#FridaysForFuture


Vinden från vattnet är isande kall, tränger igenom varje lager av kläder. Greta vet bättre. Hon kryper ner i en sovsäck innan hon sätter sig i ringen av ungdomar.

Tårarna rinner.

Jag är här!

Det var isande kallt – ändå höll ungdomarna ut från klockan 9 till 15.

En kvinna i röd kappa lyssnar när jag hasplar ur mig berättelsen om sommarens ångest – dödsångesten blandad med klimatångest.

En man med stor filmkamera filmar Greta och jag är helt euforisk, kan inte stoppa tårarna.

Tacksamhetstårar.

När han filmat klart går jag fram till Greta, känns som att gå fram till min ungdoms stora idol (Per Gessle).

Greta Thunberg på Mynttorget. Hon är min idol!

Greta är kort. Har samma mössa som på bilderna. Ska jag sätta mig på knä? Egentligen vill jag bara krama om henne – men det gör jag inte. Ord och tårar flödar ohämmat. Hon måste ha tyckt att jag var en förvirrad tant, tror aldrig hon kommer att förstå hur mycket hennes klimatstrejk betytt för mig, att jag varje fredag varit med henne i tankarna.

Jag försöker förklara det där med hållbarhetsmässa – att jag skulle vilja att hon kunde komma.

Sedan drar jag mig tillbaka. Skäms lite för att jag tog plats och inte kunde tygla ord och känslor. Trots kylan är jag alldeles varm inuti.

Jag är här.

Jag är en del av något stort och viktigt som händer just nu.

”Här finns varm choklad om du vill ha.”

De andra har egna muggar – jag kan ta en pappersmugg men skäms. Just i det här sammanhanget känns engångsmaterial mer fel än någonsin.

Människor kommer, samtalar, sjunger, äter medhavd lunch innan de går vidare.

Samtalen är många – alla med det gemensamma temat klimatet. Vi byter insta-konton och FB-grupper. När jag kommer hem ska jag kolla ”Skydda skogen”. Kanske har jag hittat skogens röst där på Mynttorget.

Vi pratar hälsa och potentialen i vilda växter, vi pratar karriärväxling och hur flyktingfrågan kom att ta fokus från klimatkrisen.

Det är så många engagerade människor som samlas här – byter tankar och fyller på sin energi. Janine går rund med en padda – informerar och organiserar. Hon berättar om Brasilien, Canada, Australien och Nederländerna. Det händer verkligen saker NU. Och jag känner att jag borde ägna mina fredagar åt klimatprotester – men hejdar mig. Hälsan måste hålla. Var gör jag störst nytta?

Janine är en klimathjälte i det fördolda

Janine berättar att ungdomarna formulerar medborgarförslag. En fredag i månaden borde jag väl kunna ägna en timme åt att sitta utanför kommunhuset i Bjuv. Är det inte en lagom nivå?

Ett Stockholm fyllt av köpgalna

Tre enkla saker du kan göra för att stödja klimatkampen

  1. Följ Klimatklubben på Instagram eller Facebook. Varje röst ger klimatklubben tyngd i debatten.
  2. Gör din egen skylt (jag skrev orden #Fridays For Future i min skrivbok), ta dig till närmaste kommunhuset och ta en selfie med din skylt. Dela på instagram och använd #fridaysforfuture, #backagreta och kanske någon av följande #thereisnoplanetb, #climatestrike, #klimatstrejk, #climatechange, #föräldrarförklimatet, #climatebreakdown, #wedonthavetime, #timetothink, @gretathunberg, @skydda_skogen, @klimatklubben_se. Du behöver inte vara där hela dagen – det viktiga är att visa ditt stöd.
  3. Avfölj konton i sociala media med konsumtion och weekendflyg som tema. Många skriver ”följarmaximerande” för att få värdefulla intäkter. Vad du tittar på har betydelse. På Sustainable influencers och White Monday hittar du konton med hållbarhetsinriktning.