#klimatsmartainvesteringar behöver en bättre struktur

I oktober 2018 startade jag FB-gruppen ”Klimatsmarta investeringar”. Antalet medlemmar växer för varje dag och vi passerar snart 1 000!

Samtidigt med antalet medlemmar ökar krav på admin-gruppen. Att hitta medlemmar som är beredda att engagera sig är inte lätt. Därför är jag oändligt tacksam för de sex personer som tackat ja till admin-rollen. Två av dessa är väldigt unga. Ingen av oss är expert på investeringar. Vi gör det här för att vi vill bidra till något gott, har ingen egen vinning utan lägger ner tid ideellt på att godkänna medlemsansökningar och läsa igenom nya inlägg. Så klart skulle vi kunna ha funktionen att inlägg ska godkännas – men det skulle ytterligare öka arbetsbördan. Ingen av oss har den tiden.

Några medlemsregler har vi hittills inte haft – men vi inser att det måste till.

Men det är svårt. Vi eldsjälar uppfylls och vill dela vidare när vi hittar något som är bra.  Samtidigt är finansiell rådgivning omgärdat av många regler – vi vill inte att gruppen ska utnyttjas av oseriösa aktörer. Vi saknar möjlighet att kontrollera att regler efterföljs.

Ett första steg mot tydligare regelverk är trådar inom ett antal områden (se nedan). Tanken är att du ska kunna lägga länkar både här på bloggen och i FB-gruppen. Vi kommer inte göra någon granskning – men det blir enklare för läsaren att följa diskussion och kommentarer.

Solenergi

Vind-, Vatten- och Bioenergi

Resursbesparing

Transporter och energilagring

Mat och hälsa

Andra investeringsformer

Det var ett inlägg om Better Globe som ledde till en engagerad debatt om hur inlägg får delas i gruppen, men i vilken kategori skulle Better Globe placeras. Därav detta ”uppsamlingsinlägg”. Så småningom kanske tipsen i denna tråd leder till fler undertrådar, men tillsvidare får det här inlägget bli en samlingstråd för investeringar som inte passar in under ovanstående rubriker.

(I FB-gruppen Klimatsmarta investeringar finns en längre tråd om Better Globe)

Finansiell rådgivning

Varken den här bloggen eller FB-gruppen Klimatsmarta investeringar står under någon tillsyn.

I klimatsmarta investeringar har vi nyligen tagit fram följande varningstext.

NYFIKENHET OCH FÖRSIKTIGHET

Eftersom det på sidan finns inlägg om investeringar vill vi uppmärksamma att allt är inte guld som glimmar.

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning, en investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela eller delar av ditt insatta belopp.

Använd sunt förnuft! Låter det för bra för att vara sant, så är det nog det också.

I det första inlägget hittar du mer information om strukturen för inläggen.