Kvinnohistorier på Sveriges fängelsemuseum

Tillsammans med min lektör Helena Hansen och artisten Anna Vild har A Andebark AB startat nätverket Kvinnohistorier. (I A Andebark AB ingår mina barn där Cissela är den som ansvarar för all kommunikation. Det är tack vare henne vi nu kan presentera en hemsida på superkort tid.)

Här vill vi samla evenemang som lyfter fram kvinnohistorier – både skrivna och oskrivna från dåtid till nutid.

Anna Vild bygger upp kulturturism och ett nätverk av artister.

Helena Hansen bygger nätverk för oss som vill skriva eller berätta kvinnors historier. Förutom att skrivkurser arrangerar Helena kvinnohistoriska frukostar onsdagar kl 8.30.

I morgon gästas frukosten av museichef Desirée Kjellberg från Sveriges fängelsemusum i Gävle.

Kontakten med Desirée har varit viktig för mitt skrivande. Bland annat gjorde hon ett undantag och lät mig kliva ner i fängelsehålan för att kunna känna in hur det var att sitta i fångenskap i väntan på domen.

I mars skulle jag ha medverkat på ett föredrag på fängelsemuseet, men i sista stund ställdes det om till en webbsändning via FB. ABF var på plats och gjorde en film. Den är ganska lång, för både jag och Desirée kan tala länge om behandlingen av häxanklagade och framförallt kan Desirée berätta om Katarina Bure.

För dig som inte hinner se den långa filmen är du varmt välkommen på Kvinnohistorisk frukost i morgon kl 8.30. Frukosten varar som längst fram till 9.30 – men det är under de första trettio minuterna vi är mest fokuserade. Därefter har vi fokus på deltagarnas frågor som kan ställas via chatten.

Fram till den 27 juni bjuder Helena in till kvinnohistorisk frukost varje onsdag kl 8.30. Sedan tar vi en paus fram till hösten, men mer info om det längre fram. Via sidan Kvinnohistorier kan du köpa biljett för 75 kronor, men just nu bjuder Helena Hansen de som prenumererar på hennes nyhetsbrev på frukosten utan kostnad.

Om du prenumererar innan kl 21 i kväll – tisdagen den 26 maj – får du länk till morgondagens zoom-sändning via hennes nyhetsbrev senare i kväll. Klicka på länken så kan du beställa nyhetsbrevet.

**Helena Hansens nyhetsbrev**

(Och vill du stötta Helenas uppbyggnad av de kvinnohistoriska frukostarna går det att swisha ett bidrag på +33619254934.)

Utveckla ditt skrivande

Nätverket Kvinnohistorier vill inspirera fler att skriva kvinnohistorier. Därför arrangerar vi olika skrivkurser och säljer bokpaket som inspirerar till skrivande.

I Helenas webbshop hittar du även skrivkursen utveckla ditt skrivande för 795 kr som du kan läsa mer om här.

Fram till den 12 juni 2020 kan du köpa skrivpaket till rabatterat pris på Kvinnohistorier.

** Klicka här för att läsa mer om skrivpaketen på kvinnohistorier**

Fler länkar

Här kan du läsa mer om Sveriges fängelsemuseum

Vem var Katarina Bure?