Pressbearbetning

Jag lägger om mitt liv. Nästa sommar vill jag tillbringa i trädgården och välkomna läsare hit istället för att jag ska resa runt.

Därför blir septemberresan exklusiv och det gäller att ta tillvara tiden.

Det vi skapar är stort och komplicerat – därför samlar jag info och länkar för press, samarbetspartners och nyfikna här så jag bara behöver länka hit.

3 september 1668 – startskott svenska häxhysterin

I morgon är det 352 år sedan det extraordinarie tinget inleddes i Älvdalens sockenstugan. Redan i protokollets inledning anas rädslan – Adhis o Jesu. En rädsla som ledde till att omkring 300 personer avrättades för trolldom fram till 1676. Hur många som anklagades kan vi bara gissa – kanske 1.200? Hur många barn blev moderlösa? Hur många förlorade en syster?

trolldosprocesser häxprocesser extraordinäre ting Älvdalen
Här kan du läsa mer om den 3 september 1668

9 september – låtsläpp Älven

Den 9 september förhördes Marit Matsdotter på det extraordinarie tinget. Marit är huvudkaraktär i boken Oväsen i Älvdalen som släpptes den 21 mars 2020. På boksläppet mötte jag för första gången artisten Anna Vild. Mötet finns förevigat på hennes instagramkonto.

När alla Annas konserter avbokades erbjöd jag att sponsra hennes resa till Älvdalen för en gemensam research inför min nästa bok. De planerade fem veckornas research övergick i tre månader som du kan följa som #AnnasDalaresa på youtube. Resultatet blev fem låtar, en berättarkonsert, en audioguide om häxprocesserna i Älvdalen och embryot till en helt ny bokserie. Den första låten släpps den 9 september på Dalarna Design. Annas kontakter inom showbiz ledde till filmkontakter som ännu inte avslutats.

11 september – premiär #AnnasDalaresa

Testar vi konceptet #AnnasDalaresa på Tidsresebyrån. Varför resa långt geografiskt när vi kan resa långt i tiden? En idé som dök upp i kölvattnet efter coronakrisen.

Vår målsättning är att i framtiden kunna paketera cykelresor i tiden. Med audioguider och duktiga guider reser vi i tiden.

Den 11 september släpps dessutom podden där Charlotte Cronquist intervjuar mig – du hittar den under #charlottepodden

12 september – folkbildande Trolldomsprocesser.se publiceras

På Kulturarvsdagen släpper vi den nya sidan www.trolldomsprocesser.se. Sidan har skapats av min dotter Cissela Larsson då även hennes arbetssituation påverkades av covid -19. Hon fick dels i uppdrag att göra en filmserie från de platser där jag skulle haft föredrag. Den filmserien fick namnet ”Vem tände bålen?” och finns på youtube. Dels fick hon i uppdrag att strukturera upp min research som jag sparat ner på sidan trollkona.

Målgruppen för sidan trolldomsprocesser är skolelever då vi upplever att trolldomsprocesserna är ett ämne som sällan behandlas i historieundervisningen pga dess komplexitet. Genom den nya sidan vill vi göra bakgrunden tillgänglig för en större publik.

19-21 september – finns vi i Stockholm

Vi kommer vara i Stockholm den 19-21 september och träffar gärna media för att berätta om några av alla de projekt som blev till pga covid -19

#viställerinteinviställerom

Idén kläcktes när vi gjorde mitt boksläpp digitalt den 21 mars 2020. Idag har hashtaggen använts i mer än 500 inlägg på instagram. Efter mitt digitala boksläpp bildades Digitala moderatorer som arrangerade Sveriges första digitala bokmässa den 27 juni. Sedan dess har vi testat flera former av hybridevent och fler lär det bli.

Kvinnohistorier

Jag hade planerat en bokmässa i Billesholms Folketspark och Kvinnohistoriska frukostar på min väg genom Sverige. Med min dotter som bollplank gjordes bokmässan om till en digital festival där Kvinnohistorier blev en egen scen. De kvinnohistoriska frukostarna omvandlades av min lektör Helena Hansen till Kvinnohistorisk kvällsfika och vi planerar 15 fikor per termin.

Istället för att resa på skrivkurser skapade Helena Hansen även digitala skrivkurser och skrivworkshops. För henne blev den digitala formen värdefull då hon bor i Paris och inte fick lämna lägenheten på flera veckor.

Trolldomsprocesser

Youtubekanalen Trolldomsprocesser och sidan som släpps har jag skrivit om ovan. Inför lanseringen har vi satsat på Skåne och Dalarna. Målet är att hitta samarbetspartners som kan ta fram information även om andra platser. Vi har upptäckt att när man gräver finns det trolldomsprocesser i varje landskap – även om långt ifrån alla har lett till hysteri. I sydöstra Skåne hittad jag tre processer som jag aldrig tidigare hört talas om.

Tidsresebyrån

Tanken är att Trolldomsprocesser ska länkas ihop med en tidsresebyrå där du kan boka resor till olika platser och tider. Här är fortfarande visionen luddig. Förhoppningsvis kommer vi kunna presentera mer den 12 december 2020 i Billesholms Folkets park.

Målet är att skapa klimatsmarta tidsresor till spännande platser.

Sagt om Oväsen i Älvdalen

Som du ser har boken Oväsen i Älvdalen lett till ett helt koncept av upplevelser. Boken då? Är det någon som läst?

Jadå, jag sparar ner ord om boken på mitt instagramkonto. Och ja – någon gång ska jag sammanställa dem i ett snyggt dokument och spara ner dem till förlaget så de kan använda materialet. Men just nu är det så mycket annat som behöver komma på plats – och allt finns ju ner sparat på mitt instagramkonto.

Så här långt har jag kommit i mallen som dottern lagt upp till mig … men det är många, många kvar att lägga upp …

22 mars 2020

Hennes sätt att skriva och berätta trollbinder mig

Wow, vilken bok, vilken historia. Man skulle kunna tro att allt är påhittat, man vill tro att allt är påhittat för så här kan det väl ändå inte ha gått till? Men tyvärr är det helt sant. Annika Andebark har gjort ett enormt jobb med att läsa och sammanfatta alla gamla dokument, alla domar, minnesanteckningar och protokoll från rättegångarna i Älvdalen.

Hon har fångat människor, miljöer, dofter och känslor väldigt bra och allt förstärks av språket, de gamla ordern och sättet att prata. Jag gillar även bibelcitaten samt utdragen ur notariens anteckningar. Det enda som är jobbigt är att alla heter nästan samma sak. Men så har namnseden varit under flera århundraden. Men tack vare ett persongalleri i början av boken funkar det ändå ganska bra.

Boktanten

Bokus: https://www.bokus.com/recension/1377301

14 augusti  2020

Jag lär mig massor av nytt samtidigt som jag blir fängslad! 

?

Jag har snart läst/lyssnat klart den försöker lyssna på den genom storytel medan sonen vilar middag på dagarna!

Jag tycker boken är väldigt fint beskriven av både naturen och människorna! Jag kan liksom se allt från boken visuellt med hjälp av färgerna du beskriver. Var tvungen att googla på lodjurets sommarpäls för att få fram den rätta färgen för Marits hår, sånt älskar jag! Jag lär mig massor av nytt samtidigt som jag blir fängslad!

Jag känner känslorna också från de olika karaktärerna, tycker det blir väldigt verkligt och vill inte lägga ifrån mig lurarna!

?

Riktigt bra bok helt enkelt, kommer rekommendera den till alla jag känner!
Eva Bergman


31  mars 2020

Utifrån rättegångsprotokoll och ålderdomliga handlingar så har författaren lyckats skapa en hel värld med levande personer och personligheter.ubrik

Oväsen i Älvdalen är inte den typ av bok som jag i vanliga fall väljer och egentligen vet jag inte varför jag började läsa den, kanske mitt historieintresse spelade in. Det är en speciell bok i den mening att det är som att läsa en overklig saga som tyvärr har väldig verklighetsbakgrund. Även om det är över 300 år sedan det hände så är det svårt att förstå att något så grymt kunde hända och att ingen satte stopp för rättegångarna och avrättningarna av de påstådda häxorna.

Kyrkan hade stor makt på den tiden och det verkar som kyrkans män satte sin egen prestige framför allt och de gick över lik för att få fram de vittnesmål de ville ha. Det är knappast bybornas fel även om jag blir arg på dem när jag läser boken. De var nog fullt och fast övertygade om att de gjorde rätt som angav sina släktingar och grannar. De gjorde vad de kunde för att få syndernas förlåtelse och komma till himlen och de litade helt och hållet på prästerna.

Oväsen i Älvdalen är en dyster och sorglig historia och trots det ålderdomliga språket så fastnar man i boken och vill veta hur det ska gå. Utifrån rättegångsprotokoll och ålderdomliga handlingar så har författaren lyckats skapa en hel värld med levande personer och personligheter. Jag hade dock lite svårt i början av boken att få grepp om det stora persongalleri som presenteras eftersom alla heter samma sak, det är väldigt många Marit och Anna men det ger sig till slut.

Jag ser fram emot nästa bok i serien Eldarna och är nyfiken på vad som skall utspelas där.

Betyg: ????*Recensionen*
Biulasbooks

View this post on Instagram

Recension Oväsen i Älvdalen Del 1 i Eldarna Oväsen i Älvdalen är inte den typ av bok som jag i vanliga fall väljer och egentligen vet jag inte varför jag började läsa den, kanske mitt historieintresse spelade in. Det är en speciell bok i den mening att det är som att läsa en overklig saga som tyvärr har väldig verklighetsbakgrund. Även om det är över 300 år sedan det hände så är det svårt att förstå att något så grymt kunde hända och att ingen satte stopp för rättegångarna och avrättningarna av de påstådda häxorna. Kyrkan hade stor makt på den tiden och det verkar som kyrkans män satte sin egen prestige framför allt och de gick över lik för att få fram de vittnesmål de ville ha. Det är knappast bybornas fel även om jag blir arg på dem när jag läser boken. De var nog fullt och fast övertygade om att de gjorde rätt som angav sina släktingar och grannar. De gjorde vad de kunde för att få syndernas förlåtelse och komma till himlen och de litade helt och hållet på prästerna. Oväsen i Älvdalen är en dyster och sorglig historia och trots det ålderdomliga språket så fastnar man i boken och vill veta hur det ska gå. Utifrån rättegångsprotokoll och ålderdomliga handlingar så har författaren lyckats skapa en hel värld med levande personer och personligheter. Jag hade dock lite svårt i början av boken att få grepp om det stora persongalleri som presenteras eftersom alla heter samma sak, det är väldigt många Marit och Anna men det ger sig till slut. Jag ser fram emot nästa bok i serien Eldarna och är nyfiken på vad som skall utspelas där. Betyg: ???? #oväseniälvdalen #annikaandebark #häxprocesserna #bokrecension #boktips #biulasbooks

A post shared by Biulas Books (@biulasbooks) on

29 mars 2020

Rubrik

En spännande bok om Sveriges största häxprocess. Annika måste ha lagt ner oändligt antal timmar på research ett enormt jobb. Hon har läst och och sammanfatta mängder av dokument, minnesanteckningar och protokoll från rättegångarna i Älvdalen. Den är skriven med stor inlevelsefullt och Annika har ett mycket målande språk när hon beskriver personer, platser och dofter. Helt underbart. Tack Annika för att jag fått läsa


Bettan bokprataren

22 mars 2020

Andebark lyckas väldigt väl bygga upp stämning och språket känns verklighetstroget.

Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark handlar om häxprocesserna i Älvdalen på 1660-talet. Det är en blandning mellan dåtidens dokumentation om vad som hände och fiktiva berättelser om de inblandade och deras liv. 

Andebark lyckas väldigt väl bygga upp stämning och språket känns verklighetstroget. Det var hemska tider med kyrklig makt och angiveri. Allt som var annorlunda var misstänksamt och det är lätt att dra paralleller till dagens samhälle. 

Jag läser sällan historiska romaner men denna gav verkligen ökade kunskaper i något jag känner mig väldigt dåligt bevandrad i. Är oerhört imponerad av den tid för forskning som Annika Andebark måste ha lagt ner, inte minst i att tyda dåtidens skrifter.
Bokcillen

4 april 2020

Välskrivet! Researchen är passionerad och rejäl. 

Häxprocesserna är ett ämne som alltid har fascinerat mig, för det är en del av historien som säger mycket om mänsklighetens mörka sidor och hur gruppen kan stöta ut annorlundaskap. I den här romanen har författaren använt sig av autentiska antecknings från protokoll i Älvdalen under en brinnande tid där karaktärerna notarien, länsmannen och domaren besitter läskig makt. Där det finns en plikt och en heder i att fälla häxor. Det börjar med Gertrud och en brors avundsjuka. Det fortsätter med Gyris-Marit och Anna. Den som erkänner säkrar en plats i himlen men ger också upp sig själv. ▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

Välskrivet! Researchen är passionerad och rejäl. Texten är tät och späckad så för mig blir det mer som att läsa fackbok än roman. Underbar för att fördjupa sig i en mörk del av Sveriges historia. ▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️


Bokmums

5 april 2020

Dessutom är författarens språk mycket vackert. Det har en ålderdomlig och lyrisk prägel. 

Boken handlar om trolldomsprocesserna som gick av stapeln år 1668 i Älvdalen. Den bygger på minnesanteckningar som gjordes av en notarie, anteckningar som intressant nog också finns presenterade i boken. Fokus för handlingen är framför allt Gertrud, Marit och Anna som alla anklagats för att ha ”bolat med Fanen” så att säga. Att boken bygger på verkliga händelser gör den extra intressant tycker jag. Dessutom är författarens språk mycket vackert. Det har en ålderdomlig och lyrisk prägel. I bokens epilog finns en fin dikt som beskriver kvinnornas öde. Boken är vacker, sorglig och gripande! Gillar du kvinnohistoria gillar du nog Oväsen i Älvdalen. Jag kommer att hålla utkik efter fler böcker av Annika Andebark!
Skrivandedam