Påskliljor i Fagerås den 1 maj 2018

Mer än en miljon påskliljor har Arne Andersson planterat i Fagerås.

Genom mörk granskog, längs hustomma vägar cyklade vi för att komma till Fagerås.

När vi närmade oss Fagerås började det regna.

I breda rader nickar de längs vägen i tusentals – nej miljoner – i alla möjliga kombinationer (i filmen längst ner i inlägget kan du följa med på vår promenad genom påskliljorna.)

Aldrig tidigare har jag sett så många narcisser.

Jag är hänförd – har svårt att ta in att detta har planterats av en enda människa.

Det var inte bara mängden som gjorde helhetsintrycket utan hur sorterna blandats och samspelet med den omgivande naturen.

Idag är Arne 88 år och har lämnat över ansvaret till dottern Mona.

Arnes blå ögon glittrar och han berättar om det hårda arbetet i skogen, om hur han 1978 kom över några lådor med 500 lökar påskliljor som skulle kaseras. Med dem fyllde han kullarna runt smedjan.

I tre omgångar besökte vi trädgården. Här skulle jag kunnat tillbringa flera dagar.

Att dela lökar som planterats i krukor tar tid. Men Arne kom på att han kunde köra dem i en cementblandare. I 40 års tid har han planterat mellan 30.000 – 40.000 lökar om året. I början grävde han allt för hand, men så småningom skaffade han en liten grävmaskin.

Att det finns så många olika narcisser.

Tre veckor om året vallfärdar folk hit för att se blomsterprakten. Exakt när den infaller avgör naturen. Därför är det svårt att planerar in bussresor. Det skiljer flera veckor mellan blomningssäsongen mellan åren.

I år kom blomningen igång med värmeböljan vecka 16. På två dagar satte det fart, men sedan kom en ny kallfront och våren stannade upp. Helt perfekt för påskliljorna som nu har stått i full blomning i snart två veckor.

Men sådan tur har man sällan. Arne berättar om året då stora snöflingor vräkte ner precis när påskliljorna stod i blom. Snötäcket låg kvar till dagen efter. Blomsterprakten uteblev det året, eftersom påskliljorna inte orkade resa sig igen.

Arne rekommenderar oss att följa den snitslade barnan som börjar vid biljettkuren och komma tillbaka och berätta vad vi tyckte.

Stigen slingar mellan bokar, rhododendron och stenrösen. (Förutom en miljon påskliljor har Arne även planterat 1.500 rhododendron – men när de blommar är våffelcaféet stängt.)

Överallt lyser mattor av påskliljor och narcisser i olika kombinationer. Regnmolnen hänger tunga och bilderna gör inte blommorna rättvisa. (Här kan du läsa mer om narcisser och här hittar du fler bilder från Fagerås,)

Det är ofattbart att en enda person orkat plantera 40.000 lökar om året i 40 år! Arne säger att han inte hade en tanke på att det skulle bli så här stort när han började.

Riktig vispgrädde, sylt och nybakade våfflor. Vi åt våfflor både när vi kom och innan vi lämnade Fagerås.

I flera timmar vandrar vi runt bland påskliljorna, äter våfflor i två omgångar, vill aldrig lämna blomsterprakten. Ändå är dagens upplevelse samtalen med Arne. Han har vår fulla beundran, Vilket livsverk!

Länkar

Fagerås

Påskliljorna har blivit Arnes stora passion – Göteborgs-Posten 15 april 2017

Ett hav av påskliljor – Kanarieliv 27 april 2014

PRO 2013

Sveriges Radio

De pyntar med 50 000 påskliljor – Aftonbladet 18 april 2006

Ett hav av solsken – Aftonbladet 30 april 2007