Kattegattleden – en cykelmagnet

Enligt väderprognosen skulle det blåsa från söder och  regna hela eftermiddagen. Inte helt lockande att ge sig ut, men vi granskade kartan och bestämde oss för att cykla från Ängelholm till Båstad och sedan ta tåget tillbaka. (En tur som visade sig bli 3,8 mil enkel cykling.)

Det som förvånade oss var att de flesta cyklisterna kom från Tyskland och Danmark – ja även från Schweiz.

Tyskland

Fem yngre pensionärer hade kommit med färjan till Trelleborg och var på väg upp mot Oslo för båtfärd tillbaka. De berättade att i Tyskland var det inte så många som kände till att det fanns bra cykling i Sverige. Av packningen att döma var det cyklister som bodde på hotell eller B & B. (Detta sällskap cyklade på hybridcyklar utan el.)

Vi träffade även Cathrine som cyklade ensam från Tyskland och skulle vidare till Oslo för att sedan ta båten till Danmark och cykla västkusten ner mot Tyskland. Hon hade tält med sig och beräknade att hon skulle vara iväg två till tre månader. (Cathrine cyklade på en cykel med 26″ MTB hjul så det måste ha varit ganska tungt.)

Danmark

Vi träffade ett helt gäng landsvägscyklister (minst tio stycken) som berättade att de bodde tio mil från Köpenhamn och åkt buss Helsingborg Helsingör över dagen för att cykla 12 mil med mycket uppförsbackar. Här är en besöksgrupp som verkligen skulle vara intressant för Söderåsen då de skulle kunna ta färjan med cykel och sedan tåget till Söderåsen. För att verkligen attrahera denna målgrupp behövs fler asfalterade vägar avsedda för cykling. Tyvärr noterade vi att någon av dessa slängde skräp i vägkanten. Här måste vi jobba med beteendet. Cykelturism ska ALDRIG bidra till nedskräpning.

Från Danmark träffade vi även två killar som cyklade mot Göteborg tillsammans med två schweizare. De bodde under bar himmel (om de inte hittade något vindskydd att sova i och uppgav att de cyklade mellan 20-30 mil om dagen). Målet var Nordic Messenger Championship 2019. 

Så mycket foton blev det inte idag – däremot kommer det en vLogg så småningom.