Kulturspåret runt Söderåsen

Idag är det svårt att förstå den aktivitet som var i Ekeby, Billesholm och Bjuv i slutet av 1800-talet. Industrialiseringen gjorde stenkolet till en värdefull resurs. Det blev en kapplöpning om att muta in marken runt Söderåsen. (Här kan du läsa mer om hur stenkolen bildades.)

På Söderåsdagen kan du ta del av Söderåsens kulturhistoria. Ett sätt att ta dig runt är med Travelshops hop-on-hop-off buss

Skromberga Akademin

Ta hop-on-hop-off bussen till Ekeby och stig av vid Ekeby möbelaffär (9.50). Klockan 10 berättar Ulla och Jan-Erik Hedin om Skromberga verken. De berättar även hur du hittar till de olika platserna som än idag minner om gruvindustrins storhetstid i Ekeby.

Visste du att Skrombergaverken levererade fasadplattorna till Operahuset i Sydney?

1.19 in i den här vLoggen besöker vi Ekeby möbelaffär

Ekeby möbelaffärs hemsida

Här kan du läsa mer om Skrombergas historia

Billesholms Folkets Park

Billesholms Folkets Park är en av landets äldsta folkparker. På Söderåsdagen kan du köpa våfflor och kaffe i foajén.

Den 16 januari 1898 utlyste Billesholms Kol och Lerindustriföreningen, numera Avd 47 Svenska grov och Fabriksarbetarförbundet, till ett offentligt möte. Där följande fråga kom upp. För att bland platsens arbetare och med dem liktänkande utröna intresset för anskaffandet av ett Folkets Hus och Park. Vid detta möte beslutades enhälligt ett bildande av en fastighets- förening och ett 70-tal personer tecknade sig då som medlemmar och en interimsstyrelse utsågs. denna fastighetsförening lever kvar än i dag.

Det låg i tiden, att den framryckande arbetarrörelsen ville förfoga över egna lokaler, inte minst för facklig och politiska aktiviteter. De första dansstegen i Parken togs på en enkel ”utebana” som efter ett par år fick tak och väggar, alltså grundstommen till den nuvarande serveringsdelen. Intill denna Folkets Hus byggnad anlades strax där- efter ytterligare enöppen dansbana och 1908 stod tillika den då mycket imponerande utescenen, dvs friluftsteatern färdig. Samma år höll den blivande landsfadern Per-Albin Hansson, då endast 19 år gammal, första maj-talet i Parken.

Kronan på verket , i samband med ett utökat markinköp, blev den täckta dansrotundan i sin första utformning färdig och kunde invigas år 1911. Fem år senare, 1916 etablerade ABF ett bibliotek i Parken, en kulturservice som på gick ända fram till 1952.

Texten är ett utdrag från skriften En 100-årskrönika av Hasse HP Persson

Ta Hop-on-hop-off bussen från Ekeby kl 11.50 och gå av i Billesholm kl 12. Klockan 12.30 börjar ”Tidsresan till Trias” (som du kan läsa mer om här). 

Passa på att besöka Sveriges största cykelaffär med mer än 1.200 olika cyklar i butik. Handlar du något bjuder cykelaffären på kaffe och våffla i Folkets Park.

Klockan 14 går nästa Hop-on-hop-off buss.

Entrén till Billesholms Folkets Park

Gruvmuseet i Bjuv

På Gruvmuseet i Bjuv kan du se hur det var att arbeta i gruvan. Det finns även flera bilder från föreningslivet i byarna.

14.08 stannar Hop-on-hop-off bussen i Bjuv och du kan följa skyltarna till Gruvmuseet några hundra meters promenad från busshållplatsen. Där hinner du titta på utställningen innan Olle Lundgren berättar om hur det var att arbeta i gruvan och den kultur som uppstod kring gruvorna.

Här hittar du fler bilder från Gruvmuseet i Bjuv

Smit ifrån föredraget klockan 15.45 så du hinner med sista bussen tillbaka som avgår från Bjuv klockan 16.08. (Vill du stanna längre kan du ta tåget till Helsingborg där du kan byta tåg och ta dig till Malmö.)

Rekonstruktion av hur det var att arbeta i gruvan i slutet av 1800-talet

Här kan du läsa mer om vad som händer på Söderåsdagen

I Bjuvsnytt kan du läsa mer om historien i byarna runt Söderåsen. Följ länken så hittar du bilder från husen vid Schakt III i Bjuv.

Söderåsdagens hemsida

Här hittar du Kulturspåret som pdf-fil

4 svar på ”Kulturspåret runt Söderåsen”

 1. Trevligt arrangemang!
  För min del hade jag gärna sett en länk här till bjuvsnytt.se – som ju är platsen där du kan följa tex det som så småningom blir fortsättningen på bygdens historia. Och som samtidigt speglar mycket av den hittillsvarande.

  Mvh,
  Marianne
  marianne@bjuvsnytt.se

  1. Hej Marianne och tack för ditt tips. Nu finns en länk till ditt reportage från Bjuv.

   Hör gärna av dig när du är i krokarna. Har så mycket att prata med dig om!

   Kram
   Annika

 2. Janeth skriver:

  Arrangemanget andas dåtid och nutid och framtid ! ?????
  Har även en fråga, går det ta med sig cyklar på bussen hopp-on hopp -off ?
  Sommarhälsning Janeth

  1. Åh, vad kul att du känner tankarna bakom!

   Jadå – du bokar cykelplats för 50 kr/cykel. Gäller oavsett var du stiger på och hur många gånger du stiger av och på.

   Varmt välkommen!

Kommentarer är stängda.