Energiproduktion #klimatsmartainvesteringar

En helt underbar förklaring som alla borde se!

Eftersom Shell medvetet tystat ner klimatkonsekvenserna sedan 1988 borde de väl kunna bli skadeståndsskyldiga?

Borde inte en planet med förutsättningar för ett mänskligt liv vara FN:s viktigaste fråga? Skulle man inte kunna tillsätta en tribunal som man gör efter ett krig?

I måndags läste jag på Avanza att oljebolagens börskurser sjunker. Har investerarna börjat se risken i oljebolagen? Som jag tidigare skrivit är aktiemarknaden som en ”Följa-John-lek”. När kurserna börjar sjunka vill ingen sitta med Svarte Petter.

På fredagen fortsatte oljan att backa med WTI ned omkring 7 procent. Brentoljan sjönk 5,5 procent och noterade ett nytt årslägsta under 60 dollar per fat.

”Oljan fortsätter att pressas trots påtryckningar från vissa Opec-länder, framförallt Saudiarabien, för ännu en koordinerad minskning av oljeproduktionen vid nästa möte om två veckor”, sade Craig Erlam, analytiker på Oanda, enligt Market Watch.

Avanza 181126

Holland Nederländerna mölla
Vad händer om vi är fler som investerar i de alternativa energibolagen? Jo, kurserna kommer att stiga. Då får investerarna upp ögonen för bolag med stigande börskurser. Och vips kan kapitalet flyttas från andra branscher. Alla vill göra goda affärer. Alla spanar efter nya trender.

Förra veckan la jag upp länkar till bolag som investerar i Solenergi. Den här veckan har jag lagt upp länkar till bolag som producerar energi genom vind, vatten och biogas. Jag är inte så bra på att förklara teknik – så gå gärna in på respektive sida och läs mer.

Bolagen som tagits upp finns i Proethos portfölj eller Cykelaffärens portfölj. Det finns säkert massor av andra bolag som producerar fossilfri energi. Fyll gärna på genom att kommentera detta inlägg.

Vindkraft

Arise

Finns i Proethos portfölj

Arise är ett integrerat vindkraftbolag med en projektportfölj om ca 1 000 MW, koncentrerad till södra Sverige. Företaget utvecklar, bygger och förvaltar vindkraft i egen regi och åt externa investerare.

Avanzas beskrivning

Athena Investments

Finns i Proethos portfölj

Greentech är ett energibolag som utvecklar, bygger och driver vindkraftprojekt. Bolaget är verksamma i Danmark, Tyskland, Italien, Norge och Polen.

Avanzas beskrivning

Eolus Vind

Finns i Proethos portfölj

Eolus vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.

Avanzas beskrivning

Nordex

Finns i Proethos portfölj

Vindkraft – Tyskt företag som designar, tillverkar och säljer vindkraftverk.

Proethos beskrivning

Vestas Wind Systems

Finns i Proethos portfölj

Vestas Wind Systems utvecklar och säljer vindkraftteknologi, huvudsakligen vindturbiner och vindkraftsystem. Bolaget erbjuder även tjänster inom planering, installation och drift av vindkraftsystem. Vestas Wind Systems bedriver sin huvudsakliga verksamhet i Europa, Amerika och Asien/Stillahavsområdet.

Avanzas beskrivning

Vatten och vindkraft

EDP Renewables

Finns i Proethos portfölj

Vattenkraft, Vindkraft – EDP är en ledande global aktör inom förnybar elproduktion.

Proethos beskrivning

Stranden i Ystad

Vattenkraft

Minesto

Minestos patenterade vattenkraftverk Deep Green möjliggör energiutvinning ur havets vattenströmmar. Deep Greens konstruktion gör det möjligt att utnyttja långsamma strömmar, både tidvatten och andra havsströmmar.

Avanzas beskrivning

Biogas

Cortus Energy

Den 23 maj 2019 var deltag jag i aktieägardagen på Cortus Energys anläggning i Höganäs. Här kan du läsa mer. 

Cortus Energys har en teknik som kan ersätta industrins fossila energibehöv med förnybar energi. Företaget har utvecklat förgasningsprocessen WoodRoll som förgasar biomassa och producerar en energigas med högt näringsvärde. Denna gas är lämplig för industriellt bruk.

Avanzas beskrivning

Restgas

Ripasso Energy

Ripasso Energy har utvecklat en hybridiserad stirlingmotor, baserat på en evig licens från Kockums AB. Stirlingmotorn utgör grunden i bolagets två första kommersiella produkter Ripasso Stirling Hybrid och PWR BLOK. Ripasso Stirling Hybrid är en solhybrid där energi från solen kompletteras med något annat bränsle under dygnets mörka timmar. PWR BLOK är den första produkten från Ripasso Energy mot marknaden för restgas. Den typen av restgaser produkten använder som energikälla är gaser som idag inte har något annat ekonomiskt hållbart användningsområde.

Avanzas beskrivning

Observera att detta inte är någon analys av bolagen utan bara exempel så att du kan börja fundera över olika investeringsmöjligheter som finns.

Här hittar du tidigare inlägg om klimatsmarta investeringar.

I FB-gruppen Klimatsmarta investeringar diskuterar vi olika investeringsalternativ.