Flytta pensionssparande #klimatsmarta investeringar

Bild från Klimatklubbens FB-sida
Sidan kommer uppdateras med evenemang som tillkommer

Klimatklubben är ett av alla de initiativ som startades efter den varma och torra sommaren. Där får jag utlopp för min klimatfrustration.

En av alla diskussioner som pågår i klimatklubben är hur vi ska göra en gemensam aktion kring bankbyte. Troligen kommer det ske i mars och juli. Dela med dig av dina tankar och funderingar FB-gruppen klimatsmarta investeringar.

Idag är det fokus på Pensionspengar (men längst ner i inlägget hittar du länkar till tidigare inlägg om klimatsmarta investeringar).

klimat klimatsmartainvesteringar investeringar klimatsmarta

Pensionspengar

När du arbetar betalar din arbetsgivare in till din allmänna pension. Hur de pengarna utvecklas får du reda på före när ett orange kuvert dimper ner i brevlådan. (Det ska du ha fått den 15 mars om du inte anmält att du vill ha informationen elektroniskt istället.)

De flesta arbetsgivare (men inte alla) betalar även in pengar till din tjänstepension. Även dessa pengar får du besked om i början av året. Det finns flera olika tjänstepensionsförvaltare. Har du haft olika arbetsgivare kan få du besked från flera olika pensionsförvaltare.

Allmän pension

I mars skickar pensionsmyndigheten ut det orange kuvertet. Använd tiden fram till dess att sätta dig in i hur du vill placera dina pensionspengar.

Klimatklubben har tagit fram en guide om hur du flyttar din allmänna pension. Den hittar du här. 

Tjänstepension

Här kan du läsa mer om Tjänstepension

Januari är en bra månad för att få en överblick. Har du tjänstepension och i så fall var? Årsbeskeden ger dig svaret.

Här finns information om vad du ska tänka på innan du flyttar din tjänstepension. (Själv har jag inte gjort det än.)

Försök flytta tjänstepensionen till exempelvis avanza. Bökigt men när allt är på plats kan du (nästan) investera i vad som helst, inte bara fonder.

Instagram

Bilden är hämtad från Klimatklubben. Så klart ska vi även jobba för hållbara placeringar i AP-fonden, men delar av våra pensionspengar kan vi påverka direkt.
Bilden är hämtad från Klimatklubben – och jag ska erkänna att jag inte förstår så mycket – mer än att väldigt många fonder placerar i bolag som bidrar till koldioxidutsläpp.

Evenemang

På våffeldagen kommer Fossil Free anordna våffelbrunch och informera om hur du flyttar premiepensionen. Mer info kommer du att hitta på deras hemsida. Så här beskrev de förra årets evenemang.

Bankbyte som aktion – läs mer här.

Citat från Klimatklubben

Jag tror också att divesteringsrörelsen har en enorm potential att skynda på omställningen till ett fossilfritt samhälle. Enligt DivestInvest så har hittills över 1000 organisationer i världen divesterat 7,2 triljoner dollar (https://www.divestinvest.org/). I Sverige har ett flertal universitet och kommuner valt att divestera (https://gofossilfree.org/se/dessa-har-redan-divesterat/, http://nettonoll.se/konsumtion/finanser), och enligt Arabella Advisors så kan vi nu börja se att dessa divesteringar har en effekt på de fossila bolagens arbete (https://www.arabellaadvisors.com/…/Global-Divestment…, s. 21). En snabb och omfattande divestering ingår också i den skiss på hur vi ska lyckas nå nollutsläpp till år 2050 som tagits fram av Exponential Climate Action (https://exponentialroadmap.org/…/Exponential-Climate… s. 94).

Tidigare inlägg om #klimatsmarta investeringar

Gemensamt bankbyte

Hållbara fonder

Här hittar du länkar till samtliga inlägg som jag publicerat om klimatsmarta investeringar