Äta på Söderåsdagen

Gó mad

Möed mad

Mad i rättan tid

och madaro

I Skåne är maten viktig – och om vi ska utse ett enda ställe som verkligen förvaltar den skånska mattraditionen så är det Hotell och Rosenberg i Åstorp. Vi har prövat söndagsmiddagen, söndagsbrunchen och i dag åt jag och Dottern fisk på Rosenberg. Wow – den hamnade på topplistan direkt. Leif berättade att de serverar stekt sill med potatismos varje tisdag. Dessutom har de ytterligare en fiskrätt. Den här gången var det pankopanerad torskfilé.

Otroligt god även den – men jag är ju älskare av stekt sill.

Hotell och Restaurang Rosenberg kommer hålla extraöppet på Söderåsdagen. Det tackar vi för och hoppas att fler ska hitta dit.

Varje tisdag serveras stekt sill på Rosenberg i Åstorp. Perfekt knaprigt skinn med dillfyllning. Hemmagjord potatismos så klart!
Pankopanerad torskfilé med räksås. Serverad med nypotatis. Så god att det var svårt att välja

Söderåsdagen

Söderåsdagen handlar inte om en kommun – utan det är viktigt att lyfta fram alla de fyra kommunerna. Nedan har jag föreslagit en restaurang i varje kommun och listat dem enligt våra favoriter.

Hotell och Restaurang Rosenberg (Åstorps kommun)

I vanliga fall är det stängt på lördagar – men Rosenberg kommer ha extraöppet på Söderåsdagen mellan kl 12 och 15 då de serverar smårätter.

Här sparas det inte på vispgrädden och smöret.

Mer om Hotell och Restaurang hittar du på www.cyklat.se

Lydinge Resort

I Åstorps kommun finns även Lydinge resort. Även de serverar bra lunch mitt i veckan och en härlig söndagsbrunch. Meny och öppettider under Söderåsdagen framgår inte på hemsidan.

Salladsbuffén mitt i veckan är så riklig att den inte rymdes på en tallrik. Storfavoriten var den inlagda svampen.
Paj, pastasallad och olika röror fanns också på salladsbuffén
Fyra sorters bröd OCH hembakat fröknäcke (som dock inte är med på bild). Alla lika goda.

Skäralids restaurang (Klippans kommun)

Skäralid är Söderåsens mest besökta plats. Många dras hit för naturen. Vi cyklar dit för maten. Lokala råvaror och mycket grönsaker är det som lockar. En fräsch buffé som varmt rekommenderas.

Juli – augusti öppet alla dagar 11-17.30

Mer om Skäralids restaurang hittar du här.

Norrehus

I Klippan håller Norrehus extraöppet i samband med Söderåsdagen. Så här skriver de på FB.

SÖDERÅSDAGEN hos oss!
Nu på lördag 3/8 öppet 10-17.
Stor loppis i trädgården med allt från garderobsrensningar till herrgårdsrensningar.
Vi kommer att sälja en del av vår överblivna inredning och roliga byggdetaljer, likväl som bruksföremål.

Vi serverar närodlad LUNCHBUFFÉ 11.30-15.00 med nötstek från Lokalproducerat kött i Källna, hjortbiffar med kantareller från Bonnarps Hjortgård, grönsaker och potatis från Simonsens Farm, tomater och gurkor från Sånnagården, tillbehör från Skånehill och kallskuret från utvalda producenter i närområdet. Går bra att boka bord 0435-101 05.
KAKBUFFÉ med hembakade kakor serveras hela dagen.10-17.
VÄLKOMNA!

Stort plus för att Skäralids restaurang lyfter fram råvaror från lokala producenter. Här tomater från Sånnagården

Sitt in (Bjuvs kommun)

I Bjuvs kommun finns det gott om pizzerior och annan snabbmat. Det finns även restaurang på Söderåsens golfklubb (men på hemsidan saknas uppgifter om öppettiderna i augusti).

Ett ställe som däremot håller öppet – och öppnar tidigare för att ta emot bussresenärer med Hop-on hop-offbussen är Sitt In i Ekebys möbelaffär. Hela menyn hittar du här. 

Röstånga Gästgivaregård (Svalövs kommun)

Det här är inte ett ställe jag rekommenderar för maten eftersom kvaliteten är ojämn mellan besöken. Däremot rekommenderar jag det för miljön. Be att få gå en runda i lokalerna. Gamla tiders gille sitter kvar i väggarna.

Här hittar du fler bilder från Röstånga Gästgivaregård

 

Fler matställen på Söderåsen hittar du här