Billesholm – Erikstorps kungsgård – Billesholm 65 km

Nu har julborden börjat. Fördelen med att cykla långt är att man med gott samvete kan äta mycket. För en tid sedan hade jag läst om Erikstorps kungsgårds miljöarbete. När jag googlade såg jag att de hade julbrunch för 269 kr per person. Avståndet att cykla var rimligt och vi undersökte kartan för att se om vi kunde hitta några trevliga vägar.

You find serval manors around Söderåsen. Today we pass Boserups manor near the beautiful Mölledammarna. Boserup was mentioned since 1300
A few kilometer west from Boserup you find the manor Gedsholm with this beautiful house from 1804. The first time you find this manor in the historical writings was 1443.

Runt Söderåsen ligger många stora gods. Vi hade tänkt följa Tycka Braheleden mot Landskrona, men när vi kommit en bit gick min kedja sönder. Tur i oturen att vi inte kommit så långt. Att kedjan går av tillhör verkligen ovanligheterna – det har aldrig hänt oss tidigare.

Nu blev det ändrad färdplan och vi valde cykla via Rååns dalgång och Ottarp.

The valley close to Ottarps church have serval beeches. I think it would be nice to bike here in the spring.
Good downhills

Vyerna längs kuststräckan mellan Glumslöv och Landskrona imponerar oavsett väderlek.

The view from Glumslövs to Ven.
We selected the the way to Hildesborg. Very nice with ways without cars.
A nice gravelled near the coast with nice views

We have Christmas brunch at Erikstorps kings manor. The danish king donate the Kings manor till the city of Landskrona 1505. The buildings was destroyed during the wars 1644-1679. Since 1966 it’s a restaurant in the main building.

Tänk vad bilar förstör cykelupplevelsen. Vi testade vägen som på cykelkartan fått namnet Norra slingan. Det spelade ingen roll att det fanns en bred cykelbana – biltrafiken förstörde hela upplevelsen.

Som stora moln fyllde gässen himlen. Skock efter skock cirklade de över fälten där gäss redan slagit sig ner och landade.

Hur kan de veta var de andra gässen håller till?

It was cold even for the gooses. We saw thousands of them.

Vi valde den vackra vägen från Härslöv till Ottarp även på vägen hem.

Tänk så mycket det finns att uppleva på hemmaplan!

We took almost the same way back. This is a farm in Ottarp.

Dagens cykling – 65 kilometer

Billesholm må vara en av Sveriges mest nedskräpade platser – men här finns fin natur. Vi började att cykla till Risekatslösa och valde där Sverigeleden förbi Boserups och Gedsholmen. Där lämnade vi Sverigleden och cyklade grusvägar via Elestorp och hamnade av misstag i Tjutebro vid väg 110.

Vi valde att ta asfaltsvägen till Kingelstad, bra asfalt och nästintill bilfritt.

Från Bälteberga till Ottarp är det härligt rull ner i dalen.

I Härlöv tog te-paus. Det är gott att få något varmt i sig när det är kallt. Från Härslöv snirklade vi oss ner mot kusten. Vi avstod från kartans streckade väg genom Hilleshögsdalens naturreservat. (Underlaget är väldigt svårcyklat.) Istället valde vi grusvägen förbi Hildesborg och följde sedan grusvägen längs kusten till Erikstorp Kungsgård där vi åt prisvärd julbrunch.

Vi valde asfaltsvägen förbi Säbyholm och ”Norra slingan” mot Vallåkra. Trots att det fanns en bred bana att cykla på valde att svänga av mot Härslöv pga den kraftiga biltrafiken.

Vi tog samma väg tillbaka upp till väg 110 men valde att korsa den och fortsätta förbi Gultarp och Videröra. I Ekeby gjorde vi ett stopp i Ekeby Möbler innan vi tog banvallen tillbaka till Billesholm (Billesholm lär ligga 44 meter lägre än Ekeby så trots grusvägen var det lättcyklat.)

Länkar

Boserup

Gedsholm

Bälteberga

Andra gods runt Söderåsen