Mat och hälsa

Äppelsallad med Våtarv och egenodlade äpple. Protein i form av rödbetshummus.

Den 12 juli 2017 publicerades en forskningsrapport som identifierade de fyra livsstilsvalen som är mest effektiva för att minska din klimatpåverkan. 

Lunds universitet den 12 juli 2017

I diagrammet har följande förändringar störst påverkan på koldioxidutsläppen

 1. Ha färre antal barn
 2. Leva bilfritt
 3. Undvika en transatlantisk tur och retur resa
 4. Köp förnybar energi
 5. Ät en växtbaserad kost

Forskningsrapporten har varit vägledande både vad gäller aktieinvesteringar och de förändringar som vi gör.

Nedan har jag beskrivit de livsstilsförändringar jag har gjort och kopplingen till valet av aktier.

Antal barn

Mina barn (födda 1995 och 1997) är uppväxta med begagnade barnvagnar, kläder, leksaker, tygblöjor och tid i naturen med Friluftsfrämjandet. Den frågan kan jag idag inte påverka.

Bilfritt

Sedan 2014 lever jag utan bil, men har möjlighet att låna bil av Cykelhandlaren eller föräldrarna (något jag sällan gör). Här kan du läsa om de investeringar cykelaffären har gjort för att stötta företag som bidrar till utvecklingen av elfordon.

EU överens om viss begränsning av bilutsläppen – Ny teknik 18 december 2018

Attitydförändring bättre än elbilar – Extrakt den 25 oktober 2017

Var tredje bil behöver plockas bort från storstäderna för att nå svenska klimatmål – Gröna bilister 17 april 2018

Flygresor

Här är vår akilleshäl. En gång om året flyger vi till Kanarieöarna, men vi väljer att stanna minst fjorton dagar och äter lokalodlad mat. Våra diskussioner om klimatsmarta upplevelser har fått oss att starta bloggen www.cyklat.se.

Förnybar energi

2015 investerade Cykelhandlaren i jordvärme. Nästa steg är att sätta solenergi på taken. I Cykelaffärens portfölj finns placeringar i Solenergi, vind, vatten och biogas samt resursbesparing.

Växtbaserad föda

Den 18 maj 2018 ändrade jag min kost. Idag är jag flexitarian (på söndagar äter jag det mesta – men undviker kött. Sex dagar i veckan är födan växtbaserad.)

För tre år sedan uppgav 47 procent av de tillfrågade att de ändrat sin köttkonsumtion. I dag ligger den siffran på 56 procent. Störst är skillnaden bland kvinnor, 54 procent uppgav att anpassat sin konsumtion av kött år 2015. I årets mätning är de 67 procent.

SVT den 11 december 2018

Vad händer med företagens vinster om fler gör motsvarande livsstilsförändringar?

Hur påverkas börskurserna?

I veckans blogginlägg kan du läsa om investeringar inom mat och hälsa. Samtliga bolag finns i Cykelaffärens portfölj (som ni förstår har de gått riktigt dåligt under hösten och jag har ifrågasatt all min kompetens vad gäller aktiehandel. )

Innan du läser vidare om bolagen måste jag bara tipsa om den här beräkningen av klimatavtryck som är den bästa jag hittills sett;

Beräkna ditt klimatavtryck

Företagarmiddag 2012 i Simrishamn med Fredrika Gullfot och Jessica Schönenmeyer

Simris Alg

På en Företagarkväll i Simrishamn träffade jag Fredrika Gullfot första gången. Det var innan Simris Alg flyttade till Hammenhög, innan anläggningen byggdes. Fredrika berättade engagerat om algodlingens betydelse för att lösa utfiskningen av haven, om möjligheten till omega 3 utan miljögifter. Cykelaffären gick in med pengar i första emissionen. Sedan dess har Cykelaffären stöttat i varje emission.

Tyvärr förstår inte EU-byråkratin vikten av algodlingen. Hur det kan vara så många hinder i vägen föra att få sälja något som både är bra för miljön och nyttigt när det säljs så mycket som är dåligt både för miljön och hälsan förstår inte jag. Istället har Simris Alg fått lägga fokus på USA och Sydkorea.

Cykelaffären fortsätter stötta även om värdet nu är rejält minus. Läs även inlägget om förhoppningsbolag.)

Simris Alg AB är ett företag inom jordbruksnäringen . Bolaget är verksamt inom utveckling och produktion av hälsoprodukter från odlad alger. Det produkter inkluderar Omega-3, Simris Alger Omega-3, Simris Select och Stockist.

Avanzas bolagsbeskrivning

Midsona

Den här investeringen är en av Cykelaffärens bästa. Sven ville investera i ekologisk mat. Vi undersökte butikshyllorna och hittade Urtekram och Kung Markatta, men ingen var möjlig att placera i via börsen. Det närmaste vi kunde komma var Friggs, som ägdes av Midsona. Sedan dess har Cykelaffären varit med i två nyemissioner – en för att köpa Urtekram och en för att köpa Kung Markatta. Inte en sekund har vi ångrat investeringen i Midsona.

Midsona utvecklar, tillverkar, och marknadsför produkter som bidrar till ett sundare liv i vardagen. Koncernen jobbar inom hälsolivsmedel, egenvård och hygien. Företaget är verksamt i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Bolagets produkter säljs i dagligvaruhandel, apotek och hälsofackhandel. Koncernen marknadsför såväl egna varumärken som varumärken åt uppdragsgivare. . Några egna varumärken är: Urtekram och Kung Markatta (ekologiska livsmedel), Friggs (hälsolivsmedel och kosttillskott), Dalblads (sportsnutrition), Miwana (förkylning), Tri Tolonen (kosttillskott), Naturdiet (viktkontroll) samt MyggA (insektsmedel)

Avanzas bolagsbeskrivning

Probi

Cykelhandlaren vill bidra till god hälsa. Probi har teknik som kan bidra. Även detta har varit en aktie med stora svängningar.

Probi är en aktör inom probiotisk forskning och utveckling av probiotika, företagets kunder är livsmedels-, hälso- och läkemedelsföretag. Företagets bakterier används i både Functional Food och kosttillskott. Probis fyra forskningsomården för probiotikans hälsoeffekter är: mag och tarmbesvär, immunförsvar, metabol hälsa samt näringsupptag. Några viktiga samarbetspartners är: Danone, Kraft Foods, Skånemejerier, Merck och Bringwell.

Avanzas bolagsbeskrivning

Salmar

Om vi inte ska äta kött kommer efterfrågan på fisk att öka. Redan nu är utfiskningen av haven ett problem. Om det är ett klimatsmart investering har vi inte rett ut till fullo – här har vi snarare sett en ökad efterfrågan och därför en långsiktigt god placering.

SalMar er en norsk produsent av oppdrettslaks. Selskapet opererer 46 heleide konsesjoner i Midt-Norge og Troms. SalMar eier videre 50% av Scottish Sea Farms, Storbritannias nest største lakseprodusent. SalMar har også en betydelig videreforedlings produksjon ved hovedkontoret på Frøya.

Avanzas bolagsbeskrivning

Curando Nordic

För att bygga sjukhus tar resurser i anspråk. Om du tar den fossildrivna bilen eller färdtjänsten till läkaren bidrar du till koldioxidutsläpp. Därför tycker vi att Curando Nordic faller in under klimatsmarta investeringar.

Curando Nordic erbjuder läkarkonsultationer på nätet vilket minskar både lokalbehov och transporter. Även denna aktie ligger på minus i portföljen.

Curando Nordic introducerar ett helhetskoncept inom vård och hälsa, byggt på tre samverkande affärsområden Software as a service, Care as a service och Health as a service, samt en omfattande IT-plattform som kan hantera detta.

Avanzas bolagsbeskrivning

Medirätt

Den sista aktien har Cykelaffären investerat i med samma motivering som Curando. Det finns forskning på att felaktig medicinering leder till många sjukhusvistelser. Tänk om man med enkel teknik kan minska feldoseringarna?

MediRätts verksamhet består i att bedriva forskning, utveckling och marknadsföring av medicinska produkter för säker medicinering och läkemedelshantering. Produkterna ska bidra till en mer kvalitativ sjukvård i hemmet och vänder sig till såväl den svenska som den internationella marknaden

Avanzas bolagsbeskrivning

Finhackad grönkål, äppelmynta och röllekablad blandad med olivolja, riven ingefära, lite äppelcidervinäger, två apelsiner, en clementin, två äpple, ett granatäpple och några valnötter.

To-do-list

 1. Om du inte redan gjort det – gå med i Klimatklubben och Klimatsmarta investeringar på FB. Genom att gå med visar du att vi är många som bryr oss om klimatet. I skrivande stund är vi 648 medlemmar i Klimatsmarta investeringar.
 2. Gör en sammanställning över dina pensioner och tillgodohavanden när årsbeskeden kommer. Mer info i nästa blogginlägg som kommer den 27 december.
 3. Njut av en hållbar jul!

 

2 svar på ”Mat och hälsa”

 1. Tack så mycket för ditt inlägg, alltid intessant att läsa varför man investerar i ett speciellt bolag. 🙂

  1. TACK! Så roligt att du uppskattade inlägget!!!

Kommentarer är stängda.