Småvägar i Snapphanebygden

 

This autumn is so beautiful. No frozen in the nights and no wind. All the tree glowing.

Tänk att vi fortfarande kan hitta nya vägar i Snapphanebyggderna runt Örkelljunga. Idag blev jag så där barnsligt lycklig av vägarna vi hittade. Ett underlag helt i klass med cykelsnabbvägarna i Nederländerna, nästan inte en enda bil och glödande träd.

We parked the car in Össjö and cycled the Össjö churchway, pass a big way and found a beautiful smal way.

Det var så vackert att jag var tvungen att stanna gång, på gång, på gång.

Rössjön and Västersjön is two lakes south of the Hallandsåsen. It’s possible to bicycykling on the lakes north side.

Även vägarna kring Rössjön kändes nya när träden glödde.

Here you see the Rössjön and Hallandsåsen in the background.
Even if the way is gravelled in the north of Rössjön is it worth to bicycle there. So beautiful views.
North of the Rössjön you find Trollehallar. The story said that it was a hideaway for Snapphanarna around 1670 – you can read more about Snapphanarna in the link below.

Norr om Rössjön ligger Trollehallar där det sägs att Snapphanarna gömde sig under Skånska kriget. Det är lätt att tänka sig hur Snapphanarna haft uppsikt över stigen från de höga berghällarna.

Oavsett den spännande historien är Trollehallar värd ett besök. Naturen är dramatisk och den porlande bäcken skapar en mystik.

It’s very dramatic nature on the way to Trollehallar.
Trollehallar

Som så många gånger förr valde vi cykelväg för att kunna äta planka på Stationen i Örkelljunga – en av våra absoluta favoritrestauranger. Och vi blev inte besvikna i dag heller.

We have a very good dinner at Stationen in Örkelljunga (you find a link bellow) and then we found more new ways back to Össjö.
This old bridge over Pinnån is one of the most beautiful bridges I ever seen.

Dagens cykling

67 kilometer längs småvägar i Snapphanebygden.

Vi cyklade Össjö kyrkoväg österut och korsade väg 13. Den nyasfalterade asfaltsvägen följde Prästdammarna mot Lönnhässle. I Lönnhässle cyklade vi vänster mot Björket. Sedan följde vi skyltarna mot Rössjöholm och på följde Rössjöns norra strand.

Där hittar du skylt mot Trollehallar där vi parkerade cyklarna och tog en promenad.

Vi fortsatte längs Rössjöns norra strand fram till den större bilvägen där vi svängde höger och tog sedan första vägen till vänster. Den här vägen borde verkligen skyltas som fin cykelväg. Antagligen är det den gamla vägen som går norr om väg 114. (Ska försöka fixa en karta som visar var vi cyklade).

I Mörkahult började en underbar nedförsbacke som ledde ner till Örkelljunga där vi åt våra vanliga plankor.

Vi följde den vanliga vägen söderut ner till Esborrarp där vi svängde höger och hittade nya småvägar via Årröd och Penarp till Stidsvig. Där hittade vi en av de bästa banvallar vi cyklat på och följde den till Östra Ljungby. Där följde vi skyltarna norrut mot Gångvad, som bara ligger någon kilometer söder om Össjö.

Länkar

Stationen i Örkelljunga

Mer om Snapphanar

2 svar på ”Småvägar i Snapphanebygden”

  1. Ann-Christin Hansson skriver:

    Låter som en perfekt cykeltur! Väldigt vackra foto på omgivningarna!??

    1. Ja, det var verkligen helt underbart! Jag cyklade som i ett lyckorus övar alla nya vägar vi hittade. Har sparat ner filmklipp under hemester på mitt instakonto (ingen vLogg den här gången).

      Tack för kommentar om fotona 🙂

Kommentarer är stängda.