Bankbyte #klimatsmartainvesteringar #bankerdivestera #mittklimatlöfte2019

Ingen kan göra allt, men om alla gör något kan stora saker hända!

klimat klimatsmartainvesteringar investeringar klimatsmarta

Det plingade till i mobilen när jag fick ett meddelande via instagram från djurgardensekolyx.

Så här skrev hon:

Hej Annika. Jag skriver till dig för att jag såg ditt inlägg i Klimatklubben igår morse, samma dag som jag planerat att lägga upp en kampanj för gröna företagare att byta bank! Green minds think alike. Hoppas på att både företag, organisationer och personer vill sätta press på bankerna. Tänkte fråga dig om du kan tänka dig att hjälpa till att dela #bankerdivestera. Under gårdagen har två till gröna företag meddelat att de ska höra av sigill sin bank.

Jenny Rosen, Djurgårdens Ekolyx.

Även på i Klimatklubbens FB grupp var det många kommentarer. Flera är redan på väg att byta bank. Där var vi eniga om att Overshoot day är ett bra tillfälle att uppmärksamma bankernas ansvar.

Så här skrev Jenny Rosen på instagram

Som ekoföretagare, och som människa i en värld där vi skapar klimatförändringar, känns det inte alls bra att läsa om bankernas investeringar. Vi är jättenöjda med vår banks tjänster, men kan inte med gott samvete ha kvar banken om de inte divesterar.
Idag har vi meddelat vår bank att vi kommer att byta bank till en som är bättre enligt Fair Finance Guide, om de inte divesterar. Vi kommer då att byta bank vid Earth Overshoot Day 2019.
Alla ekoföretagare, organisationer, och personer, är varmt välkomna att kopiera ur vårt brev (nedan)! Låt oss gemensamt sätta press på bankerna. Via Fair Finance Guide kan du mejla din bank!
Snart börjar 2019, och vi känner pepp och optimism för vad vi kan åstadkomma tillsammans! ?✨?? Använd gärna hashtaggen #bankerdivestera och #klimatsmartainvesteringar i sociala medier!

Nu sätter vi press på bankerna

1. Skriv till din bank

Om du vill kan du använda Jenny Rosens brevmall

Kära ”bank x”,
Jag skriver till er som ägare av företaget [], då jag har tagit del av Fair Finance Guides granskning av ert hållbarhetsarbete och investeringar i fossil energi.
Jag är starkt oroad av att ni fortsatt investerar i fossil energi! Som ekoföretagare kan jag tyvärr inte fortsätta att ha er som bank, om ni inte divesterar.
Vårt företag arbetar för ett hållbart samhälle, och vårt val av bank är en viktig del av vilket avtryck vi själva skapar.
Vi är i övrigt mycket nöjda med era banktjänster och hoppas att ni inom kort ska divestera, så att vi kan fortsätta att vara er kund!
Vi planerar annars att byta bank vid Earth Overshoot Day 2019.

2. Dela i sociala medier med #klimatsmartainvesteringar #bankerdivestera eller #mittklimatlöfte2019

Tillsammans kan vi visa att vi har makt

3. Om du redan bestämt dig för att byta bank

I månadsskiftet mars-april äger Over shoot day rum i Sverige. Genom att byta bank under mars månad kan vi göra bankbytet till en gemensam aktion. Det ger oss en möjlighet att få större genomslag i media.

Här hittar du tips inför bankbytet

4. Sociala media

Fortsätt dela inlägg med #klimatsmartainvesteringar #mittklimatlöfte2019 och #bankerdivestera för att hålla intresset uppe.

5. Earth over shoot day

Byt bank under juli månad. (Här kan det troligtvis komma att ta tid eftersom det är mitt i semestern. Kanske ökar det fokuset ytterligare på frågan.)

Jag klimatstrejkar då och då när det passar mitt schema. I november stannade jag en dag extra i Stockholm för att kunna träffa Greta Thunberg. En upplevelse jag verkligen rekommenderar

Andra enkla sätt att visa ditt engagemang

Gå med i Klimatklubben på Facebook

Gå med i Klimatsmarta investeringar på Facebook

Följ Klimatklubben på Instagram

Följ hållbara influensers 

Följ #sustainableinfluencers på instagram

Gå med i Sustainable Superheros på FB

Klimatstrejka på fredagarna och använd #backagreta och #FFF

Här kan du läsa mer om att Klimatstrejka

Greta Thunberg på Mynttorget. Hon är min idol!