Tillbakablick september

/Inlägget är under uppbyggnad – men du kan redan nu titta på filmklippen/

Den 3 september 1668 inleddes det stora oväsendet med ett extraordinarie ting i Älvdalen. Till minne av alla som drabbades av häxprocesserna valde vi att släppa musik, hemsidor och på flera andra sätt lyfta upp en dold historia.

När jag tittar tillbaka är det svårt att förstå att allt detta kunde hända på en månad. Det är tur att Anna Vild filmade vår resa, för annars hade jag inte jag inte trott att det var sant. Redan nu finns flera av vloggarna på Annas instagram. Under hösten kommer de även publiceras på vår gemensamma youtubekanal – Trolldomsprocesser – onsdagar kl 19.

Release låten Älven

Onsdagen den 9 september (samma dag som Marit Matsdotter förhördes 1668) släpptes låten Älven. Vill du veta mer om hur Älven kom till kan du lyssna på gårdagens kvinnohistoriska kvällsfika som du hittar i slutet av detta inlägg.

Du kan hänga med på låtsläppet via instagram.

Release sidan Trolldomsprocesser

Redan 2014 började jag samla info om trolldomsprocesserna här på bloggen. Ganska snabbt blev materialet svårt att överblicka och min dotter skapade sidan Trollkona som blev en innehållsförteckning. Under hösten 2019 testade vi att använda materialet i skolundervisningen, men insåg att det var oöverblickbart. Därför vidareutvecklade min dotter materialet till sidan Trolldomsprocesser. Än så länge har vi koncentrerat oss på Dalarna och Stockholm, men målet är att hitta samarbetspartners i Norden som vill vara med och lyfta upp en dold historia.

Här hittar du sidan om nordiska trolldomsprocesser.

Tidsresebyrån

Varför resa långt geografiskt när du kan resa långt i tiden? När jag och Anna Vild diskuterade tidsresor kläckte hon namnet Tidsresebyrån – en charterresor i tiden. Här kan du läsa mer om tankarna bakom Tidsresebyrån. Vi har nu gjort tre resor för att testa upplägg och skapa material till hemsidan. Om allt går enligt plan lanseras hemsidan den 12 december 2020.

Under september genomförde vi de två första resorna med deltagare.

Älvdalen

Tidsresan dag 1 kan du se på Anna Vilds instagram

Tidsresan dag 2 på Anna Vilds instagram

Tidsresan dag 3 på Anna Vilds instagram

Stockholm

I Stockholm inledde vi med kvinnohistorisk frukost på Freys hotell. Därefter bjöd Hella Nathorst Böös oss på stadsvandring i de häxanklagades fotspår innan Anna Vild höll i en kulningsworkshop. Eventet avslutades med en tyst minut i Katarina kyrka efter att Andreas Magnusson och Anna Vild sjungit tillsammans för första gången.

Dagen avslutades på Freys hotell med berättarkonserten Oväsen i Älvdalen.

Några kommentarer om berättarkonserten som skrevs i samband med den kvinnohistoriska kvällsfikan.

Andreas & Ell : Stockholm var helt magiskt <33

Fia Forsström : Berättarkonserten är stark magi!

Suzann : Väldigt intressant med parallellerna som tas upp i berättarkonserten och då var det extra bra att ha läst boken före. Så glad att jag kunde vara med i Gladsax! En fantastisk kväll!!!

Marianne: jag är så innerligt glad över att ha upplevt både musiken och berättandet ….. så fint att se er nu efter allt vi upplevde i Älvdalen det var stort att få delta …. tacksam tacksam <3 det finns så mycket att säga ….

Elin : Det var storslaget <3

Suzann : Verkligen magisk!!!
Marianne : det är helt unikt det ni skapat wow

Kvinnohistorier

September månads kvinnohistoriska kvällsfikor till minne av de häxanklagade.

Annika Andebark

Carina Karlsson

De oskrivna kvinnohistorierna

På bloggen kan du läsa mer om programmet för de oskrivna kvinnohistorierna.

Elin Hansen

Anna Vild, Annika Andebark och Andreas Magnusson

Höstskrik

På höstdagjämningen besökte vi Anna Vilds hemby Stallarholmen där eleverna på hennes skola fick testa kylning. P4 Sörmland var på plats och dokumenterade höstskriket.

Pressresa

Dalarnas tidning

Dalabygden

Expressens kvällsbilaga

Research inför albumet Älven

Timmarna i bilen ledde till beslutet att släppa ett helt album på skärtorsdagen. Sista morgonen i Stockholm promenerade jag förbi Clara kyrka och blev helt förälskad i de ljusa lokalerna. Anna Vild konstaterade att kyrkans akustik var fantastisk. Nu drömmer vi om en releasekonsert med insamling till församlingens verksamhet för hemlösa och till nätverket Fridays for Future.

Inspirationsresa för Vrede i Älvdalen

Vadstena

Frostbrunnsdalen

Gamla Uppsala

Domkyrkan i Uppsala

Stockholm

Strängnäs