Upplev Billesholm

Jag hade tänkt göra en adventskalender. En lucka varje dag. Men sedan fick min vilda hjärna spel. Fredagen den 18 december vaknade jag med orden. Sju års tankar hade mognat under natten. Intervjun med Anna Vild hade väckt juristen i mig och under några dagar skrev jag en hel drös juridiska handlingar. Rädslan för covid-19 hjälpte så klart till. Insikten att vem som helst kan dö av sjukdomen, att alla juridiska handlingar måste vara i ordning.

Den 21 december 2020 undertecknade jag och Cykelhandlaren Stiftelseurkunden för Stiftelsen Upplev Billesholm – för biologisk mångfald, cykling och kultur.

”Stiftelsen har till ändamål att främja bevarandet och utvecklingen av naturmiljöer, skapa bättre förutsättningar för cykling och bidra till natur- eller kulturaktiviteter i Billesholms Folkets park.

Stiftelsen skall förvärva mark av intresse för biologisk mångfald. På marken ska cykelstigar anläggas på ett sådant sätt att hotade arters biotoper främjas.

Barn och ungdomars möjligheter att upptäcka cykling är angelägen för stiftelsen. Information och utbildning i cykling, miljön i allmänhet och i synnerhet beträffande naturvård och kulturmiljövård samt cykling och dess betydelse för folkhälsan bör uppmärksammas.”

För ett år sedan bildades TeamAlbertMTB. Cykelaffären har även bidragit ekonomiskt till bildandet av Stiftelsen Natur och hälsa. Hälsomässan som arrangerades i Billesholms Folketspark den 27 juni 2020 är ett exempel på projekt som i framtiden ska kunna söka medel av stiftelsen.

”Målsättningen är också att medverka till att Billesholms Folkets park blir ett levande kulturellt centrum. Därvid skall projekt som bidrar till ökad biologisk mångfald eller minskade fossila utsläpp prioriteras.”

#DigitalfestivalBillesholm, premiären av Oväsen i Älvdalen, Söderåsdagen och det digitala glöggminglet den 12 december är exempel på projekt som ska kunna söka ekonomiskt stöd. Genom att använda digitala möjligheter kan allmänheten ta del av evenemanget utan att transporter leder till fossila utsläpp. Andra event som vi gärna ser i Billesholms folkets park är trädgårdsmässor och ett skånskt Keukenhof (så att människor inte behöver transporteras till Holland för att titta på blommor). Jag ser även framför mig hur Tidsresebyrån arrangerar tidsresor med tidsenlig mat och artister som en gång uppträtt i parken. Evenemang som främjar utsläpp (som veteranbilar) ska inte kunna erhålla bidrag från stiftelsen. Klimatsmarta lösningar (som t ex att uppmana deltagarna att cykla till tidsresorna) skall premieras.

Stiftelsen är resultatet av en kompromiss som jag och Cykelhandlaren gjorde i när vi såg det här filmklippet. Jag kunde inte längre stå bakom fyrverkeriförsäljningen. Även Cykelhandlaren berördes av det som hänt (och all skadegörelse som fyrverkerierna orsakade). Vi vände problemet fram och tillbaka. Han menade att för många människor är fyrverkerier förenat med glädje. Det höll jag med om – men när fyrverkerier missbrukades menade jag att det var bättre att sluta sälja.

Sedan dess har vi ältat fyrverkerier fram och tillbaka (det är faktiskt det enda vi bråkat om). Vi har undersökt koldioxidutsläpp och miljöfarliga ämnen. Vi har studerat rapporter om hur fyrverkerier påverkar djuren (men även jämfört med hur djuren drabbas motorfordon och jakt). Vi har varit i kontakt med fyrverkerileverantörer och påverkat utvecklingen mot mindre skadliga alternativ.

Hela tiden har Cykelhandlarens argument varit att ingen kräver förbud mot försäljning av knivar fastän många mord genomförs med kniv. Han har även hävdat att om inte han säljer fyrverkeri köper de någon annanstans och då går det inte några pengar till miljön (många importörer ägs av kinesiska bolag).

Till slut gjorde vi en förlikning – Cykelhandlaren lovade mig att allt överskott från fyrverkeriförsäljningen skulle gå till miljöprojekt. Vårt första stora projekt var förvärvet av 40 ha mark i september 2018 (där Mats Karlsson nu byggt en MTB-bana – han fördömer också missbruket av fyrverkeri). 2019 bestod miljöprojektet av Söderåsdagen och 2020 av hälsomässan den 27/6.

Jag blir både förbannad och ledsen när fyrverkeri missbrukas, när det smälls innan nyårsnatten, när det används till skadegörelse. Men i år har jag intervjuat många av kunderna i 4verkeri. De flesta är skötsamma familjer som berättar hur de tillsammans tittar på fyrverkerifilmer och bestämmer vad de ska köpa.

Vi diskuterar fortfarande hur vi ska kunna förebygga missbruk av fyrverkeri. Efter långa diskussioner är thunderking och bomber inte längre en lågmariginal produkt som använts som lockvara. Diskussioner om att sluta sälja thunder king och bomber pågår – alternativt att sätta inköpsgränser – t ex antalsbegränsningar kopplat till att andra varor ska köpas först till bestämt värde.

I flera år har jag nu mått dåligt för min inblandning i fyrverkeriförsäljningen – men i år kan jag för första gången stå för vad jag gör eftersom Stiftelsen Upplev Billesholm nu är bildad.

Lucka 24

Det första projektet för Stiftelsen Upplev Billesholm – för biologisk mångfald, cykling och kultur är att söka projektmedel för att utveckla hemsidan. Här vill vi skapa unika applikationer som inspirerar ungdomar i åldern 7-12 år och deras familjer att cykla.

Söndagen den 27 december kl 18-21 kommer jag berätta mer på en livesänd 4verkeri-TV som du inom kort kommer hitta här.

Fram till dess ska jag försöka vara julledig. Av Malin Lundskog fick jag #vilaitid som jag ska träna på fram till årsskiftet och därefter försöka införliva i mitt sätt att leva.

Tack alla som följt och stöttat mig under 2020!

Önskar dig en riktigt God Jul!