Var blev maj av?

I natt regnade det – äntligen.

Loiuse Bugnet och Valdemarsvik nickade sorgsna och fick hänga med in i en bukett. Det var precis så jag tänkte för fem år sedan när jag började plantera i trädgården. Fram till dess brukade Cykelhandlaren komma med blommor inför helgen. Stora fång rosor, tulpaner eller liljor. Men där någonstans började jag fundera över köpeblommornas klimatpåverkan och bad honom ge mig plantor istället även om de inte var så fina just nu.

Nu har vi mer än hundra olika sorters rosor i trädgården. För varje år växer de sig allt större och bjuder på mer blommor. Det är sällan jag nänns plocka in, för de är allra vackrast ute. Men när det har regnat räddar jag dem.

Stjärnnarciss bag längan den 12 maj 2018

Vädret

I år är det som om april och maj bytt plats. Sommarvärme i april och gråväder i maj. Dock vansinnigt torrt.

Maten

Plocka utslagna maskrosor. Lägg dem i lite vatten med några droppar ättiksprit i för att få bort den lilla beskheten och rädda eventuella rapsbaggar. – Häll bort vattnet efter ca 10 min och krama ur vattnet ur blommorna. Lägg dem sen i en plastpåse, som innehåller lite vetemjöl kryddat med salt och lite vitlökspeppar. Håll ihop påsen och skaka den. Då blir blommorna panerade! Stek dem i smör (men ta inte för mycket). De får en värmechock.

Jodå, jag testade att steka maskrosor – helt ok!

Skrivande

I fem år har jag letat ett nytt sammanhang. I helgen hittade jag min livsuppgift. Jag tror aldrig de kommer förstå hur mycket jag uppskattar dem. Kvinnan som jag träffade på sopplunchen, som föreslog att jag skulle komma till Katarinasalen – och som även var med på helgens evenemang. Lurblåsaren som tackade mig – men där jag är större tack skyldig. Det var han som spelade Tägt-Johannas vallåt på mitt första föredrag om trolldomsprocesserna. Då när en av Tägt-Johanna ättlingar började sjunga på älvdalska. Maggan som spred evenemanget till alla i sin adressbok och sedan agerade fotograf genom hela helgen. Tini och Lennart som stöttat mig alla år. Marit och Tobbe som är lika tokiga som jag och direkt nappade på mina idéer … och många många fler. Jag är så oändligt tacksam! Tack vare er hittade jag tillbaka till viljan att leva.

Den 17 maj undertecknade jag äntligen förlagsavtal med Hoi förlag. Tre böcker! Här kan du läsa mer om min nya resa.

Helgen den 17-19 maj deltog omkring 200 personer i olika evenemang om trolldomsproceserna, här kan du läsa mer.

Efter minnesceremonin fortsatte diskussionerna i smågrupper. Kanske var detta mitt sista ”föredrag”. Skillnaden är stor mellan att tala om en bok eller diskutera researchen. I fortsättningen vill jag inte behöva diskutera detaljer. Det är en ny tid. Foto: Maggan Eriksson

Sociala medier

Vi fortsätter publicera en vLogg i månaden – under juni kommer det bli mer fokus på filmer om elcyklar. Känns som om det finns en vettig struktur nu även om det så klart alltid finns mer att göra.

Månadens cykelturer

www.cyklat.se har jag sammanställt månadens cykelturer.

Månadens bästa

Doften av hägg och vilsamma vyer. En härlig cykeltur fick vi även om vi inte löste gåtan om var avrättningsplatsen låg.

Dagarna i Älvdalen – så underbart att hitta ett sammanhang där jag känner mig betydelsefull och lyssnad på! Och bokkontraktet som jag knappt vågar tro är sant. Och träffen i Dagbrottet den 29 maj. En helt fantastisk månad!

Månadens sämsta

Njurbäckeninflamationen, febern och pencillinkuren som tog kål på alla mina fina bakterier. Akutturen till Mora med bil förstörde också min fina statistik över bil-mil.

Lärdom

Engagera dig INTE i projekt. I fortsättningen är det fokus på eget skrivande. Jag saknar det tålamod som krävs för att jobba med andra. (Här kan du läsa mer om min frustration.)

Mål för juni – #redovisamilen

I månadssammanfattningen för juni ska jag redovisa vilka resor jag använder bil för och varför. Ska faktiskt bli spännande att se. Framförallt tror jag att min redovisning kommer få mig att tänka till några gånger extra innan jag sätter mig i bilen.

UPDATE OF MAY 6, 2019:The 415.09 ppm reading we posted for CO2 in the air at Mauna Loa on May 3 has been revised to…

Publicerat av CO2.earth Lördag 4 maj 2019

Långsiktiga mål

Det känns som om jag närmar mig målet att bli en konfliktfri zon. Dags att tänka ut ett nytt långsiktigt mål.

Tacksamhet

Susanne som såg till att jag kom till akuten när febern steg och alla som besökte något av evenemangen den 17-19 maj.