Att mötas i coronatid

Det är lätt att följa upptrampade hjulspår – fortsätta de tankebanor man haft. Men det är en annan tid nu. Vi måste tänka utanför boxen.

Redan i höstas när jag började planera bokmässan bokade jag en konsert med Anna Vild. Sedan gjorde vi mässan digital och bestämde att hon skulle spela från utomhusscenen i Billesholms Folkets Park och konserten skulle sändas live. Vi testade upplägget två gånger, men på telefonmötet igår såddes ett frö av tvivel. Varför ska Anna köra från Älvdalen till Skåne? Hur går det ihop med att jag verkar för minskade koldioxidutsläpp?

Vi har gett oss helgen att reflektera – gå igenom varje programpunkt – tänka till. Så vi återkommer på måndag med reviderat program.

Vi lever i en ny tid – en tid när vi måste släppa kontrollen – när inre styrka behövs mer än någonsin. Just det där med inre styrka talade jag med Malin Lundskog om igår på morgonsnacket om existensiell hälsa. Malin säger att man måste träna existensiell hälsa lika väl som man tränar yoga. Under våra samtal har jag identifierat två områden jag behöver träna på – inre frid och andlig styrka.

Här kan du se morgonsnacket om Andlig styrka

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om existensiell hälsa

Här hittar du Malin Lundskogs inlägg om inre frid

Pioner från trädgården – #grownnotflown

I slutet av detta inlägg har jag kopierat in en text som fanns i mitt FB-flöde. Den fick mig att tänka ytterligare ett varv.

När restriktionerna hävs är det lätt att glömma bort att faran hela tiden lurar där ute (nej, tro inte på kommunalrådet i Bjuv – vi måste förhålla oss till pandemin även här).

Men – vi får inte fastna i rädslan. Vi behöver hitta nya vanor som sitter lika djupt i oss som att borsta tänderna. Det finns oerhört många aktiviteter som är coronasafe. På cykeln håller du avstånden. Läsa och skriva gör du bäst med social distans. Det är här vi behöver ha vårt fokus och inte på rädslan. Jämför med en sund kost – om du fokuserar på vad du inte får äta kommer det bli jättejobbigt. Istället ska du tänka på allt nyttigt du kan äta – då blir det inte alls lika jobbigt.

Nästa lördag gör vi ett stort experiment – vi ordnar en digital festival. Frågan är – hur skapar vi festivalstämning på hemmaplan?

Här hittar du programmet för den digitala festivalen

Hälsomässa – faran med social isolering

Kvinnohistorier – skrivpepp och författarsamtal

Hoi författarscen – temasamtal och möjlighet att köpa bokpaket till mässpris

Folkets Park i Billesholm – här skulle bokmässan ägt rum. Nu blir den digital – men jag kommer ändå att inviga mässan från den anrika utomhusscenen.

Text kopierad från FB

För någon dag sedan då solen sken, du lämnar ditt hus.
Du stöter på bekanta. De hostar inte, de mår bra. Ni kommer varandra lite för nära för en pratstund. Du skojar och sen åker du hem.

Du ser mig inte, du känner inte mig, ändå tog du med mig. Mitt i din familj väljer jag lugnt mitt bo. Efter några dagar attackerar jag.

Din älskade är utmattad, dennes kropp känns tung.
Inget alarmerande, tror du. Bara en vanlig förkylning.
Jag visade mig genom feber och hosta, men ni insåg inte faran

Inne kollar jag allt. Som en trollkarl tar jag med din älskade på en sväng.
Titta… Din älskade får svårt att andas, får panik och lider.
Du kontaktar akuten.

På sjukhuset är jag kung. De pratar bara om mig där. Alla fruktar mig: sjuksköterskor, läkare, ambulanspersonal… Jag vet. Jag skrämmer dem alla.

Din älskade blir svagare, men tyvärr… ingen familj… Din älskade ligger ensam i sin sängen.
Det känns som om din älskade är rädd, gråter, fryser, känner sig ensam, det är mörkt.

Din älskade somnar och jag attackerar hårdare.
Allt går i beredskap: hjärtslag, blodtryck, ingen luft, och sedan inget mer…. Jag har bestämt mig för att den du älskar ska somna in nu.

Du kunde inte säga adjö. Precis som alla andra tog jag din älskade i mörkret. Det kommer aldrig att bli en annan gång igen.

Mitt namn är Covid-19, och ikväll med din hjälp kan jag döda någon du älskar.

STANNA HEMMA, UNDVIK FOLKSAMLINGAR, HÅLL AVSTÅND, RESPEKTERA RÅDEN /REGLERNA, GÖR DET FÖR DIN EGEN SKULL, VILL DU INTE DET, GÖR DET FÖR DE DU ÄLSKAR OCH DE DU BRYR DIG OM ❤️GÖR DET FÖR VÅR SKULL❤️

Jag skulle vilja att fem av mina kontakter kopierar och publicerar detta inlägg (inte dela).
Detta är en väckarklocka för den lilla gruppen som fortfarande inte vill förstå. Kanske detta kan hjälpa så att alla förstår ALLVARET