#bivänlig

körsbär humla
Det surrar om fruktträden när humlor och bi pollinerar. (8 maj 2018)

När jag fick hand om trädgårdarna 2014 sa Fågelräddaren att han föredrog växter som antingen var ätbara, bra för humlor och bin eller gav mat till fåglarna.

Sedan dess har jag planterat enligt hans önskelistan. Bröderna har sått in arealer stora som fotbollsplaner med honungsfacelia, olika sorters klöver och solrosor. Gamla cykelskärmar hänger lite här och var, samlar dagg och fylls med vatten när jag vattnar.   Dessutom är det nära till Möllebäcken och ett litet dike.

Av lathet gömmer jag avklippta pinnar och stabbar under buskar. Där kan de små krypen bygga bo. Stora nässelruggar får växa sig höga till fjärilarna.

gullregn humla
I Gullregn surrade humlorna

Aldrig tidigare har jag sett så många olika sorters humlor som i år. Jag vet inte om det är våra insatser eller bara att jag blivit mer observant nu när jag tillbringar så mycket tid i trädgårdarna.

Kanske borde vi även sätta upp några vild-bi-hotell så att vi kan rapportera. Målet är att det ska byggas 5000 nya vildbihotell och att dessa rapporteras på kampanjsidan www.bivänlig.nu.

Men jag tror att vild-bi-hotellet skulle ha svårt att konkurrera med alla döda stubbar och stenmurar som finns här på gårdarna.

Snart blommar linden. Mer intensivt humlesurr än det här är svårt att tänka sig

Humlesurr i linden

Länkar

Lista över olika växters värde som leverantör av pollen, nektar och honungsdagg – Allt om biodling

Impecta fröhandel – 3 fröpåsar för priset av 2 på dragväxter t o m 3 juni 2018

Pandaplanet

Så här bygger du ett bihotell

Bi-Micke har två bikupor i får trädgård. Vi köper honungen direkt från ramarna och skrapar ner den i glasburkar.

Vatten till humlor och bi

Sverige ska bli världens bi-vänligaste land – Natursidan.se

Bra växter för humlor och bin – Bee Urban

Nybörjarrabatt – Natursidan.se

Bra honungs- och nektarväxter – Jordbruksverket

180530
När vi skapat bort honungen från vaxkakan sätter Bi-Micke tillbaka den i kupan. Han påstår att bina själv lagar hålen innan de börjar fylla på med ny honung.