Ett enklare liv

När allt rasade 2014 lät jag ”Ett enklare liv” bli ledorden för mig för att se något positivt i det som hände.

Det är nu sju år sedan jag lämnade ifrån mig alla nycklar. Kvar fanns bara skulder och borgensåtaganden. Sjukpenningen jag fick användes till att betala av skulder. Sedan dess såg jag mig om en digital normad som bodde hos mina föräldrar och min pojkvän. Hos mina föräldrar rensade jag igenom de få föremål jag hade kvar, behöll bara det absolut nödvändiga medan allt såldes eller lämnades till välgörande ändamål. De första åren flydde jag regelbundet till Älvdalen som blev mitt hem.

På Tre Björnar vande jag mig vid att leva enkelt. Här finns alla köksprylar och man delar.

Mina föräldrar ville låna ut pengar så att jag kunde köpa en bil, men jag menade att så länge jag hade privata skulder skulle jag inte ta på mig mer kostnader och bad att få vänta med att ta ställning till vintern kom. Den sommaren såg jag cykel och kollektivtrafik som mina färdmedel. När vintern kom hade jag vant mig och insåg att jag klarade mig med att låna bil om jag behövde. Idag är jag tacksam för att jag vant mig av med bil. Livet är så mycket enklare när man slipper ta hand om saker.

Med packning för fjorton dagars cykling på Kanarieöarna. Cykeljackorna är av god kvalitet och skyddar mot vind. Fjällrävenbyxorna lämnar vi in och förstärker i skrevet med skinn.
Cykelhandlarens slitna bomullsskjortor blev en storfavorit efter hudcancern 2018. Ju slitnare desto bättre – istället för solskyddskräm.

Tillsammans med Cykelhandlaren har vi fortsatt den resan. Vid flera tillfällen har vi gett oss ut på fjorton dagars cykelsemester. När man har allt man behöver på cykeln inser man att det inte behövs så mycket. Idag är garderoben väsentligt förenklad. Jag har två par fjällrävenbyxor där jag förvarar mobil, anteckningsbok och pennor i fickorna. Istället för att ha ett tjugotal olika skor och stövlar har jag ett par kängor, ett par sandaler och gummistövlar (jo, och några klackskor kvar …)

På min systers bröllop 2017 använde jag en klänning och hatt som jag köpt i London 2010. Egentligen hade jag tänkt sälja den, men eftersom jag inte hittade något som verkligen kändes rätt att köpa kom jag på att jag kunde använda den. Sven lånade en kostym av en arbetskompis.

Livet är så mycket enklare med färre saker. Men harmonin ligger inte bara i sakerna utan även i färre relationer. Idag är jag varsam innan jag släpper in någon i mitt liv. Med färre relationer är risken mindre för konflikter – för är det något jag vill slippa i mitt liv är det konflikter. Och om väl konflikten uppstår tränar jag på att ta tag i den innan den växer. Från min tid som advokat såg jag ofta hur sms ledde till konflikter helt i onödan. Jag har också gjort många misstag där jag skrivit något i en hast som sedan misstolkats.

2019 sprang jag på en klänning som jag verkligen älskade. Det var en sån där förälskelse när jag såg den och kände att om jag inte köper den nu kommer jag alltid att ångra mig. Den funkar till allt och kommer hänga med i många år.

Att leva ett enklare liv är så mycket mer än prylar. Det är också att stanna upp och uppleva det enkla. Sitta ner i trädgården och bara andas. Att inse hur lite vi egentligen behöver.

Den här veckan talar Kicki Westerberg med Ylva Jansson om Feng shui och att leva ett enklare liv. Du hittar podden här.

Något jag lärt mig uppskatta är nytvättade sängkläder som torkat i solen.