Drömmen om ett hållbart liv

Vår och nytt liv

För 9 månader sedan skulle jag fått min första el-chocksbehandling. Dagen innan hade min älskade besökt mig på den psykiatriska kliniken i Malmö. Han var rädd att en el-chocksbehandling skulle ge bestående men och försökte få mig att förstå att det fanns risk för att hjärnan skulle kunna ta skada av en el-chocksbehandling.

”Jag vill ha dig precis som du är. Du kan ju inte riskera din hjärna – du ska ju bli författare!”

Där, över en dagens i Malmö, lovade han att ta hand om mig. Aldrig mer skulle jag behöva tänka på pengar. I fortsättningen skulle jag ägna mig åt att skriva.

Där började min omställning till ett annat liv. Sakta vänjer jag mig av med det materiella. Nu har jag vant mig vid att leva utan bil – mindre kostnader, mindre ansvar. Dessutom får jag frisk luft och motion när jag cyklar. Kombinationen cykel och kollektivtrafik är underskattad.

Idag hittade jag den här texten på FB av Torkild Sköld; 

Våga drömma

Sitter just nu på tåget mot Kalmar för vidare färd till Öland och dagens föreläsningsuppdrag. Tid på tåget är bra tid för eftertanke och jag sitter och tänker på hur stolt jag är över att ha förmånen att få jobba med det jag vill, nämligen föreläsa på heltid med ambitionen att beröra andra och få dem att må bra. I början var det många som kom och sa att du skall veta att det är tuff konkurrens och det är svårt att etablera sig.

Jag hörde vad de sa men jag lyssnade aldrig på dem för jag har hela tiden varit 100 % säker på att jag kommer att etablera mig som föreläsare. Det har varit en rolig och lärorik men också lång och mödosam resa både vad avser pengar och tid men det har varit värt varje sekund och öre för idag lever jag min dröm och det är jag själv som har gjort det för det har inte kommit mycket gratis längs vägen. Men idag lever jag min dröm fullt ut varje dag för min dröm har jag skapat till min verklighet.

Så glöm eller göm inte DIN dröm. Låt ingen stoppa dina ambitioner för det vi har bestämt oss för det kommer vi att lyckas med förr eller senare och på något vis. Du drömmer dina drömmar och de andra drömmer sina drömmar. Ge aldrig upp dina drömmar och tron på dig själv oavsett vad alla andra säger, för om ingen annan tror på dig så är det desto viktigare att du tror på dig själv. Var stolt och stå upp för dig själv för du och ingen annan är så bra på att vara du som du är. Du drömmer dina drömmar och de andra drömmer sina

Denna berättelse säger en hel del om detta.

”Skriv en uppsats om dina drömmar.” Den uppgiften har många skolelever fått genom åren, och så även Tommy som gick i en liten byskola någonstans i Sverige på 50-talet.

Tommy hade mycket att drömma om, men väldigt lite att bygga sina drömmar på. Hans familj var fattig och hade fått flytta ofta eftersom de var tvungna att flytta dit där Tommys pappa kunde få arbete. Så Tommy hade få riktiga vänner och var hopplöst efter i skolan.
Men drömmar hade han.

Den här kvällen slet Tommy hårt med sin uppsats. ”När jag blir stor ska jag bli konstnär och bo en stuga på landet som jag själv har byggt.” Tommy ritade noggranna skisser över hur huset skulle se ut, och han var mycket stolt när han dagen efter lämnade in sin uppsats till läraren.

Tre dagar senare fick han tillbaka uppsatsen med ett stort rött C uppe i hörnet. Lägsta möjliga betyg! När lektionen var slut gick Tommy fram till läraren och frågade varför han fått C på sin uppsats.

”Det här är en helt orealistisk dröm för en grabb som du. Du är fattig, saknar nästan helt utbildning, har ingen konstnärlig begåvning och vet ingenting om att bygga hur. Om du skriver om uppsatsen med en mer realistisk dröm, så ska jag ompröva betyget.”

Tommy visste inte hur han skulle göra. Han funderade hela vägen hem, och på kvällen innan han skulle somna frågade han sin pappa vad han skulle göra. Pappan slog sig ner på Tommys sängkant och tittade allvarligt på honom.

”Det är din dröm, Tommy”, svarade han. ”Det är du som måste bestämma hur viktig den är för dig.”

Nästa dag lämnade Tommy in samma uppsats igen. ”Du kan behålla betyget så behåller jag min dröm.”

Trettio år senare berättade Tommy den här historien för tjugo barn som kommit på besök för en veckas målarkurs.

”Det här berättar jag för er eftersom ni nu sitter i ett hus på landet som jag själv har byggt, och i morgon ska jag visa er utställningen med tavlor som jag målat. Om ni tittar ovanför den öppna spisen ser ni min uppsats inramad. Den påminner mig om att jag inte ska ge upp mina drömmar. Och ni ska inte heller låta någon stjäla era drömmar.”

Okänd

Så länge jag kan minnas har jag drömt om att bli författare. Plötsligt har jag all tid i världen att skriva.

Samtidigt har jag sett att den här bloggen har flera hundra visningar – dagligen! Helt otroligt!

Så egentligen är det ju bara att börja skriva!

Sedan i somras har jag lekt med boktitlarna ”Advokaten som slutade kämpa” eller ”Advokaten som började cykla”.

Texterna är inte klara – men jag kommer låta det här bli mitt anteckningsblock där jag delar citat, boktips, dikter mm under kategorin ”Hållbarhet”. De olika kapitlen kommer jag att tagga under orden ”Kärlek”, ”Hälsa”, ”Tankar”, ”Balans”, ”Harmoni”, ”Växande” och ”Glädje”.

Det vore kul om du som läsare ville bidra till innehållet genom kommentarer och att du delar med dig av egna erfarenheter och kloka texter.

När jag tittar på statistiken anar jag att många som besöker den här sidan gör det för att de befinner sig i en konflikt. Av erfarenhet vet jag att konflikter tar mycket energi – ja, så mycket att vi kan bli sjuka av det.

Kanske kan vi tillsammans skapa den sida som jag själv skulle behövt när livet blev allt svartare.

Uppdatering den 2 november 2018

Den 17 maj 2018 fick jag besked om att födelsemärket som tagits bort innehöll Malignt Melanom. (Mer om det kan du läsa genom att klicka på ”Hudcancer” ovanför rubriken.)

Tänk om det var min kropp som lyssnat till min dödslängtan?

Det följde en tid av mental träning – existensiella tankar och ett behov av mening. Då insåg jag att mitt sätt att leva kan inspirera andra. Det fanns tankar om en egenutgiven bok med titeln ”Halvvägs till Hundra” – men så reflekterade jag över all resursförbrukning som går åt vid tryckande av böcker. Därför bestämde jag mig för att istället strukturera upp mina texter på bloggen så att du kan läsa dem som korta noveller.

Om du klickar på ”Advokaten som började cykla” över rubriken kommer du hitta fler inlägg där jag beskriver hur mitt liv blev hållbart.

Titeln ”Advokaten som började cykla” anspelar på boken ”Munken som sålde sin Ferrari” som betytt mycket för mig. (Du hittar fler inlägg med referat från Munken som sålde sin Ferrari här. )