Det var nära ögat …

När jag gick in på min hemsida i tisdags kom jag till någon märklig marknadsundersökning. I alla fall stod det så – och det gick inte att komma förbi.

Jag la ut en fråga i wordpress-gruppen på FB och fick snabbt hjälpsamma svar:

Kontakta ditt webbhotell och kolla om de kan hjälpa dig. För att lösa detta behöver du:Rensa alla filer (ladda om alla plugins manueltl på nytt, tema, wordpress Core filer) därefter gå igenom hela din uploadsmapp med något skanningsverktyg. Sedan byta lösenord på databas samt wordpress kontot.

Och någon skickade en länk till Loopias FAQ.

Tisdags kväll skrev jag till Loopia – och efter en del ringande fick jag tag i dem. De hittade virus på ytterligare två av de sidor vi har på webbhotellet – och stängde ner även dem.

I onsdags skrev jag så här på FB

Igår upptäcktes virus på min hemsida andebark.se. En sida med samlade texter sedan 2010. Det kommer ta evigheter att gå igenom. Nu överväger jag att börja om på något nytt. Juridiken har jag lämnat sedan länge – även om det finns sååå många bra texter samlade på sidan. Men till vilken nytta. Nu väntar jag besked från Loopia. Håll tummarna för att skadan kan begränsas.

Samtidigt gjorde jag efterforskningar utifrån de tips jag fått och insåg med förskräckelse att jag inte alls hade koll på den där cybervärlden. Att det behövdes mer regelbundna uppdateringar än vi gjort – och att riskerna med hemsidor var enorma.

Inlägget ledde till att Patricio Silva skrev till mig på FB att hans företag Crelevant kanske kunde hjälpa till. I går fick han inloggningsuppgifterna och i morse var den här sidan återskapad.

Shit – vilken pärs.

Nu har jag många frågor att ta ställning till. Vi kommer så klart att flytta hemsidorna till en säkrare server. Men vad jag också behöver fundera över är om jag sa ta bort någon sida. Ja, egentligen behöver jag se över helheten.

Och som om det inte var nog med det … fick jag ryggskott!

Men – jag är förbaskat tacksam för att sidorna är uppe!