Den första tidsresan i de häxanklagades fotspår

Helgens intryck är så många. Allra mest gläds jag av att få ta del av kursdeltagarnas referat och reaktioner.

Varken ord eller bilder kan göra den här helgen rättvisa. Anna och Annika har tagit oss med på en resa i de häxanklagades fotspår och vi har träffat och tagits omhand av så obeskrivligt fina människor längs vägen. Vi har vandrat barfota till den plats där man tror att bålen brann, hört sagor och sägner kring elden, ätit souwatn och kolbulle lagad över öppen eld, övernattat på en levande fäbod, mjölkat fjällkor, lyssnat till kulning i gryningen och, exakt på dagen 352 år efter att de anklagade fick sina domar, hållit en tyst minut till deras minne.Tinis och Lennart på Tre Björnar, Marit och Tobbe som guidat och kan ALLT, Marits mamma Lena och moster Birgitta som delat med sig av historia och värme, Anna och Robert som tagit emot oss som familj i sitt hem, Linda med sin magiska musik och utstrålning, Maggan och Solbritt som förgyllt tillvaron med sin blotta närvaro… Så många varma människor under så kort tid att hjärtat nästan svämmar över.Med intryck för en evighet och en så djup värme i bröstkorgen, kryper jag till kojs här hemma i Småland.TACK Älvdalen, vi ses snart igen

Elin Holgersson, FB

Det vi deltagit i under den här helgen har varit gripande och vackert.Trolldomsprocesser. Vi har vandrat i de anklagades fotspår. Vi har vandrat i historien. Herstoria. Det finns mycket att göra. Det finns mycket kunskap och utveckling att hämta ur vårt ursprung. Jag vill veta mer.Stort tack till Annika Andebark och Anna Vild för erat gedigna och hängivna arbete.

Ulrika Jäger, FB

Fredagen den 11 september

Källvatten, fäbodristningar, kolarmilor och berättelser om folktro runt elden.

Marit Norin guidade oss till stenarna med fäboristningar på stigar som jag aldrig skulle ha hittat utan hennes ledsagande.
Fäbodristningarna är ett outforskat område. Vad var så viktigt att man offrade sömn och inkomstbringande arbete för att rista dessa tecken?
Det här tecknet återkom på flera stenhällar.
Enorma mossmattor under glesa granar.

Lördagen den 12 september

Tinifrukost på Tre Björnar, engagerande vandring till Mimmikulle, älvdalska på café Kvarnen och kolbulle på fäboden Gessi.

Marit Norins guidning i de häxanklagades fotspår fick idel lovord av deltagarna. Fakta framförs på ett intressant sätt och berör på djupet.

Vandring i de häxanklagades fotspår

Dag 2, del 1. 
Besök och rundvandring vid Mimmikulle – mäktigt, känslosamt och overkligt. En fantastisk rundvandring av Marit och Tobbe från @porfyrriket ut till udden där avrättningarna tros ha skett (mer troligt där än vid ”häxbränningsplats”-skylten på andra sidan vattnet).

Många av oss valde att vandra barfota, till minne av och i respekt för de anklagade som tog sina sista steg där. Märkligt känsla att något som hänt för så länge sen kan påverka en än idag.

Shesaidnever Elin Holgersson – Instagram

Här kan du läsa min upplevelse av vandringen i de häxanklagades fotspår.

Älvdalsk språkstuga

Sofia Alfredsson släppte boken Det ekar från det som har varit med älvdalska dikter. När hon inledde med dikten Det sägs mullrade åskan.


Berättarkonserten Oväsen i Älvdalen

Dag 2, del 2: Boksläpp med Älvdalsk poesi av @konstialvdalenackompanjerat av åskans muller (bild 6 och 7) följt Anna Vilds betättarkonsert vid Café Kvarnen. Berättarkonserten rör sig mellan dåtid och nutid och knyts samman av Annas (@annavild) musik och Annikas (@andebark_forfattare) bok ”Oväsen i Älvdalen”

Har ni inte kollat in deras arbeten än SÅ GÖR DET.

Shesaidnever, Elin Holgersson, Instagram

”Tack för din magiska berättarkonsert ”Oväsen i Älvdalen Anna Vild
Annas texter förmedlar kvinnohistoria på ett unikt och själsligt gripande vis.
Berättarkonserten borde framföras överallt!!
Återigen, tack!”

Ulrika Jäger, FB

Den levande fäboden Gessi

Söndagen den 13 september

Avslutning vid sockenstugan där domen meddelades

Dag 3, avslutning.
Vår resa i de häxanklagades fotspår i Älvdalen slutade här – vid härbrena intill kyrkan där man på dagen, alltså den 13 september, för 352 år sedan (även då en söndag) samlades för att lyssna till domen som föll över de anklagade. Vi fick lyssna till Annika som läste ur sin ”Oväsen i Älvdalen” och Anna som framförde ett par sånger. Avslutningsvis hölls en tyst minut till minne av oväsendets offer.

Den här helgen kommer ta tid att bearbeta och landa i. Så mycket historia som tryckts undan på grund av skam och okunskap håller på att skrapas fram här, bit för bit. Det är stort, och jag är tacksam för att ha fått vara en del av den här första tidsresan anordnad av så otroligt fina människor.

Tack❤

Shesaidnever, Elin Holgersson, Instagram