Recept på Fröknäcke

Efter beskedet den 17 maj 2018 att det borttagna födelsemärket innehöll melanomceller har jag utforskat en hälsosammare kost. Redan dagen efter hade jag tagit bort gluten, laktos och socker från maten. Det svåraste var att hitta glutenfritt knäckebröd utan socker.

Dottern tipsade om att baka fröknäcke. Jag baka? Det är många år sedan.

Steg ett blev att köpa en färdig Risentablandning. Jodå, det var inte så svårt och det blev ganska gott. Sedan prövade jag två olika recept på Fröknäcke som jag hittat på nätet. Så klöddigt med 75 gram av den frösorten, 1,5 dl av den andra. Istället började jag experimentera.

Svinmållan har jag tidigare rensat bort – nu sparas den. Fröna ska användas i Fröknäcke.

Nu har jag ett recept som funkar för mig.

Så här gör jag

  1. Ta fram en rostfri skål, ett rostfritt femdeciliters mått och tre plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 140-160 grader (har testar jag mig fortfarande fram).
  2. Koka 5 dl vatten i vattenkokaren.
  3. Mät upp 5 dl fröblandning och häll i skålen. (Vi har fröer i olika glasburkar och jag använder vad som finns för tillfället – dock alltid minst en halv deciliter av chiafrö eller hela linfrö. Sesamfrön ger god smak. Psyllium, pumpafrön, solrosfrön, krossat nyponskal. Frö från svinmålla, skräppa och groblad)
  4. Mät upp 1,5 dl mjöl. (Här blandar jag Mandelmjöl, bovetemjöl, teff och nässelpulver)
  5. Häll 1,5 dl olja (olivolja eller kokosolja) och 1,5 matsked fiberhusk och häll över frö/mjölblandningen.
  6. Mät häll det kokta vattnet i skålen. Rör om och låt vila i tio minuter.
  7. Dela ”degen” i tre delar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Ta ett nytt bakplåtspapper och tryck ut degen tunt. (I recepten står kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, men jag använder bara händerna.)
  8. Strö över lite flingsalt.
  9. In i ugnen. Tiden i ugnen är beroende av värmen och hur tjocka du gjort dem. Ställ timern på 30 minuter – ta ut plåtarna och dela i lagom bitar. (Jag brukar lägga två snitt från varje håll så att det blir nio bitar/plåt). Kolla sedan bitarna var tionde minut och ta ut dem efterhand som du tycker de är lagom krispiga.