Högkänslig och sensationssökande

Vad är ”lycka på riktigt” för mig? Harmonisk lycka i hjärtat?

Kommentaren på FB väckte tankar.

I naturen är jag lycklig på riktigt

När jag tittar på de här bilderna känner jag harmonisk lycka. De lyckligaste stunderna var med barnen; läsa godnattsaga, bygga sandslott på stranden, fika under körsbärsträdet. De små sakerna som aldrig kommer tillbaka, men som jag är så tacksam för att jag fått uppleva.

Med ett maskrosjärn i handen

Med min älskade lever jag ett enkelt liv. Han säger att han vet hur bra han är. Det är inget han behöver bevisa. Vi är lyckliga med varandra. Livet är enkelt – det finns inga tider att passa, inga fasader att upprätthålla. Vi njuter av naturens konst, fåglarnas konserter. Tillsammans upptäcker vi de små detaljerna, mossan på trädet, knopparna som sväller. Det finns en harmoni. Vi kan diskutera högljutt – men surar aldrig. Han berättar dagligen hur fantastisk jag är. Det handlar inte om vilka kläder jag bär, inte om vad jag presterat – utan bara precis att jag finns till. Inte en enda gång har han sagt en förminskande kommentar, inte en enda gång har han jämfört mig med någon annan.

Ändå har mitt tidigare liv lämnat avlagringar som sitter så hårt i mig.

Rosendoft – Alchymist – en av mina favoritrosor.

På psykiatriska kliniken sa läkaren att jag måste lära mig leva med min personlighet. Egentligen vet jag en hel del om den. I maj 2012 fick jag besök av Harriet Hedin. Hon berättade att jag har en mycket ovanlig personlighet. I mitt grundbeteende är jag 100 % röd (drivande), 87 % gul (inspirerande), 55% grön (social) och 8 % blå (analytisk). Men då anpassade jag mig för att passa in. Det röda fick jag trycka ner till 55 % och jag fick anstränga mig för att få upp det blå till 47 %, vilket skedde på bekostnad av det gröna (7 %) – dvs jag blev inte så trevlig som person.

Mer om IPU

Vem är du?

Röd som elden

MarmaMedical

Framför pallkragarna har jag planterat olika sorters timjan.

Mina drivkrafter var mycket ovanliga. Vanligtvis har människor en eller två starka drivkrafter – men alla drivkrafterna var starka för mig. Den som var starkast var den estetiska (vilken annars är den ovanligaste).

Mer om kreativitet

18 saker som kreativa människor bör känna till.

Hur du kan öka din kreativitet.

Att skriva utan prestation – när orden bara kommer. Fast även att redigera tycker jag om … I skrivandet kan jag låta känslorna komma fram.

Men det allra konstigaste var resultatet av samarbetsrollerna. Min starkaste samarbetsroll var ”Plant” där jag hade 21 poäng. Harriet berättade att det var den näst mest ovanliga samarbetsrollen. Hon beskrev det som att jag ”tänker eget”, banbrytande och att ”den är unik för varje huvud”. Den är snabbast av alla roller. Fantasirik, kreativ, löser problem, intelligent, snabb, känslig. Hon sa att de individer som har 15 poäng eller där över är Sveriges hopp för det är där alla nya idéer kommer. Jag skulle tro att Isabella Löwengrip också har hög poäng på ”Plant”.

Harriet redogjorde även för rollens svagheter och betonade att det är tillåtna svagheter som jag måste acceptera. En ”Plant” är upptagen av idéer och förbiser praktiska frågor, ej kommunikativ, ignorerar tillfällen, ensamvarg. En plant kan inte styras. Idéerna är unika och man måste lära sig acceptera dalar och hitta egentid. Eftersom ingen i omgivningen förstår en ”Plant” leder det till dålig självkänsla. (Här kan du läsa mer om svag självkänsla.)

Min näst starkaste roll var Resource Investigator – en idérik nätverkare som fixar – där jag hade 17 poäng.

Styrkor: extrovert, entusiastisk, kommunikativ, skapar och utvecklar kontakter, utforskar möjligheter.

Tillåtna svagheter: Överoptimistisk, tappar snabbt intresset efter initial entusiasm, får idéer genom att prata.

Min tredje starkaste roll var Shaper – Enteprenören med motor – där jag hade 13 poäng.

Styrkor: Utmanande, dynamisk, trivs under press, drivande, målinriktad, finner vägar runt hinder.

Tillåtna svagheter: Provocerande, otålig, lyssnar inte, aggressiv, betraktar andra som långsamma.

Min tredje starkaste roll var Implementer – aktiv genomförare som får det att funka – där jag hade 10 poäng. Enligt Harriet är den här rollen vanlig i Sverige.

Styrkor: Disciplinerad, pålitlig, konservativ, effektiv, gör idéer till praktisk handling.

Tillåtna svagheter: Inflexibel, tveksam mot förändring, långsam, ej spontan.

Med så höga poäng för de här rollerna är blir det inte så mycket över till det logiska tänkandet (bromsen), koncensusbesluten, hjälpsamhet och avslutare – dvs de blå-gröna rollerna.

Mer om Plant och Belbins samarbetsroller

Belbin.se

Kollega.se

Psykologiguiden

Chef

Cyklingen på Sardinien gav mersmak!

Idag läste jag artikeln om Högkänslig och sensationssökande. Det var verkligen mitt i prick.

”Här har vi personerna som är de bästa festfixarna och alltid har något roligt upptåg på gång. Allt för att slippa tänka och känna allt det jobbiga som hänt tidigare i livet. Men det är också då som man hamnar i utmattningssyndromen till slut, eftersom man inte tillåter sig att trycka på bromsen och vila. Det är också lätt att tomhet och vilsenhet infinner sig eftersom du aldrig tar dig tid att vila, reflektera eller bearbeta det du varit med om.”

”Som högkänslig men också sensationssökande kommer du alltid att befinna dig på gränsen till att bli överstimulerad, överansträngd och överväldigad. Du måste vänja dig vid tanken och hitta strategier för att du ska få ett hälsosamt liv.

Så länge du inte har accepterat din situation eller ditt personlighetsdrag helt och hållet kommer du inte att hitta bra lösningar.

När du har accepterat det som är, kan du börja planera för hur du kan tillfredsställa båda sidorna hos dig. Det går faktiskt.”

”En High Sensation Seeker har ofta specifika talanger, värderingar och mål som skiljer sig från alla andras.

Den sensationssökande sidan hos dig vill visa upp dessa talanger, leva efter dessa värderingar och nå dessa mål så fort som möjligt. Bara att leva på detta vis fullt ut kan bli en kick för den som söker sensationer. Men den högkänsliga sidan hos dig vill vara säker på att allt går rätt till. Inga misstag får ske på grund av förhastade beslut, och definitivt inga djupa besvikelser.”

Mer om högkänslig och sensationssökande

Soulmind

Vad är högkänslighet?

Hur påverkar högkänslighet din hälsa?

Sveriges förening för högkänsliga

Högkänslig och särbegåvad

Högkänsliga tar större skada i mötet med narcissism

Den här bilden får symbolisera tiden med barnen, fika under körsbärsträdet, sagor, sandslott på stranden.

Tack för all omtanke på FB. Tack Gyllebo-Annika för dina kloka ord och tankarna du väckte.

Jag har alla förutsättningar att känna lycka på riktigt – om jag lär mig leva med min personlighet.

Mer om högkänslig och särbegåvad

Blogginlägg 25 november 2014

Särbegåvning en tragisk gåva – 27 april 2018