Resursbesparing #klimatsmartainvesteringar

När jag skriver det här inlägget är vi 599 medlemmar i Klimatsmarta investeringar på FB. Helt fantastiskt! Och ännu mer fantastiskt är att det läggs upp allt fler intressanta länkar i gruppen.

Allt fler utanför gruppen börjar också få upp ögonen för klimatsmarta investeringar. Det är min målsättning att samla länkar och publicera inlägg här på bloggen en gång i månaden. (Du hittar länkar till tidigare inlägg här och vad jag samlar länkar till.)

Börsutvecklingen

Vad som inte är lika roligt är börsutvecklingen. Cykelaffärens klimatsmarta portfölj har aldrig varit sämre än just nu och vi ligger rejält minus på flera innehav. Jag väljer ändå att göra den här sammanställningen.

Finansoron sprider sig och det finns skäl att vara nervös inför avslutningen på 2018. Däremot borde det inte komma som någon större överraskning för marknaden av december var fylld med potentiella hot mot börsen.

Pekka Käntää på Avanza

Lästips om börsen i allmänhet och länkar som delats i FB-gruppen

Anna på aconomics

Marcus Hernhag

Intervju med Emma Sjöström om hållbart sparande

På klimatklubben kan du läsa mer om att flytta ditt pensionssparande

Konsumtions-hierarkin av Ulrika Freya Neldorins

Resursbesparing

Samtliga nedanstående bolag finns i Cykelaffärens portfölj

Loudspring

Loudspring är ett investmentbolag som har fokus på resursbesparing. Jag vet inget annat företag som redovisar vatten och koldioxidbesparing som nyckeltal. Här köpte jag aktier som en form av klimatkompensering för vår årliga flygresa till värmen.

Just nu vet jag inte vad jag ska tro. Kursen har fallit som en sten. Ett av innehaven har gått i konkurs utan att bolagsledningen har informerat ordentligt.

Ändå väljer jag att ta upp bolaget här. Loudspring inspirerar genom sitt fokus på att utveckla företag med fokus på resursbesparing och redovisa resursbesparingen som varje aktie bidrar till.

Parans Solar

Parans Solar har utvecklat en teknik för att ta tillvara solljus som inomhusbelysning. Just nu är det nyemission på gång och aktien sjunker.

Ecolime

Bolaget utvecklar bland annat olika lösningar för cirkulär energi, dvs lösningar som gör fastigheter i princip självförsörjande på energi. Även här pågår en nyemission och börskursen är nerpressad.

Ripasso Energy

Bolaget gör energi av industrins restgaser.

Heliospectra

Heliospectra erbjuder LED-ljus och möjlighet att kontrollera inomhusodling så att du skulle unna odla mat i bergrum. Tänk så mycket resurser det skulle spara om man inte behövde transportera maten.

Insplorion

Här ger jag mig inte ens in på att försöka förklara utan citerar bolagets hemsida.

Insplorion är ett svenskt företag som med vår banbrytande egenutvecklade sensorplattform, NanoPlasmonic Sensing (NPS), idag har tre huvudsakliga grenar. Batterisensorer, luftkvalitetsensorer och NPS-baserade forskningsinstrument. NPS är en teknik som gör det möjligt att på nanonivå studera processer på ytor och i tunna skikt. Till följd av sensorernas höga känslighet, robusta karaktär och möjlighet till miniatyrisering, lämpar sig NPS väl i tuffa miljöer på fältet, inom industrin eller i korrosiva miljöer som i ett batteri

Proethos

I Proethos portfölj finns fler bolag som investerar i resursbesparing, här hittar du en länk till Proethos portfölj. 

Andra investeringar för att spara resurser

En mindre riskfylld placering för att spara resurser kan du göra i hemmet. Nedan har jag samlat några länkar som kan inspirera.

10 energispartips från Energimyndigheten

Här hittar du 28 tips för att spara el hemma – Expressen

41 enkla tips från 2011

Gamla vitvaror kräver mycket energi – Råd och Rön 2015

Vad kan du spara på att byta frys? alltomspara.se

Sammanfattning

Jag har under en längre tid letat efter bolag som utvecklar ny teknik för att spara resurser. Vi är medvetna om att risken är hög, men vi har sett investeringarna som ett miljöarbete.

Visserligen är ovan nämnda bolagen lägre värderade nu än någonsin, men om utvecklingen vänder kan man också göra stora vinster. När vi gick in i Ecolime stod den i 4,50 och har sålt när den stod i 30 kronor för att använda kapitalet i nyemissioner i t ex Simris Alg och Cortus Energy.

Att investera i aktier innebär alltid en risk. Att leta upp bolag som utvecklar ny teknik för att lösa framtida klimatutmaningar innebär ännu större risk – men också stora möjligheter om tekniken fungerar och välden inser vikten av resursbesparing.