Cykelleder och skyltning

En av fredagens talare på Cykelfestivalen i Skurup var Janet van der Meulen från Trafikverket. Janet kommer ursprungligen från Groningen i Nederländerna där hon arbetade med att utveckla rekreationstrafik. Hon berättade att i Nederländerna är det självklart att använda cykeln för reser upp till 15 kilometer.

I Sverige har hon varit med och tagit fram flera publikationer för Trafikverket (du hittar länkar till dessa längst ner i inlägget).

Kattegattleden är enkel att följa på Kullahalvön. Underlaget är huvudsakligen asfalt. Om du kan tänka dig sämre underlag finns mer havsnära stigar närmare kusten.

Idag har vi olika skyltsystem i olika delar av landet, men det finns faktiskt riktlinjer som skulle kunna tillämpas. Man har sett att bra skyltning för regional och lokal rekreation får besökare att stanna längre i området vilket i slutändan innebär ökade intäkter för besöksnäringen.

I Ängelholm prioriteras cyklister. Bra skyltar och många cykelvägar.

Janet lyfte även fram att vi i Sverige har ett bilsystem med bensinmackar, parkeringar, garage. Nu behövs det ett cykelsystem med säkra cykelparkeringar, väglösningar, cykelverkstäder, säkerhet, image.

Cykeln behöver få en bättre status i Sverige.

Nederländerna

Världens bästa cykelland!

På bloggen kan du läsa om förra årets cykelresa i Nederländerna. 

Du kan även läsa om skyltsystemet i Nederländerna. (länk kommer)

We really love this signboards and found them almost everywhere. The red signs are local ways – sometimes they also show the distance to the goal.
The green signs is national. Here you see the direction to the national route 7. It is very easy to follow the national routes.

Kanarieöarna

Här saknas cykelinfrastruktur – men tack vare klimatet vimlar det ändå av cykelturister. Vi uppskattade bilarnas vägskyltar där varje väg har ett nummer där det kommer skylt varje kilometer. Ingen risk att cykla fel.

Teneriffa januari 2018

Rügen

På turistkartan uppmanas besökaren att lämna bilen på hotellet och ta sig runt till fots eller med cykel. Här är man mån om att cyklisterna har de vackraste stråken. Massor av stigar men också cykelleder med olika namn. På bilden nedan ”Ostseerutt” som vi cyklade långa sträckor.

EuroVelo

Hans Stoop från Cykelfrämjandet berättade om det europeiska samarbetet med att skapa gemensamma cykelleder som går genom flera länder.

Varje led har ett nummer där samtliga ojämna nummer går i nord-sydlig riktning och jämna nummer är rundturer.

Idag medverkar 42 länder och det finns 16 leder som omfattar 7.000 mil.

På EuroVelos hemsida kan du se samtliga rutter. 

Fler länkar

Vägvisningsplan och utmärkning av cykelleder för turism och rekreation

Nedladdningsbar publikation ”Cykelleder för rekreation och turism – klassificering, kvalitetskriterier och utmärkning”

Nedladdningsbar publikation ”Vägledning för regional cykelvägvisning”

Nedladdningsbar publikation ”Snabba cykelstråk”