#enhållbarjul 1

Julmarknad i Lübeck med Glühwein, spanska lunerör på tivoli eller chokladpraliner på Bossjökloster. Vad gör alla människor i år när julmarknaderna är inställda?

Nätförsäljningen lär ha slagit alla rekord under black week, men hur når de lokala hantverkarna och författarna ut i dessa tider? Det var här någonstans mina tankar började, men jag kom inte längre än till att sätta ihop julklappspaket på Kvinnohistorier.

Igår träffade jag fem författare digitalt och vi bestämde oss för att testa gemensamma författarmöten under december. I instagramflödet såg jag inlägg om digitala julmarknader. I natt hade jag svårt att sova. Idéerna bubblade. Nu på morgonen har jag skrivit ner mina tankar – vi får se hur de landar hos några kloka människor och återkommer när jag vet mer.

Men något kommer att hända följande datum – så notera tiden

5 december 2020 kl 14-15

12 december 2020 från kl 14 –

I helgen ägnade jag mycket tid åt att rensa upp på min hemsida och fick så klart en massa idéer om en serie blogginlägg nu innan jul. (Har faktiskt tagit fram några kostnadsfria överraskningar som jag kommer presentera.)

I lucka ett hittar du ett annorlunda sätt att umgås under januari – februari. Upplägget har jag funderat en hel del på.

Lucka 1

Julklappen till vännerna som du längtar efter att träffa. Under fyra onsdagskvällar träffas ni digitalt och lyssnar på författare som skrivit om resor. Kryp upp i bästa läsfåtöljen med en kopp te eller kaffe. Samtidigt som samtalet pågår på skärmen kan du chatta med dina vänner och ni får ett gemensamt samtalsämne.

Jag har satt ihop ett bokpaket där det ingår fyra kvällsfikor och boken Manhattan Transfer (presenteras den 17 februari 2021 så att det finns tid att läsa i lugn och ro).

”Res med Kvinnohistorier” omfattar följande fikor

6 januari – Beverly Ann Bjerke, ”Hitta hem” (Beverly Ann Bjerke, 2018): Provence, Frankrike, motståndsrörelsen.

20 januari – Kerstin Melin och Sara Azzam, ”Augustas resa” (Formelin, 2020): reseskildring om ung kvinna som reser genom Europa.

3 februari – Eva Swedenmark, ”Paris Passion” (Ordberoende förlag, 2017), Paris, Frankrike, Algeriet på 1960-talet, kvinnorörelsen, Svarta pantrarna. 

17 februari – Katja Hvenmark-Nilsson, ”Manhattan Transfer” (Hoi, 2019), ung kvinna i New York, nutid. 

Olika paket

Vi postar böckerna till dig den 14 december så du hinner göra klart julklapparna. Köper du tre paket blir det 265 kr/person (då skickar vi tre böcker till dig och du meddelar vilka mailadresser vi ska skicka länken till fikorna). Köper du ett paket är priset 325 kr (och vi kan så klart slå in paketet och skicka direkt till gåvotagaren).

Hör av dig till mig via mail – andebark (at) gmail.com om du vill testa kvällsfikor nu i december (så bjuder jag på biljett – jag har ett begränsat antal fribiljetter om du är intresserad av att köpa ”Res med kvinnohistorier”). Här kan du läsa mer.

På onsdag är min stora förebild – Malin Lundskog – gäst och nästa onsdag kommer Pilka Herner som jag lärde känna på en av Capellagårdens skrivkurser.

Onsdagen den 2 december är författaren, talaren och hälsocoachen Malin Lundskog gäst på den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2014 debuterade hon med en novell i antologin Insikter. Sedan dess har hon gett ut tolv noveller om allt från dödssynder till kommunikation samt två fackböcker om hälsa, varav den senaste var Glad fri stark. Under 2021 kommer Malin ut med romanen Mariannes mirakel, som handlar om vikten av att kommunicera och vad som händer när vi tror oss veta vad andra tänker. Dessutom tycker Malin att det är dags att vi talar om inkontinens, något som de inte pratar om i romanen. Under hösten 2020 startade Malin även ett Instagram-kontot och podden Min perfekta kroppHär kan du läsa mer om Malin Lundskog och hennes projekt.


Onsdagen den 9 november gästar författaren och psykoterapeuten Pilka Herner den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2019 debuterade hon med romanen Mellan stolarna som handlar om psykisk ohälsa och terapi, men framförallt om vad som händer i mötet mellan klient och psykoterapeut. Under många år arbetade Pilka som speciallärare. Då mötte hon både elever och föräldrar med psykisk ohälsa. Detta ledde till att hon utbildade sig till legitimerad terapeut. Nu använder hon sina specialkunskaper för att skapa berörande fiktion om relationer och psykoterapi. Här kan du läsa mer om Pilka Herner och hennes författarskap.