Drömmen om ett minnesmonument (Eldarna 10)

Det enda minnesmärke som finns i Älvdalen över häxprocesserna är en skylt med ordet ”Häxbränningsplats” – men det var inga häxor som brändes – det var helt vanliga människor som pressades att säga vad prästerskapet ville höra.

Dessutom finns det inget som tyder på att skylten ens står på den plats där häxbålen brann. Inga informationsskyltar om hur många som anklagades, hur många som avrättades, hur många rannsakningar som hölls.

Inga skyltar med namn.

Varför?

På 90-talet debatterades frågan, ett förslag fanns, men det röstades ner. Någon kommunpolitiker lär ha sagt ”Är du stolt över det som hände – jag skäms jag.”

Fortfarande finns det inget minnesmonument – men om två veckor finns en bok. Genom den hoppas jag att Marit blir odödlig.

I Härnösand har befolkningen kämpat länge för att få en minnestavla. Här kan du läsa mer om den debattartikel som publicerades i Kyrkans tidning den 20 januari 2020.

Jag är inte längre ensam om att vilja ge de häxanklagade upprättelse – här hittar du ett länk till uppropet som vill ge de häxanklagade upprättelse.

2015 började jag fråga Rots skans hur de skulle uppmärksamma häxprocesserna 2018. Något svar fick jag inte. Det hade varit så enkelt att ta fram en enkel text, göra en offentlig visning av filmen från bygdespelen. Det hade inte krävts så mycket för att hedra de häxanklagade.

Så här skrev jag till Rots skans i november 2017

Det hade varit trevligt om Rots skans hade haft möjlighet att göra en utställning om 1600-talet till sommaren eftersom det är 350 år sedan trolldomsprocesserna började här i Älvdalen. Tini och Lennart kommer ordna ”1600-talsdagar” (se bifogat program) och målsättningen är att vi även skall få media intresserade. Om Rots skans hade haft en möjlighet att göra en utställning med t ex föremål och kläder från 1600-talet tror jag att vi skulle kunna få fler besökare till det fina friluftsmuseet. 

Besök i Hedbodarna, september 2015

Under åren har jag frågat om vi skulle kunna ha skrivkurser och lämnat massor av förslag på aktiviteter. I september 2018 insåg jag att om något skulle hända fick jag ordna det själv – och det fick vara i mindre skala. Så jag bokade biljetter till Älvdalen fast besluten att skriva dagliga blogginlägg om protokollen. Men det blev även ett välbesökt föredrag på Tallbacken, trolldomsfrukost på Tre Björnar och en vlogg om avrättningsplatsen. Dessutom fick jag träffa Marit Norin på Rots skans. Tillsammans drog vi upp planer för hur vi skulle hedra de häxanklagade 350 år efter avrättningarna.

Älvdalen is like a fairy tail. This is the way from Loka.

Även den här gången gjorde vi aktiviteterna enkla. Hembygdsföreningen i Åsen höll en välbesökt byvandring, Porfyrmuseet ordnade en meditationsvandring till avrättningsplatsen, föredrag med 1600-talsinspirerad middag på Dalgatan 118 och jag hade högläsning på Tallbacken.

Byavandring i Åsen med Anders Bergman den 18 maj 2019. Ett mycket uppskattat arrangemang som förhoppningsvis återkommer i september.

Tack vare att Marit Norin och Tobbe Zackrisson sammanställde de olika aktiviteterna på Porfyrrikets hemsida blev det en fin helhet. Äntligen hade jag hittat samarbetspartnerna jag letat efter!

Efter minnesstunden kom en åhörare fram och lämnade en bok om Civilkurage. Han sa att det var vad jag talade om. Idag upplever jag att älvdalsbornas är stolta över den historia jag tagit fram ur mörkret. Foto: Maggan Eriksson

När boken släpps är det Marit och Tobbe som arrangerar boksläppet på Porfyrmuseet. De kommer även vara återförsäljare för boken till hembygdsgårdar och mindre butiker i Dalarna. Genom att köpa boken på Porfyrmuseet bidrar du fler evenemang på temat häxprocesser i Dalarna.

Marit Norin engagerade massmedia. Det blev både intervju i Radio Dalarna, tidningsartiklar och intervju i SvtDalarna. Ett halvår senare kontaktades jag av Radio Dalarna igen. Uppmärksamheten kring häxprocesserna hade lett till ett medborgarförslag om minnesmonument i Mora. I Mora hölls flera välbesökta föredrag om häxprocesser och forskaren Torbjörn Näs grävde i arkiv tills han hittade protokoll från rannsakningen i Orsa som varit försvunna i 350 år.

Nu bygger jag ett nätverk av engagerade ambassadörer. Marit Norin har redan blivit tillfrågad om hon kan hålla ett föredrag om häxprocesserna i Älvdalen för en privat grupp. Med viss tvekan tackade hon ja (men jag har lovat hjälpa henne med all information – så det här kommer bli superbra!)

Torbjörn Näs håller på att ta fram mer material om häxprocesser i Dalarna och Härjedalen – troligen kommer han inom kort erbjuda fler skrifter om häxprocesserna på de olika orterna. När vi träffas för första gången i mars ska vi diskutera hur kan kan lägga upp intressanta föredrag i Mora.

Min dröm är att det arrangeras bussresor med utgångspunkt från Älvdalen med stopp i Mora, Falun, Gävle och Uppsala där kunniga guider kan berätta om häxprocesserna. Vi har så mycket att lära av vår historia.

Här kan du se intervjun med mig i SvtDalarna i maj 2019

Länkar

20 mars 2017 – Varför finns inget minnesmonument?

Dagens karaktär – Erich Erichsson

Här kan du läsa mer om Erik Eriksson (i inlägget finns länkar till transkiberade förhör med Erik)

Tävling

På instagram kan du just nu vinna en signerad Oväsen i Älvdalen genom att kommentera och tagga in två vänner i inlägget om du hittar här. https://www.instagram.com/p/B9Wik1bpB4x/

Evenemang i samband med boksläppet den 21 mars 2020

Här hittar du programmet för Älvdalen den 19-22 mars

Länkar till evenemangen i Mora, Falun, Gävle, Uppsala och Stockholm hittar du här.

Till och med i morgon kan du köpa biljett till den kvinnohistoriska frukosten i Falun inklusive bok till specialpris. Här hittar du länken.

Den 31 mars träffar du mig på Ystads bokhandel – här hittar du mer om signeringar i Skåne.