Klimatsmarta investeringar

*Klicka här för att gå med i FB-gruppen*

Stoppa Europas fossilberoende av Ryssland

Till följd av Rysslands invasion av Ukraina rasar världens börser, men vad händer med de fossilfria energiaktierna när allt fler kräver ett att Europas gör sig kvitt energiberoendet av Ryssland?

Länk till Naturskyddsföreningen – om uppropet

I inlägget Klimatet, Kriget och Kapitalet samlar jag länkar för att bilda mig en uppfattning om situationen. Klicka här för att komma till inlägget.

Publicerade inlägg om klimatsmarta investeringar

 1. Introduktion i aktiesparande (181025)
 2. Min definition av hållbara investeringar (181101)
 3. Vilka aktiefonder är hållbara? (181108)
 4. Förhoppningsbolag – vad ska man tänka på (181115)
 5. Solenergi (181122)
 6. Vind, vatten och biogas (181130)
 7. Resursbesparing (181206)
 8. Transporter och energilagring (181213)
 9. Mat och hälsa (181220)
 10. Att byta bank (181227)
 11. Klimataktion – Byt bank på overshoot day (181229)
 12. Flytta pensionssparande (190103)
 13. Andra former av klimatsmarta investeringar (190126)
 14. Studiebesök på Cortus Energys anläggning i Höganäs (190523)
 15. Studiebesök på Simris Alg i Hammenhög (191103)
 16. Cortus Energy får nytt patent! (200121)

För 2019 är målet att publicera ett klimatinlägg i mitten av varje månad där #klimatsmartainvesteringar blir en del av uppföljningen

På instagram använder jag #klimatsmartainvesteringar för att pusha för dessa inlägg.

Bakgrund till klimatsmarta investeringar

Den senaste tiden har jag sett ett ökat intresse för klimatsmarta investeringar.  När Klimatklubben.se startade en tråd i ämnet fylldes den snabbt med många kommentarer, länkar och frågor. Torsdagskvällen föreslog någon en FB-grupp om klimatsmarta investeringar.

Den som känner mig vet vilken dålig impulskontroll jag har. Samma kväll var FB-gruppen startad. Och utan att fråga hade jag gjort de tre första medlemmarna till administratörer.

Tanken var att fixa till det hela i lugn och ro, få ok av Klimatklubbens grundare, gå igenom deras regelverk och tankar.

Fredagen den 19 oktober var jag inte vid datorn.

Idag, lördagen den 20 oktober klockan 12.97 är vi 47 medlemmar. Jag säger bara wow! Något ok har jag inte hunnit få från Klimatklubbens grundare: Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh. Vi håller tummarna för att de inte har några invändningar.

Vision för FB-gruppen

Någon plan har jag egentligen inte för gruppen Klimatsmarta investeringar – men jag vaknade tidigt i morse med ett embryo.

 1. Det här är en undergrupp till klimatklubben.se där vi samlar upp och vidareutvecklar frågor om klimatsmarta investeringar. Vi följer samma regelverk och delar deras principer.
 2. Innehållet i FB-gruppen bygger vi upp tillsammans – men för att få struktur och överskådlighet ska nya trådar godkännas av administratörer (HJÄLP – här behöver vi någon som kan åta sig uppgiften. Förhoppningsvis kan administratörerna i Klimatklubben ställa upp som mentorer så att vi sparar tid genom att kopiera deras upplägg).
 3. Den här gruppen ägs inte av någon. Detta är något vi skapar tillsammans. Återigen – se det som en undergrupp till klimatklubben.se. Vi följer den vägledning och de regler klimatklubben sätter upp. Tillsammans skapar vi materialet.
 4. Fokus på det positiva och inte det negativa. Vilka placeringar är bra för klimatet? Finns det klimatsmarta fonder? Hur placerar du dina pensionspengar bäst.

Vad kan du bidra med?

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Foto: Håkan Olsén

Ställ dig frågan vad du kan bidra med. Alla behövs. Just nu behöver vi akut några som kan administrera gruppen. Lägga upp medlemsregler, godkänna nya medlemmar, styra upp nya trådar, hålla kontakten med klimatklubben.

Vi behöver även skribenter. Har du en blogg där du skriver om klimatsmarta investeringar – eller om investeringar över huvud taget. Dela gärna länken – men ställ en fråga så att vi får igång diskussioner. Administratörerna (om vi nu hittar några sådan) lägger ut länkarna efterhand.

Vad kan jag bidra med?

Författare Annika Andebark Älvdalen
Foto: Håkan Olsén

Min mor jobbade på Ingelstads Järrestads Härads Sparbank när jag föddes. Så det där med sparande och aktieplaceringar har jag fått med modersmjölken. På Högstadiet ordnade Tomelilla Sparbank en kurs för ungdomar om aktier. Den gick jag.

På gymnasiet praoade jag på Sparbanken Syds familjerättsavdelning och fick sommarjobb på kontoret i Tommarp. Under mina fyra år på juristlinjen arbetade jag på kontoret i Tommarp under alla lov.

1992-1994 satt jag ting. Eftersom det var svårt att hitta juristjobb på Österlen började jag arbeta på Sparbanken Syds familjerättsavdelning där jag var kvar till 1999. Då fanns det gåvo- och arvsskatt. Därför höll jag många föredrag om generationsskifte tillsammans med bankens försäkrings- och placeringsansvariga.

1999 började jag en ettårig utbildning till företagsrådgivare. Det arbetade jag sedan som fram till 2002 när jag första gången blev sjukskriven för utmattningsdepression. Även som företagsrådgivare var jag nischad mot kapitalplaceringar och fick se både bra och dåliga affärer.

Under perioden 2004-2014 drev jag egen advokatbyrå och deltog i flera program om företagsutveckling. Mest känd blev jag som ordförande för motståndsorganisationen Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning.

2014 blev jag än en gång sjukskriven för utmattningsdepression. Min förmåga att läsa var borta. (Här kan du läsa mer om självmordsplaner och depression.) I Ystad tillbringade jag tid på biblioteket och började läsa affärstidningar. Där är artiklarna ofta korta och jag klarade ta in informationen. Det var ett nytt område.

Min livskamrat erbjöd mig att förvalta cykelaffärens kapital. (Här kan du läser mer om förvaltningen.)

Jag behövde ett livsändamål för att se meningen med livet. Att hjälpa fjärilar, humlor, bi och småfåglar blev mitt livsändamål. Därför sökte jag klimatsmarta investeringar.

Min personlighet gör att jag behöver sätta gränser för att inte bränna ut mig. Tyvärr går jag all-in i alla engagemang.

När det gäller ”klimatsmarta investeringar” är målet att begränsa mig till ett inlägg i månaden. Jag kommer inte lägga tid på att administrera gruppen. En förutsättning för att det här ska funka är att vi hittar några som åtar sig att vara administratörer.

Hur hittar du mina blogginlägg om klimatsmarta investeringar?

Både på instagram och här kommer jag använda #klimatsmartainvesteringar. Var gång jag lagt upp ett nytt blogginlägg kommer jag skriva ett inlägg på instagram med #klimatsmartainvesteringar. På sikt kommer jag även skriva en mer sammanfattande presentation av mig som jag kan länka ihop allt med – men det får vänta. Aldrig får jag glömma att hushålla med energin.

Söderåsen myllrar av småvägar. Långt ifrån alla finns med på kartan.

Plan för blogginlägg

 1. (November) – Kapitalplaceringar – buffert – säkra pengar – riskkapital – risker med sparandet.
 2. (December) Se över ditt kapital – hur har du fördelningen – riskspridning (branscher, tid) – fastighet – lån – solceller osv
 3. Obligationer – räntesparande – spaxar
 4. Fonder – pensionssparande – isk
 5. Preferensaktier och aktieutdelningar – hur ser det ut 2019? Direktavkastning, värdestegring
 6. Några vanliga utdelningsaktier – gå efter listor – finns bra artikel i Avanza att hänvisa till?
 7. Utvecklingsbolag – emissioner, konvertibler och allt annat konstigt
 8. Teknik (elbilar, sol- och vindenergi, växthusljus) – mina tankar och reflektioner
 9. Medicin (när du blivit sjuk – läkemedel, ny teknik) – mina tankar och reflektioner
 10. Fastighet +Bank/Försäkring – mina tankar och reflektioner
 11. Hälsa (Maten vi äter – med fokus på att förebygga sjukdom) + Konsumtion (kläder, fritid, hus och hem) mina reflektioner
 12. Info (Telecom, kunskapsbolag, tjänsteföretag) – mina reflektioner
Älvdalen trolldomsprocesser
Foto: Håkan Olsén

Reflektion

När jag ser den här listan inser jag att jag vill vässa klimatengagemanget ytterligare. Jag hoppas få göra det tillsammans med er! Och jag ser verkligen fram emot att få uppdatera mig inom de olika områdena.

Påminnelse till mig själv

Aldrig mer vill jag bli deprimerad eller tappa kontrollen. Jag är värdefull bara genom att finnas och dela med mig av alla mina kunskaper och erfarenheter. Känner jag att pressen av någon anledning blir för stor är min hälsa viktigare än att dela med mig. Då kommer jag dra mig tillbaka och hämta kraft.

Vad vill du läsa om? Vad kan du bidra med?

Skriv en kommentar så går jag in här och läser innan jag skriver nästa inlägg om klimatsmarta investeringar.