Småvägar mellan Oderljunga och Örkelljunga

Vi hade planerat en tur till Österlen i helgen – med stopp i Hörby på vägen ner och sedan åka tillbaka efter att kirurgen tagit bort ytterligare hud kring ärret.

Det är som om jag inte klarar så många grejor på en gång. Det fick räcka med Kullaturen och cykling på hemmaplan.

This Sunday we parking the car beside the church in Oderljunga and take small gravel ways to Örkelljunga.

Först lämnade vi en cykel på Skogstorpet. Sedan satte vi bilen i Oderljunga och valde småvägar ner mot Månstorp. I skogen stod en skylt ”Altarstenen 400 meter”. Nyfiken tog överhand och vi parkerade cyklarna och gick.

In Skåne we have a tree with the same name as book. It has very light green leaves in the spring.

”Altarstenen” var gräns mellan fyra socknar. Uppe på stenen fladdrade historien förbi; urtida offercermonier, tingsplatser. Tänk hur många fantasieggande platser det finns. (Här hittar du fler länkar om Snapphanarna.)

In the wood we find ”Altarstenen”. This stone is the limit for the four village Oderljunga, Harholma, Månstorp och Källstorp.

From the top of the ”Altarstenen” you see the stone marking for the three village. There also are a story about ”snapphanarna” from 1677. But it´s too difficult to explain in english 😉

När vi kom tillbaka till cyklarna mötte vi Peter Harrysson, som var ute och kollade bansträckningen inför torsdagens ”Altarstenslopp”. Hans version var att prästen i lönndom begav sig till ”Altarstenen” för att hålla gudstjänst med Snapphanarna, som riskerade åka fast om de visade sig i kyrkan.

In the wood we found the ”Harsyra” and ”Strutbräken”. Booth are eatable plants.

Dagens cykling – 5,6 mil

Vi parkerade vid Oderljunga kyrka och cyklade söderut, tog första vägen till vänster (skylt ”Altarstenen” – bred grusväg). Målstättningen var att följa vägen till Månstorp, men någonstans gick det fel och vi hamnade i Perstorp. Där frågade vi oss fram och hittade vägen mot Spjutseröd som var asfalterad, slingrande och sparsamt trafikerad.

We passed serval empty houses.

Hönsholma, Skäggstorp, Häljalt och in på väg 108 genom Ulvs, förbi Bälingesjön och genom byn Bälinge (där genomfartstrafik med bil är förbjuden). Vi korsade väg 24 och valde en liten väg mot Källstorp. Dagens vackraste väg! Den gick över Lärkesholmssjön. Efter sjön tog vi vänster och hamnade på väg 24/198 vid Skåneporten. Där frågade vi oss fram och hittade en gammal väg längs Hjälmsjön in till Örkelljunga.

(Tänk när det fanns hästar, kor och får i alla dessa byar. Hittade den här förteckningen över hur det såg ut omkring år 1820.)

There also was many cows.

Efter våra favoritplankor på Stationen i Örkelljunga valde vi vår gamla väg söder ut förbi Hjälmsjö och under E4:an. Istället för att köra via Flinka valde vi grusvägen till Varshult (dåligt underlag och ganska tråkig väg). När vi kom till asfaltsvägen svängde vi vänster och hade bara någon kilometer till bilen i Oderljunga.

This Sunday we was lucky to find ways with almost no cars

Vädret

Första regnskuren i maj!!! Först skulade vi under en lönn i Bälingen, men eftersom vi var hungriga och det bara var sju kilometer till maten drog vi på regnkläderna.

Här hittar du fler cykelturer kring Örkelljunga

11 februari 2018 – Cykling i nysnö

25 mars 2018 – Klippan – Herrevadskloster

8 april 2018 – Kungsvägen från Örkelljunga till Markaryd

6 maj 2018 – Vedby – Örkelljunga t o r