Skiftet

I november 2019 befann jag mig på vandrarhemmet Tre Björnar i Älvdalen. Jag hade nyligen startat instagramkontot andebark_forfattare och letade inspiration för att skriva om ett folk innan asatron. Samtidigt sökte jag på hashtaggar om häxor, häxprocesser, trolldom. Via Anna-Lena Stolt (som lagt upp böcker hon läst) hittade jag nya nätverk, vägar vidare. Och på något sätt dök Anna Vild upp i flödet. Låten Skål för våren var ju för bra för att vara sann. När jag kontaktade Anna visade det sig att hon dessutom startat Nordic Noise Movement för att ge de häxanklagade upprättelse.

I samma veva råkade jag se att förlaget Siljans Måsar skulle ge ut antologin Skiftet. Intiutivt kände jag att det var platsen för mina texter från sommaren 2018.

De senaste dagarna har varit en omvälvande tid. En tid där jag rensar ut den jag var förut. Minnen flimrar förbi, jag granskar dem och låter dem förblekna. Anna frågade om jag hade läst Lillemor Groths text – ”Reseguide till en ny tidsålder” i antologin Skiftet.

Det hade jag inte – men nu har jag. Vilken text! I dagens lucka delar jag med mig av inledningen. Antologin Skiftet hittar du både under böcker här på sidan och i Kvinnohistoriers webb-butik. Den är en fin julklapp med texter av tretton författare på temat Skiftet.

Lucka 15

”När det var dags för dig att födas in i den här världen var du själv med och la planen. Och du valde att födas just nu, i den här spännande tiden. Mitt i skiftet mellan två dimensioner och två tidsåldrar. Du bestämde också vad du ville lära dig och vilja resurser och begåvningar du ville ha med dig.”

”Förmodligen hade du sovit dig igenom några tidigare liv, så för säkerhets skull planerade ni också in några händelser som skulle fungera som en väckarklocka för dig.

Dessutom fick du ett uppdrag. Något som du under ditt liv upptäcker inom dig och då kan tillföra mänskligheten. En skatt gömdes i ditt hjärta, en gåva till världen.

Det har berättats i de flesta ursprungsbefolkningars legender. De innehåller också profetior om det som ska komma. Du fick nämligen även med dig gåvan att kunna förutspå skeendena, om du lär dig att tyda tecknen – din intuition.”