu. För det är jag. Och i det här läget tror jag bara en radikal pessimism kan ge oss den kraft vi behöver för att agera snabbt och målinriktat.”

🙂

I Indien ska det bara finnas el-bilar 2030.

I Sverige börjar man inse vikten av en fungerande cykelinfrastruktur. Regeringen har tagit fram en nationell cykelstrategi. ”Strategin ger uttryck för regeringens ambitioner inom cykling och strategin är en plattform för det fortsatta gemensamma arbetet. Det handlar om att förstärka positiva trender inom cykling samt om att få fler att ändra sina vanor till att börja cykla. Strategin har fokus på bland annat fler cykelvänliga kommuner, ökade kunskaper om olika grupper av cyklister, högre prioritet för cykeltrafik i samhällsplaneringen, fler demonstrationsprojekt, en mer funktionell och användarvänlig infrastruktur, anpassad drift och underhåll samt ökad fysisk aktivitet.”

Människor börjar inse att vi inte kan fortsätta konsumera som vi gör idag. 

I Sverige är det lag på att källsortera.

Och det börjar dyka upp klimatsmarta alternativ även i Sverige:

Eskilstuna

Helsingborg

Malmö

Det finns maskiner som rensar skräp i vattendrag. 

Det är stora förändringar på gång i världen. 

Men räcker det när vi fortsätter ta bilen av bekvämlighet, när vi åker till Thailand trots att resan smälter sju kvadratmeter is?

Skapa dig en egen bild, avsätt mindre än en timme och lyssna på Johan Rockström. 

Cykelparkering vid Triangeln. Hur stor yta skulle det krävas för att rymma lika många bilar?
Cykelparkering vid Triangeln. Hur stor yta skulle det krävas för att rymma lika många bilar?