Toftaholms herrgård

Förr passerade den gamla riksvägen alldeles utanför Toftaholms herrgård. Då fanns ett gästgiveri på ägorna. Fortfarande ligger Toftaholm nära E4:an.

I flera år har vi pratat om att besöka Fagerås när påskliljorna blommar. När våra påskliljor vissnade i solen bestämde vi oss för att köra norrut Valborgsmässoafton.

Toftaholms herrgård är med i White Guide och ligger nära E4:an.

Stämningen på Toftaholms herrgård var lika mysig som jag mindes den från 1999.

När vi kom in brann en brasa i välkomnande i spisen och vi fick ett bord med utsikt över sjön. Vi valde förrätten från Valborgsmenyn och lax från a la Carte. Jag älskar mat som inspirerar mig att utforska nya smaker hemma. Särskilt uppskattade jag det rostade laxskinnet i huvudrätten och att man använt nässlor och våtarv på ett kreativt sätt. Maten höll samma höga klass som på Bäckaskogs slott.

Tataki på gös med rostad pepparrot, ingefära, dillkräm. Otroligt gott!

Efter en god frukost lastade vi ur cyklarna och besökte Stenhusholmen där rester från det ursprungliga godset låg. Gustav Vasas tredje hustru hade vuxit upp här. Hennes far var rikskansler och en mäktig man. Inte satte Katarina Stenbock sig upp mot kungens och släktens vilja.

Stenbock Toftaholm
1389 köpte Jöns Skötta Tofta bys åtta hemman. Där började han bygga ett stenhus på en ö i sjön Vidöstern.

I samband med inbördeskriget i slutet av 1500-talet valde Toftaholms ägare att stödja Sigismund och tvingades fly till Finland och godset övergick till Bonde-släkten.

1460 var borgen klar. En vallgrav delade ön i två delar. Fästningen, som hade två våningar, täckte hela norra delen av ön. Där bron finns idag var tidigare en vindbrygga.

I naturreservatet som omger Toftaholm finns gamla ekar och rester av gamla vägar. Tänk så många människor som färdats precis här genom tiderna.

I äldre tider färdades man genom att följa vattendrag. Vägarna varken underhölls eller röjdes. Först på 1500-talet började man underhålla vägarna för att militära styrkor skulle kunna förflytta sig. Då var vägarna omkring tre meter breda. 1946 blev Laganstigen riksväg. På 1950-talet byggdes den om och asfalterades. 1962 blev Laganstigen/riksettan Europaväg 4. 1994 flyttades E4:an 1,5 km österut. Här syns resterna av vägen från 1950.

Fågelskådare vi mötte berättade om ett rikt fågelliv. En av öarna i Vidöstern är fågelreservat och det finns bland annat häckande havsörn här.

Vi cyklade längs stigen öster om vägen.

Naturen kring Toftaholms herrgård var ytterligare en positiv överraskning, men vi kunde inte utforska den till fullo den här gången då vi ville ha gott om tid att titta på påskliljorna i Fagerås.

Ekarna längs den gamla vägen var några av de största vi någonsin sett.

Cykeltips från Torkild i FB-gruppen Cyklistbubblan

Från Toftaholm kan du cykla runt sjön Vidöstern. Det blir en runda på omkring 7 mil. Om man cyklar över Getryggarna mot Rydaholm och sedan via Lagan kan det bli ytterligare 7-8 mil.

Det finns fina grusvägar mot samhället Kärda i Värnamo. Det går att cykla småvägar därifrån mot Stora mosse eller in mot Värnamo.

Även banvallen från Värnamo och ut mot Vittaryd och sedan vika in mot Toftaholm. Där är vacker bokskog och sjö längs med banvallen.

Länkar

Toftaholms herrgård

Tripadvisor – restaurangen

Tripadvisor – hotellet 

 

 

2 svar på ”Toftaholms herrgård”

  1. Fint skrivet och beskrivet. Toftaholms gästgiveri har en gång i tiden arrenderats av en kvinna i släkten Kåse. Finns gott om historia i dessa trakter.

    1. Ja, tänk så många incidenter som utspelats i dessa gränsbygder.

      Blir nyfiken på Kåse – är det din släkt?

Kommentarer är stängda.