Sex som andlig kommunikation

Här kan du läsa tidigare inlägg som inspirerats av Kvinnoporten av Gunilla Carlson. Det här inlägget är en vidareutveckling av Gunilla Carlsons tankar om att sex skulle ha använts som andlig kommunikation.

Finns det belägg för att sex använts i ceremonier?

Indien

När jag sökte på nätet hittade jag stöd för att ursprungsreligionerna i Indien använde sex för att nå andlighet:

I Hinduismen anses sex vara heligt. ”Det är en symbol för de komiska krafterna mellan en man och kvinna. Den sexuella energin omvandlas till slags en andlig energi. Kama Sutra, den välkända boken om konsten av sex, har sitt ursprung från hinduismen.”ReligionErik

Kama Sutra är en njutningsbok som skrevs och illustrerades i Indien för 1.500 – 1.700 år sedan. Den innehåller bland annat 84 olika illustrerade samlagsställningar.

Kamasutra är inte Tantra – det är två olika företeelser. Kamasutra är som sagt en sexmanual, författad för att höja livskvaliteten hos läsarna, framför allt med sköna sextips. Tantra är däremot en urgammal indisk andlig tradition, nära besläktad med yoga, shivabhakti och krishnabhakti (vaishnavism), och i tantratraditionen ses sex som ett av flera viktiga och starka redskap för att nå djupare andliga dimensioner. Dock finns det överlappande kulturella aspekter, förstås, och det går att hitta tantriska fragment i Kamasutra, liksom man kan använda tantriska attityder och tekniker när man praktiserar Kamasutra, för att på så sätt komma mycket djupare i sin andliga resa.

Ett starkt tantriskt redskap för intensiv närvaro är ceremonier. Vi sekulariserade skandinaver förhåller oss ofta skeptiskt till sådant. Vi gillar inte det som är högtidligt och rituellt. Vi ska ha det vardagligt och begripligt. Ceremonier påminner alltför mycket om religion – men ceremonierna fanns långt innan det fanns religioner. Vi människor är ceremoniella varelser. Och det är inte så konstigt. Det finns en enorm kraft i ceremonier, i det att de kan skapa fokus, såväl enskilt som kollektivt. Det handlar om psykologi och känslor genom estetik och yttre former, inte om tro och religion.Fri att älska

”Historiskt sett har det alltid funnits livsåskådningar och kulturer som hyllat och använt sig av sexualiteten som självklara delar av såväl vardagslivet som det kultiska, religiösa livet – och finns fortfarande.

Tantra introducerar även en ceremoniell syn på sex – vilket förutsätter 100 % vördnad, dyrkan, respekt och hedrande av partnern – 100 % extas förutsätter 100 % samtycke. Och det räcker inte att ”göra ritualen”, att låtsas – din partner blir Guden, eller Gudinnan, och du måste se honom/henne som detta – annars fungerar det inte. Du måste bli fullkomligt hängiven. Och denna hängivenhet är hemligheten bakom varje framgång. Även inom tantra.” Gudomlig Njutning

På British museums youtubekanal hittar du flera filmer om Tantrautställningen.

Urgamla kärlekskulturer

I boken Orgasmera Mera – vägar till kvinnlig njutning skriver Ylva Franzén ”Den sexuella kärleken kan alltså bli ett viktigt andligt redskap och har följaktligen också vördats i urgamla kärlekskulturer som ett sätt att nå kontakt med gudarna. Och det är kvinnan som genom sina njutningstalanger lättast går över alla gränser och in i det extatiska.” Ylva Franzén berättar vidare om fontänorgasmer att dessa förr i tiden ”betraktades som heliga droppar och samlades upp för att drickas ceremoniellt.” Var hon hämtat dessa uppgifter ifrån och i vilka länder de urgamla kärlekskulturerna låg nämner hon inte. Däremot nämner hon att taoisterna i Kina redan för 3 000 år sedan ansåg att de ”hittat ett ungdomselixir: sexualiteten. Tillsammans med örtmedicinen och akupunkturen användes den sexuella energin som både förebyggande och läkande medicin.”

Vad har sex och andlighet gemensamt?

På Charlotte Cronquists blogg finns många inlägg om tantra och gudomlig sex. Så här förklarar hon vad tantra är.

”Genom tantra skapas en känsla av att höra samman, medvetenhet, flow och frihet. Det väver samman alla delar av människan till en helhet som firar och respekterar livetoch existensen och som erkänner det gudomliga i det. När du tar in den här medvetenheten när du älskar, så kan kärleksakten ta dig till känslan av att ha sex med det gudomliga.100% Charlotte Cronquist

”Du kan få känslan av att vara mitt i universum och att du på en och gång är i din kropp och samtidigt vara förenad med allt. Det är den totala kärleken. Det är ett tillstånd då det är bara är möjligt att älska allt och alla. För då är du allt.

Enligt Quodoushka är det i dessa stunder som vi är i direktkontakt med källan vi fötts ur.
När jag får riktigt starka sexuella upplevelser så försvinner ljuden omkring mig. Det är som att jag befinner mig i en stark bubbla av närvaro. Jag kan få förnimmelser av att befinna mig på två platser samtidigt. Alltså i kroppen, tillsammans med den jag älskar. Samtidigt kan jag känna det som jag är där ute i universum. Det är som att jag och min partner både smälter samman och hamnar i andra dimensioner.
Jag kan andas mig upp genom mina energicentrum, mina chakran, och låta känslan av orgasm sprida sig ändå upp till toppen av mitt huvud. Många gånger har det känts som att det stannar till där, som att sista steget ut i universum fattas. Men ibland känns det som att kronchakrat öppnar sig och jag far ut i universum. Då har jag verkligen sex med universum.”

100 % Charlotte Cronquist

Vad händer i kroppen vid sexuell njutning?

Ylva Franzén hänvisar till en undersökning av James Prescott (en intervju med Lyn Ehrnstein i artikeln ”A brain-mind theory of culture, sexuality and moral behavior” i tidskriften Floodtide, nummer 4 1992). Han har studerat våld och sexuellt beteende i 49 olika kulturer. Enligt honom finns det i den mänskliga hjärnan ”ett inbyggt motsatsförhållande mellan njutning och våld. När hjärnans njutningssystem aktiveras så hämmas de hjärnsignaler som förmedlar aggressivitet. Att stimulera sina njutningspunkter har alltså våldsdämpande effekt.”

Men exakt vad är det som händer? Så här beskriver Aftonbladet det: ”Rent fysiskt är det när sexuell upphetsning kulminerar i en serie rytmiska muskelsammandragningar i bäckenet (för de flesta, en del känner inte detta). Dessförinnan har hjärtslag och andning blivit tyngre och blodflödet har ökat i könsorganen. Den starka lustkänslan beror på att du har fyllts med en massa endorfiner och oxytociner.”

vårdguiden 1177 nämner de att det ”frigörs en mängd hormoner i kroppen”

Kurera hittar jag följande hormoner

Oxytocin (som tillgivenhet)

Endorfiner (hjärnans naturliga opiater)

Dopamin (dopaminökningen ger samma kemiska belöning som kokain)

Prolaktin (det har en övergripande lugnande effekt).

Immumnogobulin A (eller IgA), (ämnet finns i mun och näsa och förbättrar immunsystemets förmåga att bekämpa baciller).

DHEA (en anti-aging steroid hormon som anses vara ungdomens källa) 

På Kurera hittade jag också filmen om vad som händer i en kvinnas hjärna vid orgasm. ”Det enda som stimulerar en kvinnas hjärna mer än en orgasm är ett epileptiskt anfall… Det upptäckte forskare i slutet av förra året och orsakade då succé på Youtube när de offentliggjorde en film där man för första gången filmat den kvinnliga hjärnan mitt uppe i en orgasm.”

Förutom endorfiner och dopamin (som båda beskrivs ha narkotikaliknande effekter uppger Charlotte Cronquist att det finns de som hävdar att DMT kan bildas vid sexuell njutning. Och här blir det riktigt spännande.

”Det finns de som nu hävdar att DMT kan bildas också vid sexuell njutning och att det sker tack vare att kroppen fylls med sexuell energi och de starka känslor som kan uppstå när man älskar. Då kan man komma i ett psykedeliskt tillstånd, som somliga använder droger – eller bön – för att uppnå. – Nu menar man till och med att dessa tillstånd, denna typ av djup njutning, dessa närmast psykedeliska tillstånd, kan vara en av de underliggande orsakerna till att vi längtar efter sex, efter att reproducera oss.”100% Charlotte Cronquist

Vad är DMT?

När jag googlade DMT fick jag fram att DMT sedan 1931 har framställts som en syntetisk drog och beskrivs så här på wikipedia.

”Vid korrekt intag av drogen kan effekten vara mycket intensiv och ge starka upplevelser, däribland intensiva visioner eller hallucinationer där användaren helt förflyttas till en värld utan kontakt med verkligheten, något som kan leda till otrevliga upplevelser och djup rädsla,[2] men även stark eufori och upplevelser av andlig mening.”

Många av de sökningar jag gör handlar om att det är en ytterst farlig drog. Så småningom hittar jag uppgifter om att den produceras i Tallkottskörteln vid sex och att den även finns i växtriket.

På nätet hittade jag uppgifter om att DMT-intag leder ”upplevelser där man har möten med entiteter (väsen, andar, guider gudar) som upplevs verkliga”. Inkaindianerna lär ha framställt Ayahuasca – olika kombinationer av växter som innehåller DMT samt samt MAO-hämmare som gör att DMT får effekt även om man intar det som dryck.

”Ordet ayahuasca kommer från Quechua, Inkaindianernas språk. ”Aya” kan tolkas som själar. I höglandet har det mer med de döda att göra, medan det i Amazonas kan avse allt med en själ. ”Huasca” betyder lian eller ranka. En fri svensk översättning av ayahuasca är ”själens lian”.” På nätet uppges det att medlet användes av de flesta stammar runt Amazonas.

Slutsats

Mitt skrivande är skönlitterärt – det innebär att jag fyller utrymmet mellan historiens bärande väggar med fantasi. Det är min målsättning att göra berättelserna och karaktärerna trovärdiga – därför lägger jag mycket tid på att läsa och testa om något motsäger den story jag har i mitt huvud.

Av ovanstående konstaterar jag

  • det finns urfolk som använt sex som en väg till andlighet (Tantra i Indien men antagligen ytterligare länder om vi får tro Ylva Franzén)
  • när man får orgasm utsöndras en mängd hormoner i kroppen – vissa har effekter som kan jämföras med narkotiska preparat.
  • det relativt outforskade hormonet DMT som möjligen utsöndras vid orgasm leder till upplevelser om helt andra världar.
  • Fruktbarhetsgudinnan Freja hade många sexpartners i Eddan.

Om vi antar att de hedniska folken kommunicerade med Moder Jord/gudinnan genom sex är det lättare att förstå bibelns fördömande av sexuell njutning.

Läs mer

Charlotte Cronqvist

En sexuellt frigjord kvinna är andlig

Vad är tantrasex?

Den gudomliga kontakten du kan få med tantra

Gudomlig sex

Carl Johan Rehbinder

Tantra – en livsstil

Helig sexualitet

Kamasutra – 1000 och 1 samlagsställningar

Fria Tidningen – Den andliga sexualiteten

Åh vad skönt … men vad händer i kroppen, Aftonbladet 2 februari 2005

Vårdguiden 1177

12 anledningar att få orgasmer så ofta du kan ur Kurera

Religion, sex och samlevnad

Tallkottskörteln – kroppens fabrik av ”manna från himlen”

Mer om Tallkottskörteln och DMT

Tallkottskörteln på wikipedia

Vad är DMT – dimetyltryptamin?

DMT en drog (wikipedia)

En drogfri värld – mer om DMT

Paranormal.se om DMT

Magiska molekyler om DMT och vilka växter det finns i.

Mia Bouveng om hur du kan få tallkottkörteln att producera mer DMT

Poddar

Alla tiders sex