Den 3 september 1668

trolldosprocesser häxprocesser extraordinäre ting Älvdalen

Idag är det 352 år sedan häxprocesserna inleddes i Älvdalen. Protokollet inleds med Ahdis o Jesu – hjälp oss o Jesu. Ord som skvallrar om den rädsla notarien kände. Inget annat protokoll i domboken inleds på det här sättet.

Läs mer om protokollet den 3 september 1668

Jag lägger inte någon tid på att påverka andra att uppföra minnesmonument. Istället avsätter jag september månad för att uppmärksamma häxprocessernas offer.

Tillsammans med Anna Vild gör vi en Sverigeresa där vi vill sprida kunskap om en dold historia. Inom kort kommer vi lägga upp FB-event om vad som händer – men du kan redan planera för att följa med på vår resa.

#AnnasDalaresa

Onsdagen den 9 september – release Älven

Kl 00.01 släpps den nyskrivna Älven på Spotify

Kl 8-9 Livespelning av Älven på Slottsgården i Vadstena

Anna Vild inleder morgonen med smakprov från föreställningen Oväsen i Älvdalen. Jag signerar böcker. Både böcker och kaffe finns till försäljning.

Kl 15 Pressträff på DalarnaDesign i Falun

Från kl 16 är allmänheten välkomna på mingel och boksignering på DalarnaDesign.

Kl 20 Livespelning av Älven från balkongen på Tre Björnar

Lördagen den 12 september – release www.trolldomsprocesser.se

Kl 00.01 publiceras hemsidan med massor av fakta om trolldomsprocesserna.

Kl 14-16 finns vi vid café Kvarnen i Älvdalen

Anna Vild ger smakprov ur berättarkonserten Oväsen i Älvdalen. Det finns kaffe och böcker till försäljning.

Sverigeresan fortsätter …

Fredagen den 18 september

Vad kan vi lära av historien? Författaren och tidigare advokaten Annika Andebark belyser paralleller mellan 1600-talets häxprocesser och dagsaktuella ämnen med fokus på rättssäkerheten.

Kl 15.45 ska jag föreläsa för advokatsamfundets Mellersta avdelning. Om intresse finns arrangerar vi gärna boksignering eller smakprov ur berättarkonserten mellan kl 12-15

Söndagen den 20 september

Kl 9-11 Live på Freys hotell och Belgobaren

Ät frukost med oss på Belgobaren i Stockholm. Vi ger smakprov ur berättarkonserten Oväsen i Älvdalen och signerar böcker. Böcker finns till försäljning – frukost bokar du via meetings@freyshotels.com senast den 18/9. Ord.pris för frukost är 165 kr men om du uppger priskod Andebark är priset 140 kr.

Vill du istället unna dig en Stockholms-helg kan du boka logi inkl. frukost på Freys hotell. Dubbelrum: 1.050 kr, enkelrum 795 kr.

Både logi och frukost kan bokas direkt via meetings@freyshotels.com mot att man uppger priskoden Andebark. Antalet platser är begränsat.

Kl 14 Katarina kyrka

Författaren till böckerna om Häxans trädgård, Hella Nathorst Böös, berättar om häxprocesserna i Katarina församling. Därefter håller en tyst minut för de häxanklagade. Anna Vild arrangerar en kulningsworkshop – mer info inom kort.

Tisdagen den 22 september

Vi besöker Anna Vilds uppväxts by och skola i Stallarholmen för att träffa eleverna, prata om häxprocesserna och om varför Anna Vild från Stallarholmen blev en artist med intresse för just denna del av vår historia och Annika Andebarks arbete. Vi återkommer med FB-event om intresse finns.

Onsdagen den 23 september

Kl 13 – 14 Örebro slott – Smakprov ur berättarkonserten

Vi ger smakprov ur berättarkonserten Oväsen i Älvdalen. Endast förbokade platser. Bokar gör du på 019-583 200 – ange bokningskod Andebark