Trädgården i norr den 30 april 2018

I går – den 29 april 2018- började körsbären blomma.
Fram till 2014 bestod trädgården av en stor gräsmatta med skyfflade ytor under buskarna. Sedan dess har gräsmattan grävts upp bit för bit och ersatts med körsbärsträd, rosor och rhododendron.
Närmast vägen drömmer jag om en glödande rabatt. För några år sedan planterade vi in en röd hassel och beskar den risiga Forsythiabusken.
Hösten 2016 fick jag hjälp att gräva ner 4.500 lökar. Några av dem kommer tillbaka i år – här Gavota tillsammans med Spirea.
Framför ingången matar vi fåglarna. Där växer denna kungsängslilja, men i höst ska jag plantera fler i den glödande rabatten.
Vi kom över en japansk lönn som fick plats i den glödande rabatten. Här med Forsythia i bakgrunden.
Den senaste veckan har jag haft hjälp i trädgården. Vi har täckt gräset med tjock papp och lagt över kogödsel och barkmull. Kanten mot gräset har grävts upp och vi har planterat mängder av pärlhyacint som en odlare fått över. I rabatten har jag använt en gammal cykel som växtstöd. Funderar på om jag ska ta bort den.
Den nya rabatten vill jag fylla med blommande perenner för humlor, bi och fjärilar.
Kärleksört är en av favoriterna. Bladen är vackra och ätbara. Blommorna lyser upp trädgården länge på hösten och älskas av humlor och bi.
Den första rabatten anlade jag under granen. Jag har alltid varit lat. Gräskanter la jag i en hög under granen, täckte med avklippta grenar från granen och hällde över jord. Inte helt smart när jag ville ha rosor. De trivdes aldrig. Nu täcks marken av myskmadra och jag planterar in vitblommande lökar, här Thalia.
Här drömmer jag om en romantisk trädgård. Vi planterade in de första fruktträden hösten 2014. Mellan träden la jag gräskanter, täckte med papp och kogödsel innan jag planterade in rosor och marktäckare. De senaste fruktträden planterades in hösten 2017 och i vår har jag fått hjälp att gräva rabatter och köra gödsel. Drömmen är ett blomsterhav för humlor, bi och fjärilar.
Den dubbla (rosa) tulpanen Foxtrot plantrades också hösten 2016 – dvs andra säsongen. Nu ska jag komma ihåg att lägga ut benmjöl.
Vad är det för nytta med gräs som ska klippas? Jag har hellre svalört och kriskål som slipper klippas.
Här har gulplister börjat få fäste under idegranen.
Fortfarande är det smala gångar att klippa i det som ska bli ”romantiska trädgården”. Så småningom drömmer jag om att ersätta dessa med vitklöverstigar med trampstenar. Humlorna älskar blommande vitklöver. (Till vänster ska det planteras in mer rhododendron – både som vindskydd för att skapa bättre fjärilsmiljö och för att humlorna älskar blommorna.
Rhododendron är beställda. Här planerar jag en lila lökplantering. Just nu är det ganska tråkigt.
Trädgård
Om några år hoppas vi att gräsmattan ska ha ersatts av ett blomsterhav med massor av mat för insekterna.

Här kan du följa trädgårdens utveckling

Fontänen

Körsbärslunden

Vita trädgården

Romantiska trädgården

Glödande rabatten

Äppellunden