Overshoot day 2018

För varje år förbrukar vi jordens resurser i allt snabbare takt.

Om vi ser jorden som ett företag har vi idag förbrukat hela 2018 års vinst. Resterande fem månader konsumerar vi med hjälp av lånade resurser. Vem som helst förstår att det inte håller i längden.

Det är lätt att säga att det är någon annan som ska ändra sig. Den enda du kan förändra är dig själv.

Här är fem klimatsmarta tips som vi alla kan göra.

1. Aldrig bilen under milen

Cykel är ett klimatsmart transportmedel – dessutom får du motion. Om du tycker det är jobbigt med motvind och uppförsbackar finns det elcyklar. (Just nu får du tillbaka 25% av naturvårdsverket om du köper en ny elcykel.)

Om du planerar semester – tänk klimatsmart. Stanna länge på en plats och upplev omgivningarna med cykel eller lokal kollektivtrafik. Ät lokalodlad mat, bo klimatsmart.

Länkar

Hur mycket är 2,5 ton koldioxidutsläpp 

Naturskyddsföreningen – res som en tjej

2. Minska matsvinnet

2014 motsvarade matavfallet i Sverige 134 kilo per person. Svinnet uppstår i många led; hos odlaren, i butiken, men framförallt hemma.

Vad kan du göra?

Tänk igenom vad du handlar. Lukta och smaka även om bäst föredatum gått ut. Var kreativ och använd dina matrester.

Skaffa ett eget skafferi med längre hållbarhet. Har du balkong kan du odla tomater. Grodda kan du göra hela vintern.

Länkar

Minska ditt matsvinn – Smarta val Sverige

3. Ting tar tid

Hur många saker behöver du ha omkring dig? Kan du sälja eller skänka bort prylar du inte använder. Och framförallt tänk till innan du köper en ny pryl. Behöver jag den? Kan jag hyra/låna den? Kan jag köpa begagnat? Om du köper en billig cykel på biltema hamnar den på sopberget efter några år. Köper du en kvalitetscykel kan slitdelar bytas ut och den kan rulla i flera generationer. Vad som är bäst för miljön är självklart – men det är faktiskt även bättre för plånboken.

Länkar

Erika Kvarnlöf guidar till en hållbar livsstil

Erika Kvarnlöf bloggar för att rädda världen – intervju i Radio P4 Väst

Prylberget

4. Klimatsmarta investeringar

Hur använder du ditt kapital? Det finns aktiefonder som inriktar sig på hållbara företag. Det kan handla om företag som satsar på klimatsmart teknik.

Om du har tid att lägga på aktieplaceringar finns det även aktier och obligationer där du bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Det kan vara ett sätt att kompensera för utlandsresans koldioxidutsläpp.

Länkar

Klimatsmarta investeringar

5. Biologisk mångfald

Genom vår konsumtion minskar den biologiska mångfalden. Produktionen av palmolja leder till att regnskogar avverkas. Användning av bekämpningsmedel försämrar livsbetingelserna för insekter och fåglar. Genom att köpa kravodlat och ekologiskt bidrar du till bättre biologisk mångfald. (För egen del väljer jag dock närodlat framför krav/eko.)

Har du trädgård kan du bidra till biologisk mångfald genom att odla växter som hjälper fjärilar, humlor och bi att överleva. Du kan bygga humlehotell och sätta ut vattenbad.

Länkar om biologisk mångfald

Fjärilsväxter

Bivänlig

Overshoot day i Sverige

Här i Sverige hade vi förbrukat årets resurser redan i månadsskiftet mars-april. Det finns olika sätt att räkna. Politiker som hävdar att vi i Sverige är duktiga på miljö bortser ofta från produkter som importeras och utrikes flygresor. Med den logiken blir det bättre för klimatet ju mindre vi producerar i Sverige. Importerat eller närproducerat – vad tror du är mest klimatsmart.

I länkarna nedan hittar du mer information om olika länders konsumtion. Sverige ligger på 15 plats. Det innebär att det bara finns 14 länder som konsumerar mer ohållbart än Sverige.

Earth overshoot day 2018 – land för land

Birger Schlaug om Overshoot day 2018

Fler länkar om overshoot day

oddeco – Tips på vad du kan tänka på för att vår jord ska må bra

77 saker du kan göra för miljön

”Globalt står koldioxidutsläppen för 60 procent av vårt ekologiska fotavtryck och livsmedelsförsörjningen för 25 procent.” Svt Inrikes (180801)