Ryggont, massage och elcykel

Med elcykel behöver du inte anstränga dig – varken i motvind eller uppförsbackar.

I går fick jag nyhetsmail från Mpiyo och insåg att det var hög tid att göra något åt min värkande kropp. Merethe var fullbokad flera veckor framöver, men det fanns en tid i eftermiddag, som jag bokade.

Svea elcykel har en panel som är lätt att manövrera med plus och minusknappar. Displayen har fem effektlägen. Till vänster visar ”tratten” att det är full laddning. Till höger visar den lilla ”tratten” att jag har lägsta effekt, dvs motorn drar minimalt.

Vader och lår var fulla av ”knutor”. Aj, aj, aj vad det gjorde ont när Merethe masserade och gned med ”kopparna”. Hon berättade att koppningen får igång bindväven. Hon lät kopparna sitta och fortsatte massagen av axlar och nacke. Jag kände hur det spirade av liv där ”kopparna satt.

Växelreglage från Shimano gör cykeln lättvättad.

Nackdelen med massagen var att jag skulle ta det lugnt i kväll – absolut inte ge mig ut på ett träningspass över åsen.

”Elcykel? Då behöver jag ju inte anstränga mig.”

Merethe höll med om att rörelse var bra, så länge jag inte ansträngde mig. (Hon berättade att man kunde simma efter en massage, för simningen är mycket skonsammare.)

Det blev mycket väntetid. Med Svea elcykel finns inga uppförsbackar.

Medan min älskade rullade ut sin vanliga cykel fick jag testa ”Svea”. På displayen satte jag den lägsta effekten, ändå reagerade den direkt på första tramptaget. Nästan som en häst som ville stegra sig.

Fjädringen dämpar skakningarna som annars kan vara jobbiga när man cyklar grusväg.

Det blåste en kylig motvind och min älskade fick kämpa på rejält. Själv trampade jag på pedaler utan motstånd trots att jag cyklade med lägsta effekt. På grusvägen var det riktigt skönt med fjädringen.

Svea drar extremt mycket, man riktigt känner hur den ”drar iväg”. Batteriet har många amperetimmar vilket ger en lång räckvidd.

Många vändor tillbaka och väntan blev det i uppförsbacken. Söderåsen är väldigt brant från Åvarps hållet. Men med elcykeln kändes INGENTING.

Mormorsram (med lågt insteg), vita däck, handtag och sadel ger en snygg look.

Måste erkänna att det är roligare att cykla vanlig cykel. Elcykel är mer för transporter, man får inte den där utmaningen som en vanlig cykel ger när man känner varenda uppförsbacke.

Vacker solnedgång, men kallt.

I nerförsrullet jämförde vi den vanliga cykeln med elcykeln. Elcykeln rullade minst lika bra.

När man ser den här vyn börjar snart nedförsbackarna.

Medan vi cyklat hade vinden vänt. Min älskade fick cykla 2,8 mil i motvind, så för hans del kändes det väldigt mycket längre idag.

”Skitkass, ett riktigt fiasko!”

Men med elcykel finns det varken motvind eller uppförsbackar.

Inlägget har skrivits i samarbete med Sven Jönssons cykelaffär, Billesholm. 

Här hittar du mer om elcyklar.