Schakt Albert (1)

Det knyter sig i magen redan när jag läser bildtexten på första sidan. Fan, fan, fan – jag borde kommit ihåg att journalisten inte bestämmer bildtexten.

Jag bad att få korrekturläsa. Och jag kollade alla bildtexter noga. Ändå upprepas orden både på förstasidan och under bilden som täcker halva uppslaget. ”Annika Andebark, ägare tillsammans med sambon Sven Jönsson”.

? Känslan när man läser dagens tidning och bildtexterna är FEL!
.
Nej, jag är inte ägare till Schakt Albert. .
Nej, jag äger ingen del av Cykelaffären
.
Däremot var det jag som fick veta att Schakt Albert var till salu.
.
Det var jag som undersökte de juridiska riskerna med att förvärva det. .
Förvärvet av Schakt Albert var ett sätt att få utlopp för min #klimatångest
.
Här kunde vi göra något för ökad biologisk mångfald. Detta var ett sätt att klimatkompensera för Cykelaffärens verksamhet. .
.

Men jag äger INGET av Schakt Albert. Däremot har jag en vision om att skapa en stiftelse för #ökadbiologiskmångfaldoch #minskadefossilautsläpp. På sikt ska Schakt Albert tillfalla denna stiftelse. .
.

I Schakt Albert syns spåren av massutdöendet för 200 miljoner år sedan. På Söderåsdagen kan du som besökare ta del av historien genom Professor Vivi Vajda. .

Instagram

Schakt Albert ägs av Sven Jönssons cykelaffär AB sedan september 2018. Förvärvet skedde efter att jag berättat för Bengt Fellbe att cykelaffären sökte investeringsobjekt för att klimatkompensera för verksamhetens fossila utsläpp. Bild: Niklas Gustavsson, Nordvästra Skånes tidningar 190727

Varför hänger jag upp mig på en felskrivning?

Sedan 2014 undviker jag att äga saker. Jag har insett att ting tar tid. Genom att inte äga saker är jag mer närvarande. Mina fotoalbum är det enda jag har kvar från tiden före 2014. De finns hos mina föräldrar. En stor del av min tid tillbringar jag i Älvdalen där jag bor på vandrarhem. Tiden i cykelsadeln ökar för varje år. Så även om jag tillbringar mycket tid hos cykelhandlaren är jag fortfarande skriven i Ystad. Det är där jag förvarar de få ägodelar jag har.

Min livskris 2014 hjälpte mig att snabbt förändra mitt sätt att leva. Sedan dess ser jag det som min livsuppgift att bidra till ökad biologisk mångfald. Genom att berätta om våra cykelupplevelser hoppas jag inspirera fler till mer klimatsmarta upplevelser. 

I Schakt Albert finns möjlighet att utveckla en riktigt häftig cykeldestination. Med el-MTB är det en lika häftig upplevelse som utförsåkning (men det behöver inte byggas några liftar och det behövs ingen snö). Bild: Niklas Gustavsson, Nordvästra Skånes tidningar 190727

Stop trying to impress people with the things that you own.

Begin inspiring them with the way you live.

@minimalistamom

Felicia Eckersten, Force of Nature och projektledare för Söderåsendagen. Alexandra Kronholm, Kronholm Consulting, projektledare för Hållbarhetsmässan. (27 oktober 2018)

Söderåsdagen den 3 augusti

När jag och Bengt Fellbe kläckte idén om Söderåsdagen på en elcykeltur upp mot Stenestad hade jag fortfarande inte en aning om att Schakt Albert var till salu. Tänk så mycket som hänt på ett år.

Redan då förvånades jag över att kommunerna inte lyfte upp Söderåsens potential som cykeldestination. Nu har vi möjlighet att bidra till den utvecklingen.

En annan idé är att allmänheten vid sällsynta tillfällen ska ha möjlighet att besöka delar av schaktet.
Ett sånt tillfälle infaller på den kommande Söderåsdagen, den tredje augusti, en dag som Annika Andebark själv är upphovskvinna till. Den eftermiddagen kan den som är intresserad komma dit på en guidad tur med en geolog som berättar om områdets unika geologi.
Men någon renodlad besöksdestination kommer schaktet inte att bli, enligt Annika Andebark. Höganäs Bjuf AB är skyldiga att återställa området, men det är ännu inte klart. Därför är det inte tillåtet att vistas i dagbrottet utan guide.”
På Söderåsdagen den 3 augusti 2019 kommer Jenny Halling berätta om stenarna i min trädgård kl 11-11.45. Vivi Vajda håller föredrag i Folkets Park kl 12.30-13.00. Klockan 14.00-15.00 blir det ett unikt tillfälle att besöka Schakt Albert.

Tidsresan till Trias

11.00 – ca 11.45 Stenarna berättar

Varför uppstod gruvnäringen just här?

Följ med på en inspirerande trädgårdsvandring där material från dagbrott tagits tillvara på och och där hållbarhet står i centrum.

Tillsammans med geolog Jenny Halling visar jag hur vi använder material från Schakt Albert till uppbyggnaden av en trädgård för biologisk mångfald.

Samling: Entrén till Billesholms Folkets Park (ingen föranmälan, kostnadsfritt)

I Schakt Albert har rester av klinker använts som fyllnadsmaterial vid vägbygge. Vi hann ta tillvara delar av högarna för att använda som markstäckning av trädgårdsgångar. I ”rabatterna” blommar honungsfacelia – en älskad växt av humlor och bin.

12.30 – 13.00 Tidsresan till Trias

Vivi Vajda berättar om hur det såg ut för 200 miljoner år när området från Söderåsen till Höganäs utgjorde ett av Pangeas få träskområden.

Vivi Vajda är professor i paleontologi, dvs. studiet av fossila djur och växter. Hon arbetar som forskare och chef vid paleobiologiska enheten vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Hon forskar bland annat på massutdöendet som inträffade för 66 miljoner år sedan då en asteroid slog ned i Mexiko (då bland annat dinosaurierna dog ut).

Steve McLoughlin är professor i paleobotanik, dvs. studiet av fossila växter. Han arbetar som intendent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Steve kommer ursprungligen från Australien och han forskar på utvecklingen av vegetation i jordens historia men även på hur växter reagerat vid olika katastrofala händelser, så som till exempel utdöendet i slutet av tidsperioden trias då vulkanism påverkade jordens klimat.

Plats: Billesholms Folketspark vid Våffelcaféet (begränsat antal platser, men ingen föranmälan. Först till kvarn… Kostnadsfritt)

I början av juli besöktes Schakt Albert av en expedition med deltagare från Kina, Australien, Sydafrika och Storbritannien under ledning av professor Vivi Vajda, Naturhistoriska museet.

13.00 – 15.00 Premiärtur till Schakt Albert

Åstorps cykelklubb utvecklar MTB-banor i Schakt Albert. Eric Karlsson leder premiärturen. Du har även möjlighet att göra en avstickare till de fossila utgrävningarna, se nedan.

Medtag egen cykel eller hyr via Klåveröds vandrarhem.

Samling: Gamla cykelparkeringen väster om entrén till Billesholms Folkets Park (där Åstorps cykelklubb finns under förmiddagen.) Begränsat antal platser. Föranmälan till Sven Jönsson, Jönssons cykelaffär fram t o m 2 augusti 18.00. Den 3 augusti kan du anmäla dig till Mats Karlsson som finns vid gamla cykelparkeringen från kl 10. (Kostnadsfritt)

Schakt Albert är en unik lokal när det gäller att tidsbestämma om växtfossil härrör från Trias eller Jura.

14.00 – 15.00 Leta växtfossil

För första gången har du möjlighet att leta växtfossil i Schakt Albert. Professorerna Vivi Vajda och Steve McLoughlin finns på plats i Schakt Albert mellan kl 14-15  och visar spåren efter massutdöendet mellan Trias och Jura.

Vivi Vajda är professor i paleontologi, dvs. studiet av fossila djur och växter. Hon arbetar som forskare och chef vid paleobiologiska enheten vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Hon forskar bland annat på massutdöendet som inträffade för 66 miljoner år sedan då en asteroid slog ned i Mexiko (då bland annat dinosaurierna dog ut).

Steve McLoughlin är professor i paleobotanik, dvs. studiet av fossila växter. Han arbetar som intendent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Steve kommer ursprungligen från Australien och han forskar på utvecklingen av vegetation i jordens historia men även på hur växter reagerat vid olika katastrofala händelser, så som till exempel utdöendet i slutet av tidsperioden trias då vulkanism påverkade jordens klimat.

Efterlysning: Vi söker frivilliga som kan leda vandring/cykling till Schakt Albert med start från entrén vid Billesholms Folketspark.

Bilar, mopeder och motorcyklar är INTE välkomna till Schakt Albert. Parkering finns vid Billesholms Folketspark eller vid Jens Billeskolan.

(Kostnadsfritt)

På Gruvmuseet finns en lärorik utställning om hur kolet bildades. På kartan förklaras varför geologin i Schakt Albert är unik. Området från Söderåsen till Höganäs låg i ett träskområdet (se den röda pricken på kartan). Bild: Gruvmuseet i Bjuv

10.00 – 17.00 Gruvmuséet i Bjuv

Gruvmuseet i Bjuv håller extra öppet under Söderåsdagen. Fri entré.

Här kan du läsa mer om Gruvmuséets utställningar.

Det är bl a tack vare Olle Lundgren som det finns ett gruvmuseum i Bjuv. Samlingarna är väl värda ett besök! (Läs mer på www.cyklat.se)

15.00 Guidning i Gruvmuséet

Olle Lundgren guidar i Gruvmuséet i Bjuv.

Kostnadsfritt- ingen föranmälan

Eric Karlsson, Åstorps cykeltur, leder premiärturen på MTB-banan i Schakt Albert

Här hittar du mer info om Söderåsdagen

Mina bästa tips för Söderåsdagen

Hemsidan

Facebook – här kan Söderåsens företag och föreningar kostnadsfritt lägga upp sina aktiviteter

Instagram – Skriv om ditt evenemang på FB och tagga @soderasdagen så delar Felicia Eckersten ditt inlägg på instagramsidan.

humlor biologisk månfald
När drabbades av klimatångest sommaren 2018 räckte inte längre trädgårdarna till. I Schakt Albert vill vi skapa en miljö som främjar biologisk mångfald. Här vill vi skapa bättre livsbetingelser för fjärilar, humlor och bi. Vi kommer göra vad som står i vår makt för att motarbeta nedskräpning och rökning i området. Vi välkomnar forskningsprojekt som vill följa områdets utveckling och bidra med kompetens.

Länkar

Ledare i Expressen den 28 april 2019 av Gunnar Wetterberg

”Jorden befinner sig i sjätte massutdöendet”, Expressen den 23 juli 2019

”Så vill Schakt Alberts nya ägare utveckla det unika området”, HD den 27 juli 2019