Cortus Energy

Sedan våren 2015 har jag följt Cortus Energy. Många nyemissioner och en väldigt kapitalkrävande verksamhet. Flera affärer som varit så nära, men stupat på målsnöret. En unik teknik som kunde få avgörande miljökonsekvenser gjorde att vi ändå satsade.

Och vi aktieägare har funnits där. Plockat fram nytt kapital till varje emission. Trott på bolaget även om tvivlen funnits där.

Därför åkte jag hem tidigare än planerat från Älvdalen för att kunna vara med på aktieägardagen i Höganäs. Äntligen skulle jag få se anläggningen som jag knappt ens vågade tro skulle finnas på riktigt.

Cortus Energys anläggning i Höganäs

Men den stod där.

Och personalen var där. Ett härligt gäng som generöst delade med sig av sina kunskaper och svarade på frågor.

Det där tekniska ger jag mig inte in på att förklara – för oj vad det är många steg och termer – men det kan du säkert läsa mer om på Cortus sida.

Många tekniska begrepp var det – men jag skulle tro att du hittar det mesta på Cortus hemsida

Det viktiga för mig är att man snart är i hamn med en teknisk innovation som kan få avgörande betydelse när industrin ska gå från fossila bränsle. För här har vi faktiskt något så unikt som en klimatsmart teknik som funkar för stålindustri och en massa annat.

Och jag känner mig som en hjälte!

Några säger att det inte har någon betydelse vilka aktier du köper. (För när du köper säljer någon annan och det är säljaren som får dina pengar och inte bolaget.)

Men när du är aktieägare i ett bolag som Cortus Energy gör du faktiskt skillnad. Om bolaget inte får in kapital kan det inte fortsätta – dvs det blir konkurs – eller så blir det uppköpt.

Risken med uppköp är att förvärvaren inte alls vill fortsätta utveckla tekniken och så läggs det ner.

Så klart hade jag önskat att staten eller stora organisationer finansierade den här anläggningen i Höganäs – för det är snarare en forskningsanläggning som fortfarande prövar och justerar in. Men om de nu inte gör det så kan vi aktieägare se till att visioner förverkligas genom att vi tillsammans stöttar med kapital.

Visst – det är en superhög risk i Cortus Energy. Personligen skänker jag inte några pengar till välgörande ändamål, klimatkompenserar inte genom en massa märkliga projekt. Istället investerar jag varenda krona jag kan undvara i bolag som gör gott – som kan bidra långsiktigt till att lösa klimatkrisen.

Visst – risken är hög – men om jag konsumerat eller skänkt till välgörande ändamål hade jag inte haft något kvar. Här finns faktiskt möjligheten att dessutom tjäna en hacka. (Och jo, den senaste tiden har vi hämtat hem en del vinster. I senaste nyemissionen betalade vi 0,31 per aktie enligt mina anteckningar och i skrivande stund står aktien i 0,615.)

Sagt på aktieägardagen

januari 2017 – 12 anställda varav 4 i Köping

maj 2019 – 27 anställda varav 11 i Höganäs och 2 i Köping

 

Det är en ung organisation med vetgiriga och engagerade människor. De som söker sig till Cortus har ett brinnande miljöintresse i grunden och kommer till CE för att de vill göra skillnad.

 

Det är inte mer problem här än för andra maskiner som inte finns.

Det här svaret säger allt. Anläggningen i Höganäs är en innovation, något som kan lösa klimatkrisen. Att ha fått följa projektet är en ynnest och jag känner verkligen att vi som aktieägare fått vara med och göra skillnad.

Det som genomsyrade hela besöket är en personal som verkligen tror på det här, som gör sitt yttersta för att det ska funka. Dessutom är vi många aktieägare som finns här och stöttar. Efter den här dagen blir det snarare fler. Det var en positiv energi som kan ta det här bolaget hur långt som helst.

Klimatsmarta investeringar

Gå gärna med i FB-gruppen klimatsmarta investeringar där du kan lära mer och diskutera.

Här hittar du länkar till mina tidigare inlägg om klimatsmarta investeringar.