Det är resorna man minns

Hej Annika,

Även om du redan har planerat sommaren i grova drag, så finns det fortfarande chans att boka in en spontanresa till Europa. Vad är du sugen på? Äkta gelato i Italien, iskall gazpacho i Spanien, fräsch melon- och fårostsallad i Grekland eller uppfriskande atlantbad i Portugal. Åk några dagar, mitt i veckan eller över en långhelg. Allt är möjligt! Och nu när vi har höghastighets-wifi ombord på 28 av våra kort- och medeldistansflyg kanske du kan passa på att streama en film under resan…

Hälsningar från SAS
WE ARE TRAVELERS

När jag öppnar nyhetsbrevet från SAS blir jag heligt förbannad.

”Åk några dagar, mitt i veckan eller över en långhelg. Allt är möjligt”

Hallå!!! Allt är inte möjligt! Vi förstör miljön i en rekordfart! Är det inte bättre att äta glass hemma och att vi har ett normalt klimat, normala regnmängder, gröna träd, vatten att dricka.

I våras presenterade lågprisbolaget Norwegian brakförluster.

”I ett pressmeddelande säger han (VD:n Björn Kjos) att han inte är nöjd med resultatet, men betonar att 2017 präglats av global tillväxt och nya satsningar.

– Med vår globala strategi bidrar vi till ökad ekonomisk tillväxt lokalt och att nya arbetstillfällen skapas överallt där vi flyger. Dessutom bidrar vi till att allt fler har råd att flyga, särskilt interkontinentalt.”

Jag blir helt matt. Inte nog med att de tär på jordens resurser utan att betala för det. Flygresorna är dessutom så billiga att aktieägarna får skjuta till pengar.

Men det är som om ingen förstår vad som händer – att vi faktiskt måste skärskåda varje detalj av vårt sätt att leva.

Och ja – vi flög till Teneriffa. En cykelhandlare jobbar som mest när folk cyklar. Därför åker vi till värmen när folk inte cyklar i Sverige. Koldioxidutsläppen kompenserar vi bland annat genom SolTech-obligatoner och Loudspring-aktier. Även Teneriffa har märkt av klimatförändringarna. Hösten 2017 uteblev regnen. När vi var där i februari var allt sönderbränt och torrt.

För en tid sedan uttalade sig en moderat politiker som jag haft stort förtroende så här på Facebook vad gäller skattefriheten för miljövidriga veteranbilar.

”Veteranbilar är en viktig hobby och bra fritidssysselsättning för många. Det ger också en kunskap om teknik förr. Dessutom har det ett historiskt värde precis som vi har museum för olika prylar.”

Det finns olika sätt att resa

Klimatsmart semester – beräkna hur mycket utsläpp din semester leder till

Länkar

DN debatt 15 april 2018

Elbilsboom i glesbygden – DI 21 maj 2018

Bensinprisets utveckling 1970-2000

Svt – räkna med fortsatt höga bensinpriser

Dina pengar den 15 februari 2018 om Norweigians bokslut