Klimatsmarta investeringar

Många sparar pengar till sin drömresa – men hur många tänker på att spara koldioxid för att finansiera resan?

Redovisning av koldioxidutsläpp i årsredovisningen?

Jag skulle önska att fler bolag redovisade sina koldioxidutsläpp – respektive hur mycket koldioxid bolaget bidrar till att minska. Här är Loudspring och Soltech förebilder. Det är väl en utopi att tro att bolag frivilligt kommer redovisa sådana fakta.

En aktör som skulle kunna sätta press på bolagen är fondförvaltarna.

Swedbank Robur Global Impact

Swedbank Robur har i dagarna startat en ny fond – Global Impact.

”Fonden placerar globalt i aktier huvudsakligen i företag som genom sina produkter, tjänster och verksamheter, enligt fondbolagets bedömning, bidrar till att uppfylla FN:s globala hållbara utvecklingsmål”

Jag fick upp ögonen för fonden via en artikel på avanza. Eftersom artikeln troligen är låst citerar jag valda delar nedan.

Världen står inför en stor utmaning med att på ett hållbart sätt tillfredsställa de behov vi har idag utan att äventyra framtida generationers behov och möjligheter.

2015 fastslog FN:s medlemsländer Agenda 2030 som består av de 17 globala målen för en hållbar utveckling. Detta medför krav på aktiva aktörer i samhället och hur de ska agera i linje med dessa.

Efterfrågan på hållbara produkter och tjänster har därtill ökat, inte minst bland investerare och småsparare. Dagens investerare och småsparare vill kunna erhålla avkastning samtidigt som de är med och bidrar till en bättre och hållbar värld. Det är därmed viktigt att denna efterfrågan bemöts och lever upp till de förväntningar som marknaden har.

Det är en vinnande strategi att identifiera de bolag som kommer att bidra till att uppnå FN:s globala mål. Vi tror att hållbarhet och avkastning kommer att gå hand i hand framöver, berättar fondens förvaltare David Stenlund.

Bolag i cykelaffärens portfölj

Jag har förmånen att få förvalta kapitalet i cykelaffären. Åttioprocent av kapitalet är placerat i långsiktiga utdelningsaktier – ja, en ”vanlig” placeringsstrategi. Men med tjugo procent bidrar vi till att finansiera ny klimatsmart teknik.

Det är inte lätt att se igenom bolagen – och visst händer det att man går på någon mina. Vi har gjort en hel del förluster – men dessa har med råge uppvägts av snabba och stora kursuppgångar i andra aktier.

Investeringsstrategi

Volaliteten i småbolag är stor eftersom handeln i många av bolagen är blygsam. Min strategi är att hjälpa bolagen till en jämnare kursutveckling. Därför finns det alltid låga köpordrar (det förhindrar att aktien faller så djupt) och höga säljordrar (genom att sälja när aktien stiger får vi loss kapital så att vi kan köpa tillbaka i aktier som sjunker).

Branschindelning

För att hålla koll på aktierna har jag en branschindelning. Då kan jag se att ingen bransch ”sticker iväg” på något av hållen.

Energi

Här satsar vi på bolag som minskar energiåtgången eller utvecklar förnybar energi. Exempel på bolag i denna portfölj är

Cortus energy

Inom kort invigs den första biogasanläggningen med bolagets unika teknik. Det ska bli såå spännande att se kursutvecklingen.

Soltech energy

I ett av dotterbolagen byggs solenergi i Kina. Genom att köpa obligationer bidrar man konkret till att minska koldioxidutsläpp.

ecolime

Bolaget utvecklar förnybar energi och erbjuder lösningar för inomhusklimat. Jag älskar chefens svar på frågan om deras konkurrenter.

Jag skulle vilja säga att det inte finns någon konkurrens, det finns ingen som levererar något som är bra.

Heliospectra

Genom unik teknik effektiviseras växthusodling och energi sparas. Idag är det stort fokus på cannabisodling – men efterhand som världens befolkning ökar och klimatet förändringar odlingsförutsättningarna i världen tror jag att Heliospectras odlingsteknik blir viktig även vid produktion av livsmedel.

parans solar lighting

De säljer ljuslösningar som för in dagsljus i rum som saknar fönster. De har fått spännande uppdrag i soliga länder. Här kan de göra skillnad. När behovet av inomhusbelysning minskar minskar energianvändningen.

Mat

Här satsar vi på bolag som minskar utfiskningen och gör eko-mat mer tillgänglig

Simris alg

Fredrika Gullfot har varit min idol sedan jag träffade henne på en Företagarfest i Simrishamn 2011. Hon är en eldsjäl när det gäller en bättre miljö – gå in och läs på Simris Algs sida. Det de gör är riktigt viktigt!

Midsona 

Midsona ligger i 80-procents-portföljen, men jag tar ändå upp den här. Genom bolagen Urtekram och Kung Markatta gör de ekologiska produkter tillgängliga på marknaden.

Teknik

För att minska utsläppen behövs fossilfria alternativ. Hittills har en stor del av teknikutvecklingen skett inom små bolag med eldsjälar, Några av de bolag jag hittat som tangerar detta område är följande.

Alelion Energy systems

Just nu bygger de Sveriges första fabrik för storskalig produktion av litiumjonbatterier för fordon.

garo

De utvecklar produkter för elinstallationsmarknaden – om jag förstått det rätt har eltruckar varit en stor del i början.

powercell

Så här presenterar bolaget sig på avanza.

PowerCell Sweden är ett bränslecellsbolag som utvecklar miljövänliga elgeneratorer med unika bränsleceller och reformerteknologi som är lämplig för både existerande och framtida bränslesystem. Företaget har utvecklat en bränslecellsteknik som används som kraftkälla för bil-, transport- och stationära applikationer.

Investmentbolag

Att räkna upp alla bolag som finns i portföljen skulle leda till ett på tok för långt inlägg. Men jag ska nämna ytterligare ett – och det är investmentbolaget Loudspring. Det är det första bolaget jag sett redovisa hur mycket man som investerare bidrar till att minska koldioxidutsläppen. När jag läste deras senaste årsredovisning satsade jag genast privat kapital i detta bolag för att koldioxidspara till mina framtida cykelresor i solen.

 

Här kan du läsa mer om klimatsmarta investeringar

Planetens framtid – 9 augusti 2017

Var det här intressant att läsa?

Skriv gärna en kommentar. Jag har nyss bestämt mig för att satsa mer på bloggen och behöver hjälp att bestämma vad jag ska skriva om.