Balans

IMG_8318Vad är balans i livet?

Facebook-kommentaren på söndagens inlägg väcker tankar.

Ewa Wressmark skrev: ”du ser så mycket i svart eller vitt. Antingen allt av A eller allt av B. När du har lämnat A finns inget kvar av det som var bra då. Då är det bara B som gäller. Glöm inte ”munkens” och Buddhas visdom – att hitta en balans i livet.”

IMG_8315Hon har rätt – men så är det med trender. Historiskt har det svulstiga följts av det avskalade. Motsatser följer på varandra.

För min del blev det ett brutalt uppvaknande när jag var inlåst på den psykiatriska kliniken i tio dagar. Där stillade sig livet runt omkring mig och jag återgick till min ”Fabriksinställning” som Michael Neill beskriver det.

Tiden på sjukhuset följdes av en tillvaro på landet – hos mina föräldrar och hos min älskade. Ständigt övervakad.

Där hittade jag tillbaka till barnet i mig. Det äkta, avskalade.

IMG_8237Mina föräldrar – över 70 år – bor fortfarande kvar i den gamla släktgården. Gården som min mormors morfar, Hans Jönsson, fick överta av sin far i mitten av 1800-talet. När gammelmorfar Anders Andersson byggde nytt boningshus på 30-talet fick den gamla boningslängan tjänstgöra som drängastuga, ”huggebod” och hönshus. Allmogeträdgården i norr fick bli hönsgård.

Där har Anders Anderssons barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarns barnbarn samlats de senaste somrarna. Bevarat mormor Edits kak-traditioner, åkt på traktorsaffari och tittat på grödorna, grillat korv och bara umgåtts.

IMG_8279

Frågan är ännu obesvarad – vad är balans i livet?

Nu ska jag ut i växthuset – rensa, skörda, vattna och binda upp mina nya tomatplantor. Sedan blir det tåget till Helsingborg för att beställa glasögon. Ännu är jag för feg för att våga operera mina ögon.

Uppdatering den 8 november 2018

Min väg tillbaka till livet gick genom jorden. Först odlade jag mina grönsaker. Sedan grävde jag om komposten. Att hitta små plastlappar från äpplen när allt annat förmultnat gav mig många tankeställare. Vi började läsa om vilda ätbara växter. Den 17 maj 2018 ställdes allt på sin spets när jag fick veta att jag det funnits Malignt Melanom i min kropp.

Solen brände fram en klimatångest.

När Klimatklubben startade i oktober 2018 förlöstes ångesten till en klimatglädje.

Här på bloggen kan du följa min väg mot ett hållbart liv genom inläggen ”Advokaten som började cykla”. Jag har även för avsikt att strukturera upp klimatsmarta recept och tips under följande rubriker.

Recept

Fröknäcke

Soppa

Röd linssoppa

Hus & Hem

Ugnsrengöring

Personlig hygien

Hårvård