Resursslöseri

Ibland funderar jag över livet. Så annorlunda det blev än vad jag hade trott.

Min situation för fyra år sedan gjorde att jag förändrade mitt liv över en månad. Jag tvingades göra mig av med allt för att kunna betala igen lån och borgensåtaganden för företaget. Det har varit tuffa år, ändå känner jag tacksamhet när jag tittar tillbaka.

Jag har ingen bil, ingen bostad, köper sällan saker. Jag tvingades förändra mitt liv i grunden och lärde mig hur mycket vi konsumerar helt i onödan. Klimatfrågan hjälpte mig att acceptera situationen och istället för att tänka att pengarna begränsade mig försökte jag tänka utifrån miljöaspekten.

I fredags var det vårvärme i Helsingborg

Här är fem klimatsmarta tips som sparar pengar

  1. Låna tidningar, böcker och filmer på biblioteket istället för att köpa
  2. Kolla ”kort datum”. Vi hittar ofta grädde till halva priset. En gång i veckan lagar jag grönsakssoppa på broccoli, lök, morötter, torkade nässlor och annat som finns i förrådet. Kokar, mixar och häller i grädde från frysen.
  3. Laga mat i säsong. På hösten kan du hitta billiga rotfrukter, på sommaren tomater och zucchini. Bojkotta sockerärtorna från Sydamerika och laga mat med lokala råvaror.
  4. Minska din garderob. Hur mycket kläder behöver du egentligen? Vi har hittat en skräddare som lagar när något går sönder. Min väska har varit på lagning två gånger och funkar än. Senast bytte han bara grejen man drar i på min älskades dunväst istället för att byta dragkedja.
  5. Upptäck närområdet. Med en cykel kommer du långt. Ta med nödproviant så behöver du inte köpa dyrt på vägen.

Efter den 28 mars lever svenskarna på lånade resurser

Fältbiologerna

WWF – klimatkalkylatorn

Globalportalen – den 28 mars 2018 passerade Sverige Overshoot day

Den 2 augusti 2017 passerade världen Overhoot day – Yngve Sunesson, Nordvästra Skåne

Per Holmgren i 100%-podden

P1 – idéerna som ska rädda miljön

Hållbara boenden