Nio-timmarstur runt Söderåsen

This warm Sunday we took a bike tour around Söderåsen. There are serval small ways and beautiful nature. We found wild strawberries, blackberries and cherry.

Idag lastade vi tre vattenflaskor på cyklarna och gav oss ut för att upptäcka nya vägar på hemmaplan. Första stoppet var på en loppis på Billesholms kungsgård. Arrendatorn visade oss var den gamla borgen legat och jag drog mig till minnes att jag sett en bild av det stora gårdskomplexet. Till hösten ska jag ta reda på mer om platsens historia och länka till det här inlägget.

Vi valde vägen mot Kågeröd, svängde in mot Böketofta och passerade de öde gråstenslängorna på Böketofta gård. Varför är det så många gigantiska gårdar runt Söderåsen? Deras historia kittlar min nyfikenhet. Nu när jag är igång med bloggen ska jag se till att ta reda på mer och dokumentera.

Nästa stora gård vi passerade var Duveke. Ett av husen utanför parken är som hämtat ur Sagan om ringen.

Det blev nästan inte ett enda foto idag – jag hade fullt upp med att testa Go Pron.

In the south of Söderåsen we found new amazing ways.

Hallondoft fyllde luften och smak-stoppen blev många. Ja, vi hittade även mogna björnbär – mindre än min lillfingernagel.

Efter Axelvold växer massor av vilda körsbär. De var perfekt mogna, men efter alla hallonstopp fanns det inte plats till så många körsbär. Istället fortsatte vi förbi Knutstorp och upp mot Stenestad. Fågelräddaren hade hittat en ny spännande väg på Eniro som vi märkt ut på Calazo-kartan. Vi övervägde att ge upp efter att ha skumpat fram över fyllningsmassornas stora stenar. Men några hundra meter in i skogen blev den riktigt bra, ja så bra att den skulle hamnat på en topplista. Vägen följde Söderåsen, så den lutade inte brant uppåt och utsikten var imponerande. Nere i en ravin rann Orebäcken. Ja, du läste rätt – det rann vatten i bäcken! Var det kom ifrån förstår vi fortfarande inte.

I want to show more cyclists this amazing part of Sweden. Last week I talk to the community. Perhaps they can help me with this vision. There are serval castles around the Söderåsen. Inch by inch I will tell you about all places. Perhaps there also will be a movie from this day at Söderåsen.

I Stenestad passade vi på att fylla vattenflaskorna i Mormors bod innan vi tog den vackraste vägen nerför Söderåsen – den som går utanför Dragesholm. Eftersom jag varit slarvig med att tömma Go Pron hade jag inte många minuters utrymme på minneskortet – men jag tror jag fick med det bästa partiet.

Dymöllans rökeri hade hunnit stänga innan vi kom dit – så det fick bli mat i Åstorp. Ingen kan väl ersätta Santanas fantastiska mat – men Yindee’s vårrullar var lika goda som Santanas. Så nu har vi en ny meny att äta oss igenom tills vi hittat våra absoluta favoriter. (Hos Santana behövde vi bara säga att vi ville ha det vanliga så visste hon exakt.) Fågelräddaren brukar säga att allting har sin tid. Man ska inte vänta – nu fick aldrig Dottern uppleva Santanas kök.

Totaly we was out in 9 hours. It was much uphill, head-wind and gravel. Also we have serval stops for eating raspberry and other berries – because of that only 65 kilometers.

Länkar

Söderåsens skafferi

Bevarandeplan för Bjuvs kommun

Bilder från Billesholms kungsgård

Platser jag är nyfiken på

Billesholms Kungsgård

Böketofta gård

Duveke

Axelvold

Knutstorp

Dragesholm

Vrams Gunnarstorp