Vision för Söderåsendagen

Det största som händer i Bjuv är Bjuvsburnouten i mitten av augusti varje år. Då ligger bensinångerna tunga kring Söderåsen.

I Billesholm handlar sommaren om veteranbilar. Både vid Söderåsens värdshus och i Billesholms Folkets Park ordnas veteranbilsträffar.

Tidigare spelades friluftsteater i Billesholms Folketspark, men den har nu flyttat in till Helsingborg. Färgen flagnar till entrén och parken sover likt Törnrosa.

När jag fantiserar om den där Söderåsendagen finns parken så klart med. Samtidigt har jag insett att jag måste hushålla med min tid. Alla engagemang kommer att ta tid från mitt skrivande. Och det är ju vad jag egentligen vill göra.

Men att skriva ner min vision tar inte så lång tid. Kanske kan någon annan hitta hit och förverkliga sin vision.

Söderåsendagen

I början av augusti 2019 äger den första Söderåsendagen rum (jag har redan preliminärbokat parken den 2-4 augusti och ska lämna besked i veckan som kommer).

Tanken är ett klimatsmart evenemang där du ska använda cykel eller kollektivtrafik. Om du nödvändigtvis ska använda bilen hoppas vi att du kan respektera den cykelvänliga visionen och parkera antingen vid Billesholms Folkets Park, Söderåsens Golfklubb, Röstånga Gästis eller järnvägsstationerna (Billesholm, Kågeröd, Bjuv och Åstorp).

Ett Levande Söderåsen

Visionen är att på sikt skapa ett arrangemang inspirerat av Österlen Lyser. 

Tänk om alla aktörer kring Söderåsen denna dag kunde arrangera något speciellt. På Röstånga Gästgivaregård skulle jag önska ett riktigt Skånskt smörgåsbord med fokus på lokala råvaror. Kanske ett sätt för bygdens matproducenter att visa upp sig tillsammans. Tydliga skyltar med information om var råvarorna kommer ifrån. Kanske även föredrag om mat under dagen. Röstånga Gästgivaregård är en av de platser som sover Törnrosasömn kring Söderåsen.

Mormors bod skulle bara behöva förlänga öppethållandet den lördagen. Redan idag är det en oas uppe i Stenestad. (Det finns så klart massor av andra matställen runt Söderåsen – här hittar du de flesta.)

I Stenestads park skulle jag önska att någon kunde guida bland alla exotiska växter. I det mysiga caféet skulle jag vilja ha mat med Söderåsens smaker. Sallader gjorda på råvaror från trakten. Kanske skulle man kunna köpa inläggningar, sylt och saft. En samordning av matproducenter från trakten.

Tänk om boendena kring Söderåsen kunde ta fram paket med helpension. Med Kullaturen som förebild skulle man kunna köpa ett Söderåsenpaket. (Om jag spånar fritt tänker jag att man checkar in på boendet fredag kväll och får tillgång till en cykel. Middag äts på boendet/närliggande restaurang. Efter en god natts sömn och frukost ger man sig ut på cykelturen – lunch äts ca 1,5 mil från boendet. Fika ingår ca 3 mil från boendet. Kvällen avslutas med middag innan man cyklar ca 1,5 mil tillbaka till boendet. Övernattning och frukost.)

Sven cykel cykla träningspass
We saw new garbage along the way. How do that person thinking? ”I take all my garbage in bags, drive to the wood and there I put the garbage. Perhaps some animal will eat it?” It must be some of the most stupid person in the world. Or person who smoke. ”Oh, some butts here don’t matter.”

Efterlysning av Cykeluthyrare

Jag ser ett behov av en cykeluthyrare på Söderåsen. Sven säljer cyklar, kan serva cyklar – men ska inte utvidga verksamheten till cykeluthyrning. Däremot är cykelaffären en tillgång för den som vill bedriva cykeluthyrning på Söderåsen. Tänk vilken utmärkt verksamhet för det gamla stationshuset i Billesholm. Inspirationen kommer från Sardinien där det finns en speciell karta med boende och matställen som erbjuder laddning av elcykel/elbil medan du sover/äter.

En hållbarhetsmässa

I Fokets Park skulle jag vilja ha en mässa med fokus på Klimatsmarta upplevelser. Eftersom det finns flera olika lokaler skulle det även finnas utrymme för klimatsmarta produkter, föredrag om hållbarhet och kanske en loppis i ute i parken.

Vi börjar i det lilla

Min vision är stor som vanligt. Men jag vet också att allt jag engagerar mig i tar tid från mitt skrivande. Därför har jag redan nu begränsat mitt engagemang till att delta i två planeringsmöten, ha kontakt med massmedia och finnas på plats Söderåsendagen.

Bjuvs kommun har åtagit sig att arrangera två informationsträffar samt svara för tryckningen av en karta med Söderåsens cykelvägar och möjlighet för företagare att finnas med på kartan.

Nu hoppas jag att fler vill engagera sig i arrangemanget. Och skulle det bara bli cykelaffären och Mormors bod som håller extra öppet så får vi vara nöjda med det. Söderåsen ligger där det ligger. Det finns många aktörer som har öppet året om. Med den nya cykelkartan kommer det bli lättare att uppleva Söderåsen med cykel.