Min egen inställning – ambassadör (113)

Min egen inställning! Redigera inlägg

2010-12-26 kl 12:38 av Annika AndebarkGilla3 kommentarerTaggad annika andebark, delegering, ledarskap39 visningar

Annandag jul. Skottar snö. Skottar loss värmepumpen. Pillar ut snö som fyllt gallret och minskar kapaciteten. Saltar trappor. Och där någonstans börjar jag fundera över vad jag håller på med.

Min coach jag mig ett råd; ”Delegera ansvar till dina anställda. Följ upp att det blir gjort – men gå inte in och gör det själv.”

En framgångsrik företagare som jag chattade med på Facebook skrev:

”Om man visar sig stor – blir man stor

Om man visar sig liten förblir man liten

Svårare är det inte”

 

Dessa meningar åker som en flipperkula i mitt huvud medan jag systematiskt skottar fram gångar i den halvmeterhöga snön.

 

Nu om någonsin är det dags för en förändring. De anställda är redo. Det handlar bara om min inställning – min syn på mig själv och våra arbetsuppgifter.

 

Under julen har vi spelat Orangino med familjen. Spelete väckte intressanta diskussioner som gav mig perspektiv på livet. Ett tydligt ledord i min familj är ”Tro inte att du är något”. Människor som håller sig förmer än andra finns det inte mycket tillövers för. Ett gemensamt drag är att ”jag klarar mig själv”. Det berättades hur min syster ensam släpat hem en gigantisk gran. Jo, så är vi uppväxta – det finns ingenting basic vi inte klarar.

 

Det har tagit lång tid för mig att acceptera att jag kan lämna kontorsköket utan att hjälpa till att plocka undan för att istället ta itu med svåra ärenden. Jag har ständigt dåligt samvete när jag överlåter uppgifter som jag bedömer som enkla. Förbannar mig själv – det är ju jag som säger att det är finare att träffa klienter än att skotta snö. För att inte visa mig för fin ser jag därför till att även skotta snön.

 

Ofta har jag dåligt samvete för att jag anlitar städhjälp. Men då tänker jag på Maud Olofssons vänner i Sydafrika. När de uttryckte att de tänkte städa själv blev urinvånarna förnärmade – varför skall ni inte det – ni som har råd att anställa – varför vill ni inte bidra till fler arbetstillfällen.

 

Det har varit oerhört tuffa år när jag byggt upp företaget. Om man skulle räkna alla tankar och företagsutveckling som skett under träningspass och långa promenader skulle man nog komma fram till att det är få timmar i veckan som inte ägnats åt jobbet. Antagligen är det så jag vill ha det – men det är dags att Advokatbyrån nu får svara för sina verkliga kostnader. Om jag inte släpper taget nu blir det en skev bild. Hur skall då de anställda veta vilka målsättningar de behöver uppnå för att vi skall få lönsamhet?

 

Det är dags att jag hyr ut hela fastigheten – utan min tid. Att advokatbyrån får svara för de verkliga kostnaderna.

 

Och vad skall jag göra med all den tid jag får över? Tja, något som jag verkligen gillar… blogga och utveckla nya idéer. Förhoppningsvis skall jag få igång servicebolaget 2011. Men för att jag skall få utrymme att utveckla servicebolaget måste jag våga delegera fullt ut!

 

Fortsätter att jobba med min plattform för framtiden!

Kommentarer

 • avatar     Anonymous
  All lycka! Och ett steg i taget med blicken fäst på målet så når du tveklöst dit!
  2010-12-26 kl 19:37          Gilla       Sluta gilla
 • avatar     Anonymous
  All lycka! Och ett steg i taget med blicken fäst på målet så når du tveklöst dit!
  2010-12-26 kl 19:37          Gilla       Sluta gilla
 • Klokt, jag tror som du på att delegera på riktigt, men det är enklare sagt än gjort. Jag övar jämt på det, både hemma och på jobbet, men träning ger färdighet och just nu plockar sonen och hans kompis undan i hela köket:)