Schakt Albert

För ett år sedan skrevs köpehandlingarna mellan Sven Jönssons cykelaffär AB och Höganäs Bjuf Fastighets AB. Det var en helt ofattbar känsla när jag dagen efter tog morgonpromenaden i dagbrottet. Jag minns hur jag kramade träden, viskade till dem att vi har räddat er, att vi skulle skydda dem och skapa en fristad för den biologiska mångfalden. Jag ville bara skrika ut min glädje. All denna natur som vi skulle ta hand om.

Bild från Norra Albert oktober 2018

Hösten följde och vi plockade skräp. Vi tog oss dit med traktor och vagn och fyllde ett helt lass. På våren när vi lastade kakelkross fortsatte jag samla in skräp – det blev ytterligare fyra stora säckar.

Ständigt plockar vi skräp i området, engångsgrillar, plastflaskor, cykeldäck, engångsmaterial.

Här någonstans insåg jag att vår första vision om att marken bara skulle ”få ligga” inte kom att fungera. Tyvärr saknar många människor respekt. De kör ut i skogen och dumpar mängder av sopor. Ett uppbränt kassaskåp, använda kondomer, burkar, engångsgrillar. Vi har fått fortsätta plocka skräp – och det var absolut inte vad vi hade tänkt oss.

Mats Karlsson gör en fantastisk insats för att utveckla mtb-stigarna i Norra Albert

Under sommaren kom så lösningen. Mats Karlsson anlade en MTB-bana i Schakt Albert och vips är det en upplevelsepark – dvs en plats där allemansrätten inte gäller. Vad jag förstått det är det enda sättet att få slut på nedskräpningen och mc-körningen. Visserligen ger allemansrätten vare sig rätt att köra motorfordon i naturen eller att skräpa ner – men tyvärr har det blivit bieffekter av allemansrätten.

Senaste ”fyndet” – champagneglas, som låg längs stigen. Värre är det att plocka upp ölburkar och plast som kastats ner för branten.

Nu är det en upplevelsepark som kan hyras via Söderåsen MTB. Det man hyr är ensamheten och djurlivet samt tillgången till en ren natur. När banan inte är uthyrd disponeras den av medlemmarna i Team Albert MTB som bidrar till att avskräcka nedskräpar och motorcyklisterna.

Här hittar du mer info om TeamAlbertMTB

Bild från oktober 2018 när björkarna brinner.

Mats Karlsson lägger ner ett enormt arbete på att utveckla banan. Förhoppningsvis ska framtida hyresintäkter kunna bidra till att skapa en ännu häftigare cykelupplevelse i området.

Den 8 juli 2019 cyklade jag min nya MTB på delar av banan. Svårt men oj vad kul!

Här kan du se filmklipp från Schakt Albert

1.34 in i denna film finns också klipp från Albert